Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 2: - Rekordmildt i Arktis og Europa; minus 59 både i Sibir og på Grønland, og døgnnedbør opptil 389 mm i Australia


Genève/Bærum, 07.03.14: - Februar var rekordvarm på Svalbard og varm i hele Europa. Også i det nordøstlige Sibir dominerte uvanlig høye temperaturer. Langt kaldere var det i det sentrale Nord-Amerika og Sentral-Asia, melder WWW / WMO om februar-været.

- Storbritannia ble rammet av flere uvær som førte med seg ekstremt mye nedbør i Sør-England og forårsaket omfattende flommer og oversvømmelser. Og i Japan ble det satt nye snørekorder etter omfattende snøuvær, fortsetter tilbakeblikket på det globale været i februar 2014.

- Lufttrykk som i januar
Middellufttrykket i Europa i februar minnet svært mye om trykkfordelingen i januar - med et omfattende lavtrykksområde mellom De britiske øyer og Island. Sammenlginet med forrige måned strakte lavtrykksområdet nå mer mot nordøst. Det førte til en hovedsakelig vestlig til sørvestlig luftstrøm over en stor del av Europa og temperaturer langt over det normale.

- Åtte til ti grader over
Visse områder i Nord-Skandinavia og det nordvestlige Russland hadde et temperaturoverskudd på åtte til ti grader, og flere værstasjoner med lange måleserier slo sine gamle rekorder. I allmennhet i Norge og det nordlige og sentrale Finland var årets februar den nest varmeste siden år 1900 (varmest hittil er 1990).
Mildt var det også for eksempel i Österrike der middeltemperaturen for februar var den niende høyeste på 247 år.
Det milde været var også merkbart under vinter-OL i Sotsji rundt midten av måneden.

- Ekstrem mild vinter
Vintersesongen, dvs. månedene desember - februar - var i flere deler i det nordlige Europa også blant de mildeste som har forekommet. I de Bilt, Nederland var det sammen med vinteren 1989/90 den nest mildeste siden 1706.
I Frankrike som helhet var årets vinter den tredje varmeste siden 1900, i Tyskland den fjerde varmeste siden 1881, i Storbritannia og Danmark den femte varmeste siden henholdsvis 1910 og 1874.

- Rekordregn i Storbritannia og Sør-Europa
Det var igjen en nedbørrik måned i Storbritannia. I Sør-England kom det nesten to og en halv ganger den normale nedbøren. Oversvømmelser forårsaket problemer mange steder, bl.a. langs deler av Themsen.
I Skottland falt det store snømengder i fjelltraktene, fremfor alt i de største høydenivåene. - Vinteren i Storbritannia var den våteste siden de lange måleseriene begynte i 1766.
Også den sørlige delen av Alpene fikk mye nedbør i februar, noe som også ga store snømengder i de høyere høydenivåene. Sør i Österrike falt det lokalt sju til ni ganger den normale nedbøren. Lugano i Sveits fikk i alt 215 mm, den tredje høyeste februarnedbøren siden målingene startet der i 1864.
San Bernadino, også i Sveits, fikk en største snødybde på 250 centimeter, den nest største siden 1968.

- Mer uvær
I døgnene den 30. januar til 3. februar falt det voldsomt med nedbør i Slovenia. For eksempel Bovec fikk i løpet av fire døgn totalt 400 mm nedbør. På en del steder dannet frosset regn et flere centimeter tykt is-lag på trær og kraftledninger.
I Alpene kom det enkelte steder mer enn én meter nysnø.
Den 4. - 15. februar ble Storbritannia rammet av i alt fire uvær med kraftig vind. I Aberdaron, Gwynedd i Wales ble det logget ut vindkast på 48,0 m/s (172,8 km/t) onsdag den 12.2. Og 49,0 m/s (176,4 km/t) ved Needles Old Battery på Isle of Wight i Kanalen fredag den 14. Samme dag ble det registrert vindkast over 40,0 m/s (144,0 km/t) også ved den franske Kanal-kysten.

- Storm og sandstorm
Den 9. - 10.2. beveget et stormsenter seg fra Portugal mot det sørlige Frankrike med kraftig vind og regn. Ved Cape Roca i Portugal ble det målt vindkast på 37,0 m/s (133,2 km/t) søndag den 9.2., og til havs ble det observert en bølgehøyde på 17 meter. (Iht. Håndbok for meteorologiske observatører svarer det til betegnelsen overordentlig opprørt hav, slik som det kan være i senteret av tropiske sykloner, og noteres med kodetall 9. Red.'s merknad).
Tirsdag 18.2. ble Sentral-Europa nådd av en sørlig luftmasse som inneholdt støv og sand fra Sahara. I forbindelse med det tilhørende sludd- og regnværet i Alpene ble det onsdag den 19. dannet et tydelig beige eller brunt støvlag oppnå snøen, som for eksempel i Madonna di Campiglio, Italia.

- Temperaturunderskudd
I det nordlige USA og sørvestlige Canada førte flere kaldluftsutbrudd og dominerende nordavinder til en måned med temperaturunderskudd. I Midt-Vesten noterte flere værstasjoner en av sine aller laveste månedsmiddeltemperaturer i februar, og vinteren 2013/14 som helhet var også en av de aller kaldeste, for eksempel i Ironwood, Michigan den kaldeste siden 1900 da værobservasjonene startet der.
Vinterens iholdende kulde gjorde at flere av De store sjøene nesten helt ble isdekt, og midt i februar var 88 prosent av dem frosset. Det er 18 år siden man hadde slik is-utbredelse; i 1996 ble maks. på 82 prosent.

- Snø, torden og kontraster
I dagene den 11. - 14. februar ble det østlige USA og Canada berørt av uvær som hadde med seg store snømengder og forårsaket store problemer, særlig i delstatene Sør-Carolina og Georgia.
Den 20. - 21.2. ga en kaldfront opphav til voldsomt tordenvær i Mississippi, Tennessee og Alabama. I alt åtte virvelstormer ble rapportert.
Det sørvestlige USA, vestlige Mexico og nordlige Canada hadde igjen en måned med temperaturoverskudd. I Phoenix, Arizona var det den nest varmeste februar siden målingene startet der i 1895. Varmest var det i 1991.
Tucson, også Arizona, noterte seg også for den nest høyeste middeltemperauren for februar (samme som i 1995), dessuten også den varmeste vinteren siden oppstart i 1895.
California fikk en del nedbør i månedens løp, men ikke tilstrekkelig til å få slutt på tørken i denne delstaten. Fra den 27. februar til 2. mars ga uvær i det sørvestlige California lokalt mer enn 280 mm nedbør.

- Sentralasiatisk høytrykk; japansk snø
Et utbredt høytrykk over Sentral-Asia bidro til at måneden der ble kald. Lokalt havnet middeltemperaturen mer enn åtte grader under det normale.
Desto mildere var det i det nordlige Sibir som hadde et temperaturoverskudd på opptil ti grader, og flere værstasjoner slo sine gamle rekorder for februar. For eksempel i Okhotsk nådde maksimumstemperauren pluss 2,0 grader lørdag den 8., som er høyeste februar-maks. i byens 123 årlige værhistorie. Tidligere rekord var 1,9*C fra 1985.
Det nordøstlige Sibir ble også rammet av flere uvær i månedens løp.
Lavtrykk førte med seg kraftig regn og snøfall over store deler av Japan den 7. - 8.2. og 14. - 16.2., fremfor alt i Kanto Koshin-regionen i den siste omgangen med uvær.
På østlige side av landet var snødybdene opptil seks ganger det normale og de største i februar siden målingene begynte i 1961.

- Ekstremt i Arktis
Det var betydelig varmere enn normalt i en stor del av Arktis. Med et temperaturoverskudd på hele 14,5 grader fikk Longyearbyen (Svalbard Lufthavn) en rekordvarm februar. En medvirkende til dette årsak var at lavtrykksområdet utenfor Storbritannia og høytrykket over Sentral-Asia opprettholdt en vedvarende situasjon med varmluft sørfra. (I stedet for skuterkjøring på isen i Isfjorden har man kunnet fiske torsk og makrell i uante mengder, blir det rapportert derfra. Tidligere rekorder for månedsmiddeltemperatur i Longyear i februar var minus 5,6*C i 2012 og minus 6,9*C i 2005; den nye ble altså minus 1,7*C. Red.'s merknad.)
Is-utbredelsen i Arktis var fortsatt en av de aller minste som har vært på denne tiden av året.

- Hete og orkaner
Nordøst i Argentina fortsatte heten i begynnelsen av måneden. I perioden 28. januar - 12. februar slo flere værstasjoner sine rekorder for antall dager med ekstrem hete. For eksempel i Oberá lå temperaturen mellom 24,2*C og 38,5*C fjorten dager på rad (den 30.1. - 12.2. begge dager inklusive).
To tropiske uvær og en tropisk orkan utviklet seg i den sørvestlige delen av Indiahavet. Alle holdt seg ute over åpent hav. TS (tropical storm) Edilson førte til omkring hundre millimeter nedbør på Mauritius og Madagaskar torsdag den 6.2.

- Down under
Februar var varmere enn normalt i den sørøstlige og vestligste delen av Australia; for øvrig noe kjøligere enn normalt. Søndag 2.2. ble det målt 46,5 grader i Keith, Mallee i South Australia (SA). Det er ny februarrekord for stasjonen og den tredje høyeste noen gang i stasjonens 53 år gamle historie. I Keith-Mankora var det en tidel høyere maks.temp., 46,6*C.
I den nordlige og tropiske delen av Australia kom det mer regn enn vanlig, og i et område på vestkysten av York-halvøyen i Queensland (Qld) falt det rekordnedbør. (Der fikk for eksempel byen Kowanyama nesten fire ganger hele månedsnormalen innen den 9., slik Vær og vind rapporterte om i et oppslag WET BREAKING NEWS den samme dagen. Red.’s merknad.)
Også deler av South Australia fikk mer nedbør enn normalt.
Desto tørrere var det på Tasmania, særlig i Low Head. Månedsnedbøren ble 0,2 mm, dermed ny rekord for samtlige måneder siden oppstart i 1877.
På ettermiddagen søndag den 9.2. ga en kaldfront opphav til sterk vind og torden i store deler av Tasmania. Værstasjonen Mount Wellington målte vindkast på 43,0 m/s (154,8 km/t).
Temperaturene på New Zealand var omkring det normale, og måneden var i hovedsak tørr, fremfor alt på det vestlige og sentrale av Nordøyen.
Det tropiske uværet Edna passerte like vest for New Caledonia den 4. - 5.2. I løpet av 12 timer falt det opptil 300 mm nedbør på hovedøyen.
- Fredag 28. februar var ytterligere en tropisk storm aktiv, Sixteen, som befant seg like øst for Fiji og ga døgnnedbørrekorder opptil 100 mm, avslutter WWW / WMO sitt omfattende tilbakeblikk på det globale været i februar.

EKSTREMTEMPERATURENE OG
STØRSTE DØGNNEDBØR

Før Vær og vind som vanlig refererer de ulike ekstremene i alle verdensdelene, åpner vi med norske ekstremer slik de er presentert i Klimatologisk månedsoversikt:

NORGE
¤ 15,4*C, Åndalsnes-Kamshaugen, søndag den 23.
¤ -32,7*C, Couvddatmohkki, fredag den 21.
* 118 mm nedbør, Eimhjellen i Gloppen i Nordfjord mandag den 24.

EUROPA
¤ 28,3*C, Carcaixent, Spania, fredag den 14.
¤ -40,7*C, Yaksha, Russland, fredag den 7.
* 192 mm, Grazalema, Spania søndag den 9.

ASIA
¤ 38,1*C, Aranya Prathet, Thailand, mandag den 24.
¤ -59,4*C, Ekyuchchyu, Russland, tirsdag den 4.
* 253 mm, Katsuura, Japan, fredag den 14.

ARKTIS
¤ 6,7*C, Sisimiut (Holsteinsborg), Grønland, torsdag den 6.
¤ -59,2*C, GeoSummit (3.250 m.o.h.), også Grønland, mandag den 24.

NORD-AMERIKA
¤ 42,0*C, La Calera, Mexico, torsdag den 27.
¤ -46,7’C, Dawson City, Canada, onsdag den 12.
* 180 mm, Matilija Cyn, California, fredag den 28.

SØR-AMERIKA
¤ 42,5*C, Catamarca, Argentina, lørdag den 1.
¤ -4,1*C, Balmaceda, Chile, torsdag den 13.
* 257 mm, Torres, Brasil, også torsdag den 13.

ANTARKTIS
¤ 12,5*C, Base Marambio, mandag den 17.
¤ -61,2*C, Concordia (3.200 m.o.h.), mandag den 24.

AFRIKA
¤ 45,1*C, Vredendaal, Sør-Afrika, søndag den 16.
¤ -5,1*C, Izana (2.371 m.o.h.), Kanariøyene, også søndag den 16.
* 238 mm, Nkhota Kota, Malawi, søndag den 9.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 46,6*C, Keith-Munkora, South Australia, søndag den 2.
¤ -2,8*C, Liawenee, Tasmania, fredag den 28.
* 389 mm nedbør, Nerada Alert, North Coast-Herbert, Queensland, mandag den 3.
NB: Verdensværoversikten fra WMO har 371 mm fra Three House Creek, (North Coast-Barron, Queensland søndag den 2. som nedbørrekord. Vær og vind velger å benytte data fra BOM (Bureau of Meteorology) som også omfatter nedbørstasjoner som ikke er med i den internasjonale utvekslingen av værdata.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

TROPENATTEN FREDAG 28.6.2024: -- Ny norgersrekord for juni satt på Sunndalsøra. Ikke kaldere enn 24,4*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 28.6.24: Ikke mindre enn 28 av
Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal, Trøndelag og Nordland fylker opplevde i natt
årets første tropenatt. Så mange steder samtidig i juni
måned hører til sjeldenhetene!

Les mer


TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©