Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 11: - Globalt var november den varmeste siste 134 år; temperaturer fra minus 65,0 til pluss 46,4


København/Genève/Bærum, 31.12.13: - November 2013 var helt usedvanlig varm, ja, faktisk den varmeste som noensinne er målt. Og med den hete november er året 2013 på vei til å havne på en fjerde- eller femteplass over varme år, meldte dmi.dk rett før jul.

- Vi har hatt globale observasjoer i 134 år, og så lenge har vi ikke tidligere målt en november som har vært så varm som 2013-utgaven, sier klimaforsker Martin Stendel ved DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) til instituttets nettsider.
Stendel har studert de globale datasettene fra henholdsvis de to amerikanske sentrene NASA/GISS og NCDC og det britiske CRU, og enigheten dem imellom er stor.

- Omkring 0,7*C over
- På verdensplan var november 2013 ifølge NASA/GISS 0,69 grader varmere enn klimanormalen 1961 - 1990. Ifølge NCDC var det positive avviket 0,66*C, og CRU angir avviket til 0,60*C som gir årets november en tredjeplass etter 2005 og 2001, sier klimaforsker Martin Stendel.
Den meget lange La Niña-hendelsen i den østlige, tropiske delen av Stillehavet ser ut til å være slutt nå. Overflatetemperaturene i dette havområdet er tett på det normale.
Det varmeste årets globalt sett er stadig 2010. Inneværende år blir litt mindre varmt fordi året har vært preget av La Niña i Stillehavet. I en La Niña-tilstand er atmosfæren litt kjøligere enn den ellers ville være, opplyser den danske klimaforskeren Martin Stendel.

- Rundt om
- Mildt vær dominerte rundt om i verden i november, spesielt i Sibir. Den desiderte største værhendelsen var den eksepsjonelt kraftige tropiske orkanen Haiyan som dro inn over Filippinene den 7./8. november med enorme skader som resultat. Til og med i Nord-Europa blåste det virkelig opp den 16./17. da ekstremværet Hilde dro inn over Norge, Sverige og Finland. I forbindelse med dette ble det notert ny rekord for vind i Sverige, skriver WMO/WWW i sitt tilbakeblikk på været i november.
NB: Vær og vind beklager på det sterkeste at vi ikke har vært i stand til å formidle denne saken før nå på årets siste dag.

- Norske varme- og nedbørrrekorder
- I Vest-Europa ble det en nokså normal eller mild måned mens det i Øst-Europa var usedvanlig mildt med temperaturoverskudd på fire til seks grader. Mandag den 2.12. tangerte Lista Fyr i Norge sin varmerekord for november (12,9 grader, mens det tidligere hadde vært samme rekord den 1. og 4.11.2005; red.’s merknad), fortsetter WMO/WWW sin oppsummering av highlights verden over i foregående måned.
Lavtrykksaktiviteten var høy ut gjennom stort sett hele måneden. Den 4.11. og 16.11. målte et større antall norske værstasjoner sine største døgnnedbørmengder på minst 118 år, dvs. siden 1895.

- Ekstremværet Hilde
Den 16./17.11. passerte et meget intensivt stormsenter, av den norske værtjenesten navngitt Hilde, det nordlige Skandinavia med storm- og til dels orkanvinder. Aller mest blåste det da i Stekenjokk i Södra Lappland der middelvinden kom opp i 47,0 m/s (169,2 km/t), som innebærer en ny vindrekord uansett måned i Sverige.
I Norge var den høyeste målte middelvinden 39,0 m/s (140,4 km/t) ved Nordøyan Fyr. Uværet ble fulgt opp av problemer i strømforsyningen etter nedblåste trær.

- Intenst L over Middelhavet
Et lite, men intenst lavtrykk over Middelhavet ga mandag 18.11. meget store regnmengder i de østlige delene av den italienske øyen Sardinia. Flere stasjoner fikk da ta imot over 300 mm på 24 timer, noe som svarer til omtrent halvparten av hva mange stasjoner i Svealand og Östra Götaland får på et helt år!
Skybruddene forårsaket dødelige oversvømmelser da et tjuetalls mennesker omkom.

- Føn
I forbindelse med kraftige vestavinder oppsto en mektig føneffekt over Øst-Norge onsdag 27.11. Da føk temperaturen på Oslo Lufthavn, Gardermoen, i været med ti grader i løpet av 15 minutter. Seneste gangen det var så varmt i Oslo så sent i måneden, var i 1899.

- Nesten 20 grader over normalen
Temperaturoverskudd dominerte i Alaska og det nordvestre Canada med middeltemperaturer fire til seks grader over det normale. Torsdag den 14. rapporterte Fairbanks ved Ishavskysten 7,2 grader, som er 19 grader over normalen for dette døgnet.
I forbindelse med en varmfrontspassasje falt det underkjølt regn samtidig som temperaturen var minus 12*C.
Selv om mildvær dominerte, skjedde det et realt kaldluftsutbrudd som startet tirsdag den 19. Rabbit Kettle i Canada rapporterte da nesten 49 kuldegrader den 21., som ble månedens laveste temperatur i Nord-Amerika.
Kulden i annen halvdel av måneden gjorde at november temperaturmessig ble noe under det normale i deler av det sentrale og nordøstlige Canada, liksom også lokalt i det sørlige USA.

- Tornadoer
I USA herjet to tornadoer mandag den 18., som nådde kategori 4 på den såkalte Fujita-skalaen. Til å være så vidt sent på året var disse uvanlig kraftige. Tornadoutbruddet skjedde dessuten uvanlig langt nord i De forente stater.
Orkansesongen 2013 avsluttes offisielt den 30. november både på Atlanteren og det østlige Stillehavet. Innen månedsslutt rakk det tropiske uværet Melissa å utvikle seg på Atlanteren.
Over det østlige Stillehavet bygde det tropiske uværet Sonia seg opp, som mandag den 4.11. dro inn over Mexico.

- Haiyan
Orkanaktiviteten i det vestlige Stillehavet fortsatte å være høy i begynnelsen av november med to tropiske orkaner. Haiyan nådde onsdag den 6.11. Saffir-Simpsonskalaens høyeste kategori V. Det amerikanskbaserte Joint Typhoon Warning Center anslo Haiyans middelvind på ett minutt til 87,0 m/s (313,2 km/t) og med vindkast opp i 106,0 m/s (381,6 km/t). Dette gjorde orkanen Haiyan til den voldsomste tropiske orkanen på verdensbasis i år.
Da Haiyan gikk på land i Vietnam den 10./11. november, fikk værstasjonen i Beihai sør i China 343 mm regn på 24 timer. I Vietnam oppsto omfattende oversvømmelser som følge av at tre tropiske orkaner på kort tid berørte landet.

- I Sibir og Bengalbukten
Avkjølingen av Sibir gikk langsomt, og temperaturoverskuddene i Vest-Sibir gikk lokalt opp til omkring åtte grader.
Over Bengalbukten utviklet tre tropiske orkaner seg, som alle nådde inn til indisk kyst. Den 22. dro orkanen Helen inn over delstaten Andhra Pradesh. Hun brakte med seg voldsomt regn.
I slutten av november ble det sørlige Thailand rammet av kraftig regn. Sawi fikk lørdag den 23.11. totalt 305 mm på 24 timer.

- Varmt i Arktis
I store deler av det russiske Arktis var november mild eller meget mild med middeltemperaturer på i allmennhet tre til seks grader over det normale. De største temperaturoverskuddene ble registrert ved Frans Josefs Land (Russland) og Svalbard (Norge) med åtte til ni grader over det normale.
Ifølge NSIDC (National Snow and Ice Data Center) var den gjennomsnittlige havis-utbredelsen i november 10,24 millioner kvadratkilometer, noe som er tidenes sjette minste utbredelse i november måned.

- Tropisk uvær over Somalia
I skyggen av orkanen Haiyans fremferd i det vestlige Stillehavet dro et tropisk uvær inn over Somalia den 10./11. Et par hundre mennesker mistet livet i uværet.
Det er relativt uvanlig at tropiske sykloner går inn over Afrikas horn. Bare fire tidligere tilfeller er kjent siden disse begynte å bli kartlagt i 1970.
I deler av Vest-Afrika liksom i det sørøstlige av kontinentet ble det temperaturoverskudd på to til tre grader. Hahaya-lufthavnen på Comorene - nordvest for Madagaskar - tangerte den nasjonale varmerekorden den 19.11. på 35,6 grader fra nyttårsaften 1960.

- Australia og Oceania
November 2013 ble den 16. måneden på rad med temperaturoverskudd. Deler av Western Australia hadde overskudd på to til tre grader, mens det var inntil en grad kjøligere enn normalt i kontinentets sørøstlige deler.
Tirsdag den 5. rapporterte byen Roebourne 46,4 grader, akkurat samme maksimumstemperatur ble målt i WA i november i fjor. Men det var først den 18. Nevnte 46,4*C er vel 2,5 grader fra den australske varmerekorden for november, satt i 1990.
- I slutten av måneden dro det tropiske uværet Alessia inn over de nordlige delene med kraftig regn i kjølvannet, avslutter WMO/WWW sitt tilbakeblikk på det globale været i november.

EKSTREMTEMPERATURENE
OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind gjengir tabellene for maks., min. og nedbørmaks., åpner vi med de tilsvarende ekstremene på norsk jord slik Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt har oppgitt dem:

NORGE
¤ 18,0*C, Sunndalsøra III, lørdag den 16.
¤ -26,9*C, Karasjok-Márkannjárga, onsdag den 20.
* 127 mm nedbør, Hovlandsdal i Fjaler i Sunnfjord, lørdag den 16.

EUROPA
¤ 32,6*C, Carcaixent, Spania, onsdag den 6.
¤ -30,7*C, Capanna Margherita (4.000 m.o.h.), Italia, onsdag den 27.
* 467 mm, Orgasolo, Sardinia, Italia, mandag den 18.

ASIA
¤ 39,6*C, Mekka, Saudi-Arabia, onsdag den 6.
¤ -46,4*C, Segen-Kyuel’, Sibir, også onsdag den 6.
* 395 mm, Dong-Aoling, Taiwan, mandag den 11.

ARKTIS
¤ 13,2*C, Nuuk (Godthaab), Grønland, søndag den 24.
¤ -56,8*C, Geo-Summit (3.200 m.o.h.), Grønland, torsdag den 14.

NORD-AMERIKA
¤ 37,7*c, Choix, Mexico, lørdag den 2.
¤ -48,6*C, Rabbit Kettle, Canada, onsdag den 20.
* 391 mm, Los Tuxtlas, Mexico, mandag den 11.

SØR-AMERIKA
¤ 44,5*C, Bermejo, Bolivia, fredag den 15.
¤ -7,0*C, Imata, Peru, lørdag den 9.
* 201 mm, Vitoria, Brasil, tirsdag den 26.

ANTARKTIS
¤ 8,7*C, Palmer Station, tirsdag den 12.
¤ -65,0*C, Dome Fuji (3.800 m.o.h.), fredag den 1.

AFRIKA
¤ 45,0*C, Vioolsdrif, Sør-Afrika, søndag den 24.
¤ -4,8*C, Buffelsfontein, også Sør-Afrika, fredag den 8.
* 154 mm, Libreville, Gabon, lørdag den 9.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 46,4*C, Roebourne-City, Western Australia, tirsdag den 5.
¤ -6,3*C, Thredbo AWS, New South Wales, mandag den 4.
* 258 mm, Gray-Haven of Hope, Tasmania, onsdag den 13.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©