Samarbeids- partnere:





|
GÆÆRN RETNING: - Eller spiller det ingen rolle om storm og uvær kommer fra VEST eller SØRVEST?
Bærum, 18.11.13: - Hva er det for galt med værkartene som Meteorologisk institutt bruker til daglig? Og som de presenterer i tv-værmeldingene sine? Sist - og ikke minst - i forbindelse med ekstremværet Hilde fikk vi høre at uværet kom fra VEST!
Kjære værklikker her på Vær og vind: Ta en kikk på værkartet på tv-værmeldingene når europakartet blir presentert. Der fremkommer jo verken breddegrader eller lengdegrader (meridianene)! I praksis ligger for eksempel sørspissen av Grønland på høyde med grenseområdet mellom Troms og Finnmark. I realiteten ligger Kapp Farvel / Prinds Christians Sund på 60 grader nord mens samme breddegrad på tv-kartet for norsk jord svarer til 71 grader nord. Både i radio og på fjernsyn, i aviser og på værportalen "yr.no" har vi fått høre at de tre siste uværene har "kommet inn fra vest", inklusive ekstremværet Hilde. Det gjelder fra statsmeteorologer både ved Meteorologisk institutt i Oslo (på Blindern), Vervarslinga på Vestlandet (i Bergen) og Vervarslinga for Nord-Norge (i Tromsø). Fra sine sisteposisjoner ved Nordøst-Island har stormsentrene fulgt en nordøstlig kurs og passert opptil flere hundre kilometer utenfor Lofoten og Troms. Ekstremværet Hilde var et unntak i så måte ved at det gjorde landfall i Ofoten. Hadde de fulgt en rett østlig kurs (altså kommet inn fra vest), ville ha truffet Nordland fylke omkring Sandnessjøen. I stedet gikk de to første langt nord for Finnmark og videre inn i Barentshavet. - Men spiller det da noen rolle om lavtrykk og stormsentere kommer inn fra VEST eller SØRVEST? spør du kanskje. Ta en kikk i ditt eget atlas og se om du forstår Vær og vinds retningssans. - - - Ikke sjelden har Vær og vind kunnet følge lavtrykk fra posisjoner ved New Foundland (omkring 47,5 grader nord) og fram til våre nære farvann. En rett østlig kurs (altså inn fra vest) ville gi landtreff i Loire-Atlantique i Vest-Frankrike... Mandagsformiddagsværhilsen fra Bernt Lie.
Tilbake
|
 Nyheter
TROPENETTENE FORTSETTER I NORD: - Åtte steder i Troms og Finnmark hadde over 20 grader på det kaldeste i natt
Mandal-Eigebrekk, 03.07.22: Til sammen 8 steder i vårt nordligste storfylke kunne glede seg over en varm natt i natt til søndag, eller om noen der oppe syntes at det ble vel varmt. Hammerfest hadde det varmest med en minimum på flyplassen på 22,2.
Les mer |
ENDA EN TROPENATT I NORD: - Lørdagen ga tre nye tropenatt-observasjoner; Bø i Vesterålen varmest i natt
Mandal-Eigebrekk, 02.07.22: Mens tropevarmen i hovedsak har forlatt fastlandet, henger det natt til lørdag såpass mye varmluft igjen over fjordstrøkene i de tre nordligste fylkene våre at 3 av de offisielle klimastasjonene hadde tropenatt i natt.
Les mer |
TROPEVARM JULISTART: - Både Brønnøysund, Snåsa i Nord-Trøndelag og Oslo-Hovin hadde tropenatt i natt
Mandal-Eigebrekk, 01.07.22: (NY!) Den aller første juli- dagen åpnet med 3 tropenatt-observasjoner, ifølge morgenens oversikt fra klimaforsker Jostein Mamen ved Met.no. Og fra det aller sørligste på Sørlandet var det 19,5*C kl. 08.00!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|