Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







MER YR.NO-TØV: - Nettportalen minnes 100-årsdagen for Røros sin kulderekord på minus 50,3 grader


Bærum, 13.01.14: Dagens yr.no-oppslag "Bitende kaldt - kulderekord", forfattet av NRK-programsekretær Fredrik Solbu Jullumstrø, forteller i ingressen til oppslaget at på Røros stoppet ikke kvikksølvet før det viste 50,4 kuldegrader for 100 år siden...

Oppslaget som er lagt ut tidligere i morges og oppdatert kl. 11.28 i formiddag, mandag, stammer fra NRK-Hedmark, som har sendt ut sin reporter Geir Olav Slåen til Folldal kommune. Programsekretær Slåen har fotografert et privat digitaltermometer der displayet viser tidspunktet kl. 12.43 (det må i så fall ha vært i går), da det også var skikkelig kaldt i Folldal. Displayet viser en utetemperatur på minus 31,9 grader, mens det inne i entreen eller der displayet er plassert, er 14,4 grader (huff, det var kaldt til å være innendørs).

- Ingressen
- På denne dagen for 100 år siden ble det målt rekordkulde i Sør-Norge. På Røros stoppet ikke kvikksølvet før det viste 50,4 kuldegrader. I dag viser gradestokken 35 blå flere plasser i innlandet, kan ingressen til yr.no-oppslaget i formiddag fortelle.
NB: Vær og vind forsikrer at vi har gjengitt ingressen med hundre prosents nøyaktighet!
Vær og vind mener ved denne anledning at programsekretær Solbu Jullumstrø ikke kan ha fulgt særlig godt med i fysikk- og kjemitimene de første årene på realskole, eller var det allerede i sjette klasse på folkeskolen.
Eller så har glemt sin grunnskoleopplæring i mellomtiden.
Som kjent fryser kvikksølv ved ca 37,5 minusgrader. Derfor har Meteorologisk institutt aldri brukt kvikksølvtermometre på steder der de kunne frykte at temperaturen kunne synke så lavt at kvikksølvet frøs. Dette gjaldt de såkalte hovedtermometrene.
Miniumstermometrene har i alle år vært sprit-termometre.

- Hvor er desken?
Vær og vind stiller igjen spørsmålstegn ved yr.no-redaksjonens fagkunnskaper og tilsvarende hos sine medarbeidere landet rundt. Spørsmålet vi stiller er kort og godt dette:
- Er det ingen deskfunksjon ved NRK-Hordaland, som har redaksjonen av denne felles værportalen til Norsk rikskringkasting (NRK) og Meteorologisk institutt (Met.no)?
- Har ikke redaktør Erik Bolstad reagert?
- Eller hva sier den meteorologifaglig ansvarlige for nettportalen, direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt?
I dagens setting blir den lille korrekturfeilen på rekordgradene fra Røros den 13.1.1914, fra minus 50,4 som sto inntil den en gang på slutten av 1990-årene ble rettet til minus 50,3 grader ved tilbakepønsjing av de gamle dagsbok-skjemaene, helt marginal.

- Dagens reportasje i Folldal
NRK-reporter Geir Olav Slåen befinner seg mandag formiddag ute i Folldal kommune.
- Nå står jeg ute i 30 kuldegrader, sier han, og legger til at det er meldt om fem grader kaldere nede ved elven Folla i Dalholen. Dermed viser gradestokken -35 grader, sier han ifølge det samme yr.no-oppslaget.
Ifølge våre søk i eKlima-databasen til Meteorologisk institutt var det kaldeste i Folldal - og vel å merke i hele landet! - minus 35,9 grader inntil morgenutloggingen kl. 07.00.
I det vindstille og klare været falt temperaturen ytterligere ut gjennom morgenen og formiddagen. Fram til kl. 11.00 hadde det vært minus 36,4 grader.
Da har nok NRK-reporter Slåen vært i nærheten av den offisielle værstasjonen Folldal-Fredheim da han observete sine 35 kalde.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

EKSTREM DESEMBERVARME: - Tafjord satte ny desembervarmerekord med 18,7*C i dag

Bærum, 01.12.24: Søndagens varmeblaff over indre
fjordstrøk på Sunnmøre ga en ny norgesrekord for
desember-varme. Ikke uventet var det Tafjord som
overtok norgesrekorden med en margin på fire tideler,
til hele 18,7 grader, på desembers første dag.

Les mer


FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord-
Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange
Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de
kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å
fortelle hva temp'en hadde vært.

Les mer


TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre

Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av
Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag
registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram
til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være
såpass sent i september er dette sjeldent!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©