Samarbeids- partnere:





|
KLIMASTATUS 2014: - Nå har vi et klart bilde av klimaet i Australia
Melbourne/Bærum, 08.03.14: - En avsluttende rapport om de observerte forandringene i de langvarige trendene i det australske klima ble avgitt tirsdag av CSIRO og Bureau of Meteorology (BOM). Byråets chief executive, dr. Rob Vertessy, var klar i sin tale.
- Temperaturene i gjennomsnitt over hele Australia er nå en grad varmere enn de var for hundre år siden. Mesteparten av temperaturstigningen har skjedd etter 1950. Australias gjennomsnittstemperatur har steget med 0,9 grader siden 1910, forklarte dr. Vertessy ifølge en pressemelding som tirsdag middag ble lagt ut på nettsidene til BOM.
- Spesielt Sju av de ti varmeste årene på det australske øykontinentet har alle sammen forekommet etter 1998. Når vi sammenligner de siste 15 årene med 30-årsperioden 1951 - 1980, finner vi at hyppigheten av meget varme måneder har økt fem-foldig, mens hyppigheten av meget kalde måneder har minket med en omkring en tredjedel. - Varigheten, hyppigheten og intensiteten på hetebølgene har økt over store deler av Australia siden 1950, understreket dr. Vertessy.
- Bushfire-fare - Ekstrem brannrisiko (ekstreme bush fire risk) har økt, og brannsesongene er blitt lengre over store deler av Australia siden 1970-årene. Vi har sett en generell trend med minkende høst- og vinterregnvær, spesielt i det sørvestlige og sørøstlige Australia, mens lokalt voldsomme regnvær er ventet å øke i antall. Australias gjennomsnittlige årsnedbør har økt litt, noe som ikke minst skyldes økningen i vår- og sommerregnet, mest markert i det nordvestlige av Australia, forklarte dr. Vertessy.
- Overalt CSIRO chief executive dr. Megan Clark sa at oppvarmingen har skjedd i alle delstatene og territoriene og i alle de fire årstidene. - Australia har et av de mest skiftende klimaene i verden. Gjennom de seneste tiårene fortsetter vi å se økning i temperaturen på land, et varmere hav, forandringer i hvor og når regnet faller, og høyere havnivåer, påpekte dr Clark. Overflatetemperaturene i havområdene omkring oss har steget med 0,9*C siden 1900 og da drivhusgasskonsentrasjonene fortsatte å øke. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|