Samarbeids- partnere:





|
ORKANEN ARTHUR: - Har sitt senter mindre enn 35 km utenfor North Carolina i formiddag
Miami/Mandal-Eigebrekk, 04.07.14: Orkanen Arthurs senter ligger i formiddag norsk tid rett utenfor kysten av North Carolina, ca 95 kilometer nord for Cape Hatteras. Fra 16,7 km/t i går har den satt opp farten til 37,0 km/t og justert kursen til nordøst.
Dagens ferskeste orkan- og stormvarsel fra orkanmeteorologene i Miami, Florida viser at senteret i orkanen Arthur kl. 11.00 norsk tid (09.00Z) lå på posisjonen 36,0 nord og 75,3 vest. Det svarer til ca 90 km nord for Cape Hatteras. Trykket i orkansenteret er analysert til 973 hPa (729,9 mm Hg), og i umiddelbar nærhet av dette blåser det 157,4 km/t (43,7 m/s) som største middelvind. Kraftigste vindkast er oppe i 194,5 km/t (54,0 m/s). Arthur er med dette økt til en kategori II-orkan iht den internasjonale Saffir-Simpsons skalaen.
- Nær land Posisjonen som orkanmeteorologene til NOAA i Miami har analysert seg fram til, betyr at Arthur fredag formiddag norsk tid (ved 05-tiden grytidlig morgen lokal tid) ligger mindre enn 35 kilometer fra det østligste punktet på kysten av North Carolina. Varsel om orkan (middelvind større enn 32,7 m/s) er utstedt for kysten fra Cape Lookout i North Carolina til grensen mellom NC og Virginia, dessuten for Pamlico Sound og Eastern Albemarle Sound. Stormvarsel gjelder for strekningen fra grensen NC/Vir til Cape Charles Lighthouse, inklusive munningen av Chesapeake Bay, dessuten for Western Albemarle Sound, Nantucket og Cape Cod fra Provincetown til Woods Hole.
- Nasjonaldagen Arthur setter en stopper for utendørs feiring med rakettoppskyting i flere østkyststater på nasjonaldagen, fredag 4. juli. I løpet av de nærmeste 12 timer fram til kl. 18.00Z (20.00 norsk tid og 14.00 lokal tid) spakner Arthur ubetydelig og ventes å ligge på posisjon 38,4 nord og 72,3 vest.
- Ex-orkan I løpet av natten til søndag 6. juli har Arthur trukket såpass langt ut i Atlanteren hvor det er det kaldere overflatevann, og han vil ikke lenger være en orkan. Og så KAN ex-Arthur nå inn til våre breddegrader som et lavtrykk med aktive frontsystemer med mye vind vind og nedbør. Miami-meteorologene har vurdert ex-Arthur til å ligge på 63 nord og 35 vest kl. 08.00 (06.00Z) onsdag 9. juli. Det er i Danskestredet mellom Øst-Grønland og Island. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|