Samarbeids- partnere:





|
ARTHUR: - Første orkan i Atlanteren denne sesongen; fjerde og femte tropiske syklon i Stillehavet øst
Miami/Mandal-Eigebrekk, 03.07.14: Det første navngitte uværet i den atlantiske orkansesongen, Arthur, beveger seg nordover langs kysten av Florida. Orkanmeteorologene i Miami oppdaget det tropiske lavtrykket tirsdag og så at det utviklet seg til orkan.
Torsdag kveld kl. 23.00 norsk sommertid (21.00Z) var Arthur helt på grensen mellom et tropisk stormsenter og en orkan av kategori I. Meteorologene ved det amerikanske orkansenteret i Miami, Florida, anslo at lufttrykket i Arthurs øye da var 992 hPa på posisjonen 29,7 grader nord og 79,1 grader vest. Det svarer til ca 300 kilometer østsørøst for Jacksonville. Det blåser 111,1 km/t (30,9 m/s) som største middelvind, med vindkast opp i 138,9 km/t (38,6 m/s). - Orkan starter på 32,7 m/s i middelvind. I løpet av natten til torsdag vil Arthur være en kategori I-orkan der den beveger seg rett nordover utenfor kysten av Florida, Georgia og South og North Carolina.
- Øker i styrke Fredag morgen norsk tid - på den amerikanske nasjonaldagen - viser siste prognose at Arthur ved 08-tiden norsk tid vil gå på land ved byen Havelock. Arthur er da på sitt kraftigste med største middelvind på 138,9 km/t (38,6 m/s) med vindkast opp i 166,7 km/t (46,3 m/s) og er blitt en kategori II-orkan. Etter en kortvarig passering over land lengst nord i North Carolina svinger Arthur ut i Atlanteren igjen og holder seg på en mer nordøstlig kurs. Det igjen betyr at for eksempel Nantucket Island, Martha's Vineyard og byen Bedford i Massachusetts ligger tett på "reiseruten" til Arthur.
- Stormsenteret Douglas Douglas, den fjerde tropiske syklonen denne sesongen på det østlige Stillehavet utenfor kysten av Mexico og California, ble ikke mer enn et stormsenter der det torsdag kveld ligger på posisjonen 20,0 nord og 116,2 vest. Elida, årets femte tropiske syklon i det østlige Stillehavet, er etter to døgns levetid allerede nedskrevet til en ex-tropisk syklon der den beveger seg mot sørøst med en beskjeden fart av 5,6 km/t (3 knop) rett utenfor den mexicanske vestkysten. Elidas posisjon sent torsdag kveld var 16,9 nord og 103,0 vest. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|