Samarbeids- partnere:
|
VÆRBITT II: - Sendes i kveld fra snørike Budor i Løten på Hedemarken
Bærum, 06.03.14: Program nummer to i tv-serien VÆRBITT på NRK1 sendes fra Budor i Løten. Den nærmeste værstasjonen til sendestedet er Ilseng-Bjørke, en Bioforsk-stasjon som ble gjenetablert i Meteorologisk instiutts stasjonsnett fra april i fjor.
- Ilseng-Bjørke ligger mindre enn åtte kilometer fra Løten sentrum og stasjon på Rørosbanen. Der hadde Meteorologisk institutt klimastasjon i årene 1959 - 1971. Fra denne korte observasjonsperioden var det både varmt om sommeren og kaldt om vinteren, kan Vær og vind fortelle når vi har sett på værdata fra nevnte korte periode.
- Mer enn åtte grader varmere ... Samtidig har vi tatt en liten titt i værdata fra tidenes varmeste februar-måned i denne delen av Hedmark fylke, den som ble avsluttet for en uke siden. Akkurat på Ilseng-Bjørke var årets februar hele 8,3 grader varmere enn normalt (månedsmiddeltemperatur -0,1 grader). Månedsnedbøren var, stadig ifølge tabellene i Klimatologisk månedsoversikt, ganske rikelig i forhold til det normale: 41,4 mm, som er 73 prosent mer enn det normale. Dette sammen med nedbøren tidligere i vinter gjør at programleder Eli Kari Gjengedal ser ut av sitt vindu der snøen står langt opp på vinduet på Budor.
- Historiske værdata I juni 1970 da norgesrekorden på 35,6 grader ble satt på Nesbyen i Hallingdal den 20. juni, nådde temperaturene på Ilseng-Bjørke samme dag opp til 32,9 grader, slett ikke verst det heller, synes Vær og vind. Også i august 1960 var det tropevarme på der med 31,5 grader den 2. Under kuldevinteren 1965/66 sank temperaturene til minus 26,6 grader den 31. desember (nyttårsaften), til minus 31,1 grader den 19. januar og til minus 34,0 grader den 13. februar - det er det laveste som Vær og vind finner i våre bøker fra den tiden.
- Ikke så mye nedbør I årene 1959 - 1971 var største årsnedbør 750 mm i 1966, mens minste forekom i 1969 og utgjorde 396 mm. Den tørreste måneden i denne perioden var i mars 1964 da det bare kom en enslig millimeter nedbør, mens det var noe annet i juli 1960 da månedssummen nådde 137 mm. Største døgnnedbør vi har funnet, er 36,9 mm fra den 30. august 1964. - - - Og det er fra disse nærliggende meteorologiske omgivelser at programsekretær Eli Kari Gjengedal og statsmeteorolog John Smits tar pulsen på vær-Norge i disse milde og våte tilstandene på Østlandet. På Konnerud ved Drammen betyr torsdagsregnet at det kan loggføres 98 døgn på rad på målbar nedbør. Så lenge det kan logges ut 0,1 mm nedbør i tidsrommet kl. 07.00 til samme tid neste dag, øker norgesrekorden med ett døgn! Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
EKSTREM DESEMBERVARME: - Tafjord satte ny desembervarmerekord med 18,7*C i dag
Bærum, 01.12.24: Søndagens varmeblaff over indre fjordstrøk på Sunnmøre ga en ny norgesrekord for desember-varme. Ikke uventet var det Tafjord som overtok norgesrekorden med en margin på fire tideler, til hele 18,7 grader, på desembers første dag.
Les mer |
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|