Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 4: - Apriltemp'er opptil 47 grader i Senegal, minus 76 i Antarktis og 554 mm nedbør på ett døgn i Alabama


Genève/Bærum, 28.05.14: Ytterst beklagelig har oversikten over det globale været i april blitt liggende i stofflageret på Vær og vinds snart utdaterte PC i vel tre uker.
For mange av våre værklikkere kan den sene oversikten likevel være en nyhet...


- April minnet temperaturmessig om dette årets tidligere måneder. Over Europa, store deler av Asia og også i Alaska dominerte for årstiden varmt eller meget varmt vær. I de sentrale delene av Nord-Amerika hadde man derimot fortsatt uvanlig kaldt vær. I det sørlige Canada har samtlige måneder siden desember vært kalde eller mye kaldere enn normalt, viser det månedlige tilbakeblikket over det globale været i april levert av WWW / WMO.

- I Europa
I Vest- og Sentral-Europa lå middeltemperaturene i april i hovedsak to til fire grader over det normale. I de østlige delene av Europa, nær Uralfjellene, var måneden derimot noe kaldere enn normalt.
I Spania, Storbritannia, Tyskland og Danmark havnet årets april mellom annen- og fjerdeplass blant de varmeste april-månedene som noen gang har forekommet. De som har vært enda varmere enn året, har alle sammen forekommet i inneværende hundre-år, altså på 2000-tallet.
I Frankrike var årets april den femte varmeste siden år 1900. For Norge som helhet havnet måneden på sjuendeplass blant de varmeste. For en del kyststasjoner i Sør-Norge var måneden rekordvarm. For eksempel hadde Utsira Fyr sin varmeste april-måned siden målingene der begynte i 1867.

- To til seks grader under normalen
Store områder i det sørlige Canada og nordligste USA hadde en månedsmiddeltemperatur to til seks grader under det normale. I denne delen av det nord-amerikanske kontinentet må man lokalt tilbake til september i fjor for å finne en måned som har vært varmere enn normalt.

- Tornadosesong
Etter en uvanlig rolig innledning på tornadosesongen skjedde det par meget kraftige utbrudd i slutten av måneden. Det falt også meget store regnmengder på kort tid i grenseområdene mellom Alabama og Florida. Lokalt kom det mer enn fem hundre millimeter regn på 24 timer! I ettertid har lokale meteorologer bedømt slike regnmengder til å ha en gjentakelsestid på 100 - 200 år.

- Det meste av Asia
I et bånd fra traktene omkring Uralfjellene ned mot Pakistan og det nordlige India var april litt kaldere enn normalt. Ellers i Asia var det varmt vær som dominerte med temperaturoverskudd på fem til ni grader i de sentrale delene av Sibir.
Mot slutten av april forekom det uvanlig kraftige regnvær og oversvømmelser i Afganistan.

- Meget varmt i Arktis
Utenom deler av det kanadiske Arktis og omkring Grønland var april varmere eller mye varmere enn normalt i denne del av den nordlige halvkule.
Etter at is-utbredelsen kulminerte i annen halvdel av mars, startet avsmeltingen. I månedsskiftet april/mai var is-utbredelsen blant de minste minste som er blitt observert på denne tiden av året. Isen dekket en mindre overflate i forhold til 2012, året som med den aller minste is-utbredelsen mot slutten av sommersesongen.

- Down under
April var varmere enn normalt i størsteparten av Australia. De største temperaturoverskuddene hadde man i Queensland der middeltemperaturene tilsa at april 2014 ble den nest varmeste til nå.
Den samme delstaten Queensland fikk også rekordstore regnmengder omkring den 12. - 13.4. i forbindelse med den tropiske orkanen Ita. Ita nådde til kategori V på den australske orkanskalaen straks før den gjorde landfall.
Orkanen Ita utviklet seg opprinnelig sør for Solomonøyene og kan der ha bidratt med meget store regnmengder og kraftige oversvømmelser i begynnelsen av måneden. Øyrikets hovedstad Honiara fikk hele 715 mm nedbør i løpet av de fire første april-døgnene.
- En annen og meteorologisk interessant tropisk syklon var Peipah, som lørdag 5. april ble klassifisert som et tropisk uvær (tropical storm) og befant seg da bare 4,3 grader nord for Ekvator i det vestlige Stillehavet. Det er meget sjeldent at tropiske sykloner utvikler seg og krysser havet nærmere Ekvator enn fem grader nord eller fem grader sør, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i april.

MÅNEDENS EKSTREMTEMPERATURER
OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind gjengir tabellene over ekstremene i de enkelte verdensdelene, bringer vi de norske ekstremene slik de fremkommer i Klimatologisk månedsoversikt for april. I sin trykte utgave er april-oversikten den siste i rekken fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt - heretter må interesserte forholde seg til hva som blir tilgjengelig i nettversjon.

NORGE
¤ 24,7*C, Rygge-Huggenes, søndag den 27.
¤ -27,9*C, Suolovuopmi-Lulit, tirsdag den 8.
* 81 mm nedbør, Opstveit i Kvinnherhad i Sunnhordland, søndag den 13.

EUROPA
¤ 34,0*C, Heraklion, Kreta (Hellas), tirsdag den 22.
¤ -27,9*C, Suolovuopmi-Lulit, Norge, tirsdag den 8.
* 105 mm, Escora, Spania (på Balearene i Middelhavet), tirsdag den 1.

ASIA
¤ 46,8*C, Barmer, India, tirsdag den 29.
¤ -38,9*C, Delyankir, Russland, torsdag den 3.
* 280 mm, Owase, Japan, onsdag den 30.

ARKTIS
¤ 9,7*C, Narsarsuaq, Grønland, lørdag den 26.
¤ -51,3*C, GeoSummit (3.250 m.o.h.), Grønland, torsdag den 10.

NORD-AMERIKA
¤ 44,4*C, Tamuin, Mexico, mandag den 28.
¤ -38,7*C, Shepherd Bay, Canada, onsdag den 2.
* 554 mm, Silverhill, Alabama, tirsdag den 29.

SØR-AMERIKA
¤ 40,8*C, Puerto Salgar, Colombia, onsdag den 2.
¤ -14,0*C, Chuapalca (4.177 m.o.h.), Peru, mandag den 28.
* 262 mm, Concepcion, Paraguay, torsdag den 10.

ANTARKTIS
¤ 10,0*C, Base Esperanza, onsdag den 9.
¤ -76,0*C, Vostok (3.500 m.o.h.), søndag den 27.

AFRIKA
¤ 47,0*C, Linguère, Senegal, fredag den 18.
¤ -4,2*C, Sutherland, Sør-Afrika, mandag den 28.
* 393 mm, St. Philippe, La Réunion i Indiahavet, mandag den 14.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 41,0*C, Fitzroy Crossing Aero, Western Australia, onsdag den 2., og Bidyadanga, også Western Australia, torsdag den 3.
¤ -7,5*C, Charlotte Pass (Kosciusko Chalet, 1.755 m.o.h.), Snowy Mountains, New South Wales, fredag den 25.
* 376 mm, Nash's Crossing Alert, North Coast-Herbert, Queensland, søndag den 13. og ny lokal døgnrekord der. Jfr Vær og vinds oppslag "ORKANREGN" den 14.4.2014 22:59:57.
NB: Tabellen fra WWW / WMO har 320 mm nedbør fra Mutarnee Store, North Coast-Herbert, Qld som det våteste. Den er en ren nedbørstasjon i Australia som ikke er med i den daglige, internasjonale utvekslingen av værdata.
Copyright: Bernt Lie
Tilbake

Nyheter

SISTE TROPEVARMENYTT: - Opptil 31,3*C i Meråker søndag, Færder og Oksøy Fyr de eneste som hadde tropenatt i natt

Mandal-Eigebrekk, 26.07.21: Mens et lokalt tordenvær
herjer over oss, med kortvarige regnbyger, kan Vær og
Vind fra sin sommerbase gjøre et siste blikk på
tropevarmen i årets juli. I alt sju steder nådde 30-tallet i
går. Bare to hadde tropenatt!

Les mer


13 TROPEVARME STEDER I VIKEN, PÅ AGDER OG I TELEMARK TORSDAG: - 31,2*C på Flesberg i Numedal hittil det varmeste i juli i Sør-Norge

Mandal-Eigebrekk, 22.07.21: På dagen 120 år etter at
Trondheim tangerte juli-norgesrekorden på 35,0 grader, er
det i alt 13 av Meteorologisk institutts offisielle stasjoner
som i dag opplevde en ny tropedag. Flesberg i Numedal
toppet med 31,2*C!

Les mer


MER ENN SJU GRADER VARMERE ENN NORMALT: - Sommervarmen i landets sørligste by de tre siste dagene

Mandal-Eigebrekk, 16.07.21: På Vær og Vinds lokale
klimastasjon har det vært hetebølge! Det innebærer at
maks'en de tre siste dagene har ligget på 28,3 grader, som
er tre tideler høyere enn Meteorologisk institutts krav til en
norsk hetebølge...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©