Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 3: - Mildt i mars i Europa, russiske Arktis og Asia; tropevarme i Italia den 18., og døgnnedbør opp i 364 mm i Japan


Genève/Mandal-Eigebrekk, 10.04.14: - Mars måned bød på en fortsatt bitende kald værtype i Nord-Amerika. Derimot i den russiske del av Arktis, Europa og Asia ble dominert av en mild værtype. I Arktis nådde is-utbredelsen sin topp den 21., melder WWW/WMO.

- Vårmåneden mars ble mild eller i Øst-Europa meget mild. De største temperaturavvikene hadde Hviterussland og Ukraina der det lokalt var sju grader varmere enn normalt, understrekes det i tilbakeblikket på det globale været i siste måned.
Søndag den 9. ble det for årstiden målt ekstremt høye temperaturer på omkring 20 grader på flere hold i Tyskland. I de tre byene Aachen, Bremen og Hamburg - med målinger tilbake til 1890 - var dette de høyeste temperaturene som ble målt i perioden den 1. - 10. mars med henholdsvis 20,8*C, 19,5*C og 20,0*C.

- Akkurat 30 i Nord-Italia
Sentral-Europa fikk en forsmak på sommervarme da rekordhøye temperaturer ble rapportert mandag den 17. og tirsdag 18.3. fra bl.a. værstasjoner i Frankrike, Italia og Sveits. I forbindelse med kraftig fønvind ble det notert maksimum på 30,0 grader fra Aosta i Nord-Italia tirsdag den 18.
Zenica i Bosnia-Herzegovina rapporterte samme dato 29,2*C. - Den meget varme luften i kombinasjon med svake vinder bidro til at Paris ble innhyllet i tett og iherdig smog.

- Reprise av februarkulde
Været i Nord-Amerika ble i stor utstrekning en gjentakelse av februar, med bitende kulde over store deler av kontinentet. På den kanadiske siden, i nærheten av Lake Superior, var måneden lokalt åtte grader kaldere enn noralt.
I øst ble måneden innledet med bitende kulde, og etter at et snø-uvær hadde passert, klarnet det opp. Temperaturene sank da til rekordlave nivåer. Baltimore, Maryland, tangerte da sin kulderekord for mars måned fra 1873.
Atlantic City i delstaten New Jersey, der temperaturrekken går tilbake til 1874, ble den gamle kulderekorden for mars slått.

- De store sjøene islagt
Torsdag den 6.3. ble de store lake'ne (Superior-, Michigan-, Huron-, Erie- og Ontariosjøen) dekket av is med en utbredelse av 92,2 prosent av det totale arealet for "de fem store". Siden is-målinger ble startet i 1977, er årets maksimale utbredelse den nest største som har forekommet. Bare februar 1979 hadde enda større utbredelse med 94,7 prosent.

- Varmt i vest
I det vestlige USA og Mexico fortsatte det i stedet å være meget varmt og med betydelige temperaturoverskudd. De største avvikene fra de normale månedsmiddeltemperaturene fikk den sørvestlige delen av De forente stater og det nordvestlige Mexico.
Til og med i Alaska var det mildt med temperaturoverskudd på allment en til fire grader, med de største avvikene nærmest Ishavskysten.
Søndag den 22.3. ble byen Oso i delstaten Washington rammet av omfattende oversvømmelser i forbindelse med kraftig regnvær. Dette ga opphav til ett av de verste jordskredene i amerikansk historie. Ved en privat målestasjon vel 16 kilometer vest for ulykkesstedet ble det målt totalt 350 millimeter nedbør i løpet av en 30-døgnsperiode.

- Asia og Arktis
Mildt eller meget mildt vær dominerte i store deler av Asia. I India, Pakistan og sørøstlige Iran ble det en litt kjøligere måned enn normalt.
I starten på mars nådde den tropiske syklonen Faxai kortvarig orkans styrke, noe som er tidlig for å være i den vestlige delen av Stillehavet.
Størsteparten av Arktis fikk middeltemperaturer over eller mye over det normale. De største avvikene forekom i de vestlige delene av russiske Arktis og på Svalbard med sju til ti grader i gjennomsnitt over det normale.

- Is-utbredelsen kulminerte
Den 21. mars kulminerte is-utbredelsen i Nordpolsbassenget med 14,910 millioner kvkm. Dette var det femtelaveste maksimumet av hav-is siden de regelmessige analysene av hav-isen ble innledet på 1970-tallet. Det var dessuten den femteseneste datoen for da pol-isen ble nådd. Tidenes aller seneste dato, den 31. mars, stammer fra år 2010.
På Grønland rapporterte værstasjonen Geo-Summit (3.200 m.o.h.) på innlandsisen vintersesongens laveste temperatur minus 60,6*C på den nordlige halvkule. Den absolutt laveste mars-temperaturen som er målt der, er minus 61,2*C.

- Sør-Amerika
Mars ble varmere enn normalt i Sør-Amerika med de største positive avvikene på omkring to grader i deler av Brasil.
I det nordlige av Argentina, dessuten i Uruguay, ble måneden vel én grad kjøligere enn normalt.

- Rekordtørt
I Egypt ble den normalt sett knusktørre værstasjonen Luxor truffet av et uventet kraftig regnvær den 9. - 10.3. Totalt falt det da 30 mm regn. Denne i norsk sammenheng langt fra unormale nedbør må sees i sammenheng med at Luxors normale årsnedbør ligger på 1,4 mm.
Til og med i Assuan falt det mye regn. Mengden var bare det halve av hva den var i Luxor, nemlig 15 mm. Dette var den første målbare nedbøren i Assuan siden oktober 2012, dvs. på 17 måneder.
Som en kontrast til dette falt det en intensiv haglskur over Eritreas hovedstad Asmara onsdag den 12.3.

- Orkanen Hellen
På månedens siste dag beveget den meget kraftfulle tropiske orkanen Hellen inn over Madagaskar som en kategori IV-orkan på den internasjonale Saffir-Simpsonskalaen. Hellen ble med dette en av de absolutt mest intensive tropiske orkaner som har forekommet i Mocambiquekanalen mellom det afrikanske kontinentet og Madagaskar.
Nedbøren i Hellens fotspor gjorde seg ikke særlig gjeldende før senere på dagen fredag 31. mars, og den nedbøren blir dermed ført på datoen 1. april og vil eventuelt komme med i den neste VERDENSVÆRET-oversikten.

- Down under
Mars ble en mild eller meget mild høstmåned i Australia. Den 3. - 5.3. dro en ekstremt kraftig mellombredde-syklon inn over Sørøyen på New Zealand. Christchurch ble rammet av oversvømmelser og det voldsomste regnværet på mer enn 40 år. Totalt falt det 123 mm tirsdag 4.3. Det markerer den største døgnnedbøren som er målt i mars i Christchurch. - I en normal mars måned utgjør nedbøren bare 45 mm.
Nedbørmålingene i byen går tilbake til 1873. Årets marsnedbør ble ny rekord.

- Tre tropiske sykloner samtidig
Mandag 10.3. befant det seg tre tropiske sykloner samtidig utenfor Australias kyster. Bare én av dem, Gillian, gjorde landfall. Etter å ha beveget seg på en bane nord for Queensland og sneiet innom Carpentariagulfen før den igjen gjorde en 180-graders vending mot vest i havet nord for Northern Territory, nådde Gillian kortvarig kategori V-nivået over midtre del av Indiahavet et par tusen kilometer nord for leteområdet etter den savnede 777-maskinen fra Malaysia Airways flight MH 370.
- I løpet av de to dagene (offisielle nedbørdøgnene) den 26. og 27. mars fikk Yeppoon på Central Coast East i Queensland sammenlagt 557 mm regn, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i mars 2014.

EKSTREMTEMPERATURENE
OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Før Vær og vind videreformidler ekstremdata fra de ulike verdensdelene, åpner vi med tilsvarende data for vårt eget land, slik de fremkommer i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 18,4*C, Sunndalsøra III, fredag den 28.
¤ -32,7*C, Sihccajávri, tirsdag den 18.
* 135 mm nedbør, Hovlandsdal i Fjaler i Sunnfjord, fredag den 21.

EUROPA
¤ 30,0*C, Aosta, Italia, tirsdag den 18.
¤ -35,8*C, Nikkaluokta, Sverige, også tirsdag den 18.
* 144 mm, Vogel, Sveits, søndag den 23.

ASIA
¤ 43,5*C, Bhira, India, søndag den 30.
¤ -51,8*C, Ekyuchchyu, Sibir, søndag den 2.
* 364 mm, Yakoshima, Japan, torsdag den 13.

ARKTIS
¤ 10,8*C, Narsarsuaq, Grønland, søndag den 30.
¤ -60,6*C, Geo-Summit (3.200 m.o.h.), også Grønland, lørdag den 22.

NORD-AMERIKA
¤ 45,0*C, Ciudad Altamirano, Mexico, tirsdag den 25.
¤ -49,2*C, Lac Benoit, Canada, onsdag den 5.
* 200 mm, Cuetzalan, Mexico, lørdag den 29.

SØR-AMERIKA
¤ 39,8*C, Valledupar, Colombia, både fredag den 21. og lørdag den 29.
¤ -13,0*C, Vilacota (4.400 m.o.h.), Peru, søndag den 30.
* 213 mm, Torres, Brasil, tirsdag den 18.

ANTARKTIS
¤ 6,8*C, Vernadsky, torsdag den 6.
¤ -74,5*C, Dome A (4.100 m.o.h.), søndag den 23.

AFRIKA
¤ 45,5*C, N’Guigmi, Niger, søndag den 30.
¤ -5,0*C, Izana, Kanariøyene (2.371 m.o.h.), tirsdag den 11.
* 210 mm, Taolagnaro, Madagaskar, fredag den 14.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 44,6*C, Roebourne Aero, East Pilbara, Western Australia, fredag den 7.
¤ -3,3*C, Pukaki, New Zealand, tirsdag den 25.
* 325 mm, Pacific Heights, Central Coast East, Queensland, torsdag den 27.
NB: WWW / /WMO-oversikten har 416 mm nedbør den 26.3. i Yeppoon, Australia som høyeste verdi. Dette er imidlertid nedbør målt i løpet av det uoffisielle nedbørdøgnet kveld-til-kveld kl. 21.00 - 21.00 EST (Eastern Standard Time, i Australia der delstaten Queensland ikke har sommertid (DSH)).
Copyright: Bernt Lie
Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©