Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 12: - Fra rekordvarme i Australia til ekstrem kulde i Canada; største døgnnedbør 507 mm i Malaysia


Genève/Bærum, 07.01.14: - På den nordlige halvkule lå de kalde luftmassene konsentrert over Nord-Amerika. Europa og Sentra-Asia hadde det derimot svært mildt. Russland hadde tidenes mildeste desember, skriver WWW / WMO i sitt tilbakeblikk på desember.

- På den sørlige halvkule var det fremfor alt Argentina som har rapportert om en uvanlig langvarig og kraftig hetebølge, fortsetter tilbakeblikket fra WWW / WMO i ingressen til nyhetssaken.
Likevel var det ikke Sør-Amerika og Argentina som kunne oppvise månedens høyeste temperatur 47,4 grader. Den stammer fra Western Australia, der byen Eucla helt nede på sørkysten av denne delstaten ut mot Great Australian Bight nådde sin nye lokale varmerekord for desember. Fra BOM (Bureau of Meteorology) sine værtabeller kan Vær og vind konstatere at den bare fire år gamle rekorden på 45,4 grader ble slått med nøyaktig to grader. - Eucla har værmålinger fra 1961.

- Lavtrykk, lavtrykk
Kartene over Europa over middellufttrykket i desember viser tydelig at det har vært en forsterket vestlig til sørvestlig luftstrøm over Nord-Europa. Dette har resultert i meget mildt, blåsende og for øvrig ustadig vær. I Norge var desember den nest mest nedbørrike siden 1895, med bare desember 1975 som enda våtere.
Den største månedsnedbøren ble målt på Haukeland-Storevatn med 778 mm. (Haukeland-Storevatn ligger i Masfjorden kommune i Nordhordland).

- På kontinentet
Nede på det europeiske kontinentet var været i det minste til å begynne med dominert av høytrykk. Det resulterte i en uvanlig solrik desember-måned i bl.a. Österrike og Sveits.
Rett for julehelgen ble imidlertid været dramatisk i store deler av Europa. Et meget intensivt stormlavtrykk passerte med sitt sentrum mellom Skottland og Færøyane. Værstasjonen Stornoway på Hebridene registrerte et lufttrykk på 936,8 hPa (redusert til havets nivå) på julaften. Det er det laveste observerte lufttrykk på De britiske øyer siden 1886!
Enda lavere lufttrykk ble observert på Færøyane der Akraberg Fyr rapporterte 932,2 hPa. Det svarer til 699,3 mm Hg.
På fremsiden av lavtrykket hersket kraftige sørvinder med føn nord for Alpene. Salzburg i Österrike hadde første juledag hele 19,1 grader i maksimumstemperatur.

- Regn og snø
I kjølvannet av stormsenteret i Nordatlanteren i julen kom det inn litt kjøligere luft, og i de sveitsiske alper falt det opp mot 120 centimeter nysnø mellom første og annen juledag. Det er helt ekstreme mengder nysnø i Alpene som det da er tale om!
I Spania ble det lokalt målt mer enn 200 mm regn på 24 timer i julehelgen.
Også Kanariøyene ble rammet av et par tilfeller av virkelig uvær. For eksempel falt det 214 mm regn i El Pinar på Tenerife den 1. desember.

- Over til Nord-Amerika
På mange hold i Canada og USA opplevde folk en meget kald julemåned. Det startet allerede tirsdag den 3./onsdag den 4. med et for årstiden meget kraftig kaldluftsfremstøt over store deler av USA.
Flere kraftige vinter-uvær dro fram. Kanskje aller verst var det omkring julehelgen da bl.a. Toronto ble rammet av store mengder underkjølt regn. Det tynget ned strømnettet, og flere hundretusener husholdninger ble strømløse. Ved Toronto Lufthavn falt det 25 mm underkjølt regn på 24 timer den 21./22. desember.

- Opptil 12 over normalen
Med temperaturoverskudd mellom fire og åtte grader, lokalt opp mot 11 - 12 grader i Sibir, ble desember 2013 den hittil mildeste som har vært registert i Russland.
I det sørlige Asia var det betydelig blygere temperaturoverskudd. I Tyrkia og deler av Kaukasus hadde man til og med større temperaturunderskudd.
I midten av måneden ble deler av Syria, Jordan, Libanon og Israel rammet av et virkelig vinter-uvær med store mengder snø i fjellområdene og oversvømmelser pga. regnvær i lavereliggende områder.

- I Arktis
Temperaturoverskuddene i Arktis i desember var ikke like store som på samme tid i 2012. I den østre delen av kanadiske Arktis, og lokalt omkring Novaja Semlja var desember 2013 til og med litt kjøligere enn normalt.
Is-utbredelsen var i allmennhet større enn i desember 2012, men likevel betydelig mindre enn i langtidsmiddelverdiene.

- I Argentina
I fremfor alt de midtre og nordlige delene av Argentina var desember meget varm. Det som var det spesielle, var lengden på perioden med uvanlig høye temperaturer. I for eksempel Buenos Aires sank ikke temperaturen på natten under 24 *C mellom den 22. og 30. desember, og under julenatten sank ikke temperaturen under 27*C.

- "Down under"
Selv om desember ikke var ekstremt varm, så innebar måneden at den ble den 17. måneden på rad med middeltemperaturer over det normale i Australia.
Året 2013 som helhet ble dermed det varmeste som hittil har vært registert i Australia.
Straks etter jul utviklet en kraftig varmebølge seg i det indre av Australia (red centre i Queensland, Northern Territory, og South Australia) med en rekke nye lokale varmerekorder i alle de tre delstatene.
Varmebølgen kulminerte imidlertid i allmennhet først noen dager inn i det nye året med temperatur tett oppunder de 50 grader C.
- En håndfull tropiske sykloner utviklet seg på Indiahavet, bl.a. Christine som dro inn over Pilbara-regionen i Western Australia like før årsskiftet, mens orkanen Bruce - som kortvarig nådde kategori V på Saffir-Simpsons orkanskala - hele tiden holdt seg ute over åpent hav, melder WWW / WMO i sitt tilbakeblikk på det globale været i desember 2013.

EKSTREMTEMPERATURENE OG
STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind gjengir tabellene som illustrerer været Jorden rundt i siste måned, henter vi fram tilsvarende ekstremdata fra vårt eget land slik de er presentert i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 17,1*C, Åndalsnes-Kamshaugen, torsdag den 12.
¤ -39,2*C, Kautokeino I, mandag den 9.
* 156 mm nedbør, Lurøy på Helgelandskysten, onsdag den 11.

EUROPA
¤ 24,2*C, Motril, Spania, torsdag den 12.
¤ -40,8*C, Nikkaluokta, Sverige, mandag den 9.
* 240 mm, Grazalema, Spania, onsdag den 25.
(annen juledag)

ASIA
¤ 37,0*C, Mekka, Saudi-Arabia, søndag den 1.
¤ -53,7*C, Iema, Sibir, søndag den 29.
* 507 mm, Kuantan, Malaysia, tirsdag den 3.

ARKTIS
¤ 6,5*C, Narsarssuaq, Grønland, fredag den 13.
¤ -56,4*C, GeoSummit (3.200 m.o.h.), også Grønland, tirsdag den 3.

NORD-AMERIKA
¤ 38,0*C, El Marquez, Mexico, tirsdag den 31.
¤ -48,9*C, Eagle, Alaska, fredag den 27.
* 353 mm, Sayula, Mexico, torsdag den 12.

SØR-AMERIKA
¤ 45,5*C, Chamical, Argentina, onsdag den 25. (annen juledag)
¤ -2,0*C, Potosí, Bolivia, også onsdag den 25. (annen juledag)
* 215 mm, San Joaquin, Bolivia, lørdag den 21.

ANTARKTIS
¤ 9,6*C, Possession Island, tirsdag den 24. (julaften)
¤ -42,1*C, Concordia (3.200 m.o.h.), mandag den 2.

AFRIKA
¤ 44,4*C, Vioolsdrif, Sør-Afrika, både lørdag den 21. og søndag den 22.
¤ -5,0*C, Midelt, Marokko, mandag den 30.
* 300 mm, Port Edward, Sør-Afrika, onsdag den 11.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 47,4*C, Eucla, Western Australia, fredag den 27. NB: Det er ny lokal varmerekord for 52 år værmålinger der i byen; den gamle var 45,4*C fra den 15.12.2009.
¤ -4,6*C, Thredbo AWS, Snowy Mountains, New South Wales, fredag den 6.
* 318 mm nedbør, Dairy Island, Hawaii, mandag den 30.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!

Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra
Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye
norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til
221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2.
Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.

Les mer


FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime

Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering
på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i
forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var
på 18,6 grader og ikke 18,5.
Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!

Les mer


FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!

Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et
par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt
hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den
kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader
til åtte plussgrader!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©