Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 4: - Apriltemp'er opptil 47 grader i Senegal, minus 76 i Antarktis og 554 mm nedbør på ett døgn i Alabama


Genève/Bærum, 28.05.14: Ytterst beklagelig har oversikten over det globale været i april blitt liggende i stofflageret på Vær og vinds snart utdaterte PC i vel tre uker.
For mange av våre værklikkere kan den sene oversikten likevel være en nyhet...


- April minnet temperaturmessig om dette årets tidligere måneder. Over Europa, store deler av Asia og også i Alaska dominerte for årstiden varmt eller meget varmt vær. I de sentrale delene av Nord-Amerika hadde man derimot fortsatt uvanlig kaldt vær. I det sørlige Canada har samtlige måneder siden desember vært kalde eller mye kaldere enn normalt, viser det månedlige tilbakeblikket over det globale været i april levert av WWW / WMO.

- I Europa
I Vest- og Sentral-Europa lå middeltemperaturene i april i hovedsak to til fire grader over det normale. I de østlige delene av Europa, nær Uralfjellene, var måneden derimot noe kaldere enn normalt.
I Spania, Storbritannia, Tyskland og Danmark havnet årets april mellom annen- og fjerdeplass blant de varmeste april-månedene som noen gang har forekommet. De som har vært enda varmere enn året, har alle sammen forekommet i inneværende hundre-år, altså på 2000-tallet.
I Frankrike var årets april den femte varmeste siden år 1900. For Norge som helhet havnet måneden på sjuendeplass blant de varmeste. For en del kyststasjoner i Sør-Norge var måneden rekordvarm. For eksempel hadde Utsira Fyr sin varmeste april-måned siden målingene der begynte i 1867.

- To til seks grader under normalen
Store områder i det sørlige Canada og nordligste USA hadde en månedsmiddeltemperatur to til seks grader under det normale. I denne delen av det nord-amerikanske kontinentet må man lokalt tilbake til september i fjor for å finne en måned som har vært varmere enn normalt.

- Tornadosesong
Etter en uvanlig rolig innledning på tornadosesongen skjedde det par meget kraftige utbrudd i slutten av måneden. Det falt også meget store regnmengder på kort tid i grenseområdene mellom Alabama og Florida. Lokalt kom det mer enn fem hundre millimeter regn på 24 timer! I ettertid har lokale meteorologer bedømt slike regnmengder til å ha en gjentakelsestid på 100 - 200 år.

- Det meste av Asia
I et bånd fra traktene omkring Uralfjellene ned mot Pakistan og det nordlige India var april litt kaldere enn normalt. Ellers i Asia var det varmt vær som dominerte med temperaturoverskudd på fem til ni grader i de sentrale delene av Sibir.
Mot slutten av april forekom det uvanlig kraftige regnvær og oversvømmelser i Afganistan.

- Meget varmt i Arktis
Utenom deler av det kanadiske Arktis og omkring Grønland var april varmere eller mye varmere enn normalt i denne del av den nordlige halvkule.
Etter at is-utbredelsen kulminerte i annen halvdel av mars, startet avsmeltingen. I månedsskiftet april/mai var is-utbredelsen blant de minste minste som er blitt observert på denne tiden av året. Isen dekket en mindre overflate i forhold til 2012, året som med den aller minste is-utbredelsen mot slutten av sommersesongen.

- Down under
April var varmere enn normalt i størsteparten av Australia. De største temperaturoverskuddene hadde man i Queensland der middeltemperaturene tilsa at april 2014 ble den nest varmeste til nå.
Den samme delstaten Queensland fikk også rekordstore regnmengder omkring den 12. - 13.4. i forbindelse med den tropiske orkanen Ita. Ita nådde til kategori V på den australske orkanskalaen straks før den gjorde landfall.
Orkanen Ita utviklet seg opprinnelig sør for Solomonøyene og kan der ha bidratt med meget store regnmengder og kraftige oversvømmelser i begynnelsen av måneden. Øyrikets hovedstad Honiara fikk hele 715 mm nedbør i løpet av de fire første april-døgnene.
- En annen og meteorologisk interessant tropisk syklon var Peipah, som lørdag 5. april ble klassifisert som et tropisk uvær (tropical storm) og befant seg da bare 4,3 grader nord for Ekvator i det vestlige Stillehavet. Det er meget sjeldent at tropiske sykloner utvikler seg og krysser havet nærmere Ekvator enn fem grader nord eller fem grader sør, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i april.

MÅNEDENS EKSTREMTEMPERATURER
OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind gjengir tabellene over ekstremene i de enkelte verdensdelene, bringer vi de norske ekstremene slik de fremkommer i Klimatologisk månedsoversikt for april. I sin trykte utgave er april-oversikten den siste i rekken fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt - heretter må interesserte forholde seg til hva som blir tilgjengelig i nettversjon.

NORGE
¤ 24,7*C, Rygge-Huggenes, søndag den 27.
¤ -27,9*C, Suolovuopmi-Lulit, tirsdag den 8.
* 81 mm nedbør, Opstveit i Kvinnherhad i Sunnhordland, søndag den 13.

EUROPA
¤ 34,0*C, Heraklion, Kreta (Hellas), tirsdag den 22.
¤ -27,9*C, Suolovuopmi-Lulit, Norge, tirsdag den 8.
* 105 mm, Escora, Spania (på Balearene i Middelhavet), tirsdag den 1.

ASIA
¤ 46,8*C, Barmer, India, tirsdag den 29.
¤ -38,9*C, Delyankir, Russland, torsdag den 3.
* 280 mm, Owase, Japan, onsdag den 30.

ARKTIS
¤ 9,7*C, Narsarsuaq, Grønland, lørdag den 26.
¤ -51,3*C, GeoSummit (3.250 m.o.h.), Grønland, torsdag den 10.

NORD-AMERIKA
¤ 44,4*C, Tamuin, Mexico, mandag den 28.
¤ -38,7*C, Shepherd Bay, Canada, onsdag den 2.
* 554 mm, Silverhill, Alabama, tirsdag den 29.

SØR-AMERIKA
¤ 40,8*C, Puerto Salgar, Colombia, onsdag den 2.
¤ -14,0*C, Chuapalca (4.177 m.o.h.), Peru, mandag den 28.
* 262 mm, Concepcion, Paraguay, torsdag den 10.

ANTARKTIS
¤ 10,0*C, Base Esperanza, onsdag den 9.
¤ -76,0*C, Vostok (3.500 m.o.h.), søndag den 27.

AFRIKA
¤ 47,0*C, Linguère, Senegal, fredag den 18.
¤ -4,2*C, Sutherland, Sør-Afrika, mandag den 28.
* 393 mm, St. Philippe, La Réunion i Indiahavet, mandag den 14.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 41,0*C, Fitzroy Crossing Aero, Western Australia, onsdag den 2., og Bidyadanga, også Western Australia, torsdag den 3.
¤ -7,5*C, Charlotte Pass (Kosciusko Chalet, 1.755 m.o.h.), Snowy Mountains, New South Wales, fredag den 25.
* 376 mm, Nash's Crossing Alert, North Coast-Herbert, Queensland, søndag den 13. og ny lokal døgnrekord der. Jfr Vær og vinds oppslag "ORKANREGN" den 14.4.2014 22:59:57.
NB: Tabellen fra WWW / WMO har 320 mm nedbør fra Mutarnee Store, North Coast-Herbert, Qld som det våteste. Den er en ren nedbørstasjon i Australia som ikke er med i den daglige, internasjonale utvekslingen av værdata.
Copyright: Bernt Lie
Tilbake

Nyheter

TROPENATTEN FREDAG 28.6.2024: -- Ny norgersrekord for juni satt på Sunndalsøra. Ikke kaldere enn 24,4*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 28.6.24: Ikke mindre enn 28 av
Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal, Trøndelag og Nordland fylker opplevde i natt
årets første tropenatt. Så mange steder samtidig i juni
måned hører til sjeldenhetene!

Les mer


TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©