Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 8: - Hovedsakelig varm måned globalt med temperaturer fra 52 grader i Kuwait til minus 80 i Antarktis, over 600 mm regn i Japan på ett dø


Genève/Bærum, 08.09.14: August bød på ny varmerekord i Latvia mens Vest- og Sentral-Europa hadde en ganske trist måned rent feriemessig.
- Områder med temperaturoverskudd dominerte globalt, skriver WMO / WWW i tilbakeblikket sitt på augustværet.- Det nordøstlige Sibir, området omkring Kaspihavet og Sør-Amerika er eksempler på områder på kloden vår der det var ekstremt mye varmere enn normalt. Is-utbredelsen i Arktis var ikke rekordlav, men fremfor alt nord for den sibirske Ishavskysten var det store isfrie områder, påpekes det i august-oversikten fra WMO / WWW.
På værkartet over Europa med plassering av L for lavtrykk og H for høytrykk ligger et omfattende lavtrykksområde sentrert over Den skandinaviske halvøy. Omkring dette rådet varme østlige vinder over det aller nordligste av Europa. For eksempel ble det notert 31,0 grader på Nyrud i Pasvikdalen. Det er første gangen at temperaturen har oversteget 30 grader og dermed gitt tropevarme i august i det nord-norske fylket Finnmark.

- Dårlig ferievær
Sør for lavtrykksområdet hadde man en august-måned som langt fra var den beste ut fra et feriesynspunkt. For eksempel opplevde Storbritannia den kjøligste august siden 1993 og Österrike den solfattigste og kjøligste siden 2006.
Restene av den tropiske orkanen Berta passerte over De britiske øyer den 10. - 11.8. I forbindelse med dette falt det hele 133 mm nedbør på 24 timer i Fair Isle i Skottland, som med god margin er det meste som har falt der i et så kort tidsrom som ett døgn.
På forsiden av det dype lavtrykket (restene av Berta) blåste det meget kraftige sørlige vinder ved norskekysten, med vindkast opp i 42,0 m/s på Kråkenes (orkan i middelvind starter på 32,7 m/s). - I Norge skjedde det et navnebytte fra den tidligere orkanen Berta til ekstremværet Lena!

- Tilsvarende som i juli
For Nord-Amerikas del var temperaturmønsteret i august ikke helt ulikt det som dominerte i juli. I det nordøstlige Canada og vestlige USA var det varmere enn normalt, mens det forekom områder i det sentrale og østlige USA med mindre temperaturunderskudd.
I midten av måneden ble bilbyen Detroit og flere byer ved USAs østkyst rammet av kraftige skybrudd. Islip på Long Island utenfor New York City fikk den 12. - 13. august 345 mm regn på 24 timer, noe som er rekord for delstaten New York.
På Atlanteren utviklet to navngitte orkaner, Berta og Cristobal, seg. De nådde som høyest kategori I på den fem-kategoriers Saffir-Simpsonskalaen. Både Berta og Cristobal svingte opp langs nordøstkysten av Nord-Amerika og kom i svekket tilstand inn i vestavindsbeltet i Nord-Europa.

- Orkanene Nakri og Halong
To navngitte tropiske orkaner berørte Øst-Asia i august. Den svakeste av disse, Nakri, trakk inn med sitt sentrum over Sør-Korea i begynnelsen av måneden. Den andre - og betydelig kraftigere - Halong berørte det sørlige Japan omkring søndag 10.8. Halong nådde over åpent hav i det vestlige Stillehavet til kategori V (høyeste kategori) på Saffir-Simpsons orkanskala.
Omkring midten av måneden ble Nepal, det nordøstlige India og Bangladesh rammet av kraftig regnvær og omfattende oversvømmelser under en for øvrig ganske beskjeden monsunsesong.
Over det nordlige delene av Asia dominerte store temperaturoverskudd; i det nordøstlige Sibir var måneden fire til seks grader varmere enn normalt og i et stort område omkring Kaspihavet vel fire grader varmere enn normalt.

- I Arktis
Selv om det i slutten av august fortsatt gjenstår noe tid av is-avsmeltingssesongen, vil neppe bunnrekorden fra år 2012 bli nådd. Mønsteret skiller imidlertid mellom ulike deler av Arktis. I sommersesongen har avsmeltingen gått raskest i den russiske delen av Arktis. Der var det i Laptevhavet isfritt helt opp til rundt 85 grader nord, noe som ikke var tilfellet i rekordåret 2012.

- I Sør-Amerika
En stor del av det sør-amerikanske kontinentet hadde temperaturer et godt stykke over det normale. I det nordøstlige Brasil og i grenseområdene mellom Argentina og Paraguay var den avsluttende vintermåneden drøyt fire grader varmere enn normalt.

- … over til Afrika
I Nord-Afrika lå temperaturene på mange hold to til fire grader over det normale. Lørdag 2.8. steg temperaturen til 50,4*C i Ouargla i Algerie, som dermed ble første gang på ni år at temperaturer over 50 grader ble notert på det afrikanske kontinentet. Dog skal man ha i minne at stasjonsnettet er nokså glissent her.
På den franske øyen La Réunion i den sørvestlige delen av Indiahavet fortsatte en tørkeperiode som ble innledet i begynnelsen på året i år. Perioden februar - august er den tørreste på minimum femti år.

- Down under
I Australia bød august-været på en blandet kompott. I vest var det varmere enn normalt, lengst i vest til og med rekordvarmt på visse hold. I de indre delene av øykontinentet var det derimot mange steder kaldere enn normalt i denne augustmåneden (svarende til vår vintermåned februar).
Lokalt ble det notert rekordlave minimumstemperaturer i august, for eksempel i Darwin (delstatshovedstaden i Northern Territory, NT) der man med 13,0*C satte ny rekord i en 74 år lang måleserie.
Hawaii ble fredag 8.8. rammet av det tropiske uværet Iselle; tropisk uvær eller orkan er svært uvanlig på denne tiden av året.
På den sørøstligste og største øyen falt det over 300 mm nedbør flere steder.

- Rekordmye is
Is-utbredelsen omkring Antarktis var fortsatt på rekordhøye nivåer. I slutten av ugunst var utbredelsen omtrent den samme som på samme tidspunkt i fjor.
- Det forekom tidvis også en del uvanlig lave temperaturer nord for Antarktis. Port-aux-Francais på øygruppen Kerguelen noterte ny kulderekord med minus 9,5 grader mandag 11.8., noe som slo den gamle rekorden fra 1964 med en snau grad. Ved Base Orcadas på Sør-Orkneyøyene sant temperaturen til minus 32,0 grader den 22. august, avslutter WMO / WWW sitt tilbakeblikk på det globale været i august.

EKSTREMTEMPERATURENE OG
STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind gjengir tabellene fra WMO / WWW med ekstremtemperaturer og største døgnnedbør i de ulike verdensdelene gjengir vi de tilsvarende norske verdiene, slik vi finner dem i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 31,0*C, Nyrud i Pasvikdalen (første tropevarme i Finnmark i august!), tirsdag den 5.
¤ -2,9*C, Cuovddatmohkki mandag den 25., og Filefjell-Kyrkjestølane torsdag den 28.
* 154 mm nedbør, Tovdal-Øvre Ramsæ i Åmli i Aust-Agder, søndag den 31.

EUROPA
¤ 43,4*C, Carcaixent, Spania, tirsdag den 26.
¤ -15,3*C, Capanna Margherita (4.560 m.o.h.), Italia, lørdag den 16.
* 154 mm, Tovdal (Norge), søndag den 31.

ASIA
¤ 51,5*C, Mitribah, Kuwait, fredag den 15.
¤ -6,8*C, Strelka Chunja, Sibir, lørdag den 30.
* 607 mm, Torigatayama, Japan, søndag den 3.

ARKTIS
¤ 23,9*C, Habarova, Sibir, søndag den 10.
¤ -39,2*C, GeoSummit (3.255 m.o.h.), Grønland, torsdag den 28.

NORD-AMERIKA
¤ 50,0*C, Death Valley, California, fredag den 1.
¤ -3,9*C, Bodie, California onsdag den 27., og Eagle., Alaska søndag den 31.
* 345 mm, Islip, New York, tirsdag den 12.

SØR-AMERIKA
¤ 42,0*C, Puerto Salgar, Colombia, både fredag den 15. og søndag den 17.
¤ -19,5*C, Chuapalca (4.177 m.o.h.), Peru, mandag den 4.
* 161 mm, Barbacoas, Colombia, mandag den 11.

ANTARKTIS
¤ 10,6*C, Base Esperanza søndag den 24.
¤ -80,8*C, Vostok (3.500 m.o.h.), torsdag den 21.

AFRIKA
¤ 50,4*C, Ouargla, Algerie, lørdag den 2.
¤ -12,3*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, både søndag den 24. og mandag den 25.
* 153 mm, Cap-Skirring, Senegal, torsdag den 14.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 36,3*C, Wyndham, Western Australia, lørdag den 2., og West Roebuck, også Western Australia, søndag den 31.
¤ -13,0*C, Perisher Valley, New South Wales, søndag den 3.
* 369 mm nedbør, Kulani, Hawaii, fredag den 8.
Copyright: Bernt Lie

Tilbake

Nyheter

TROPENATTEN FREDAG 28.6.2024: -- Ny norgersrekord for juni satt på Sunndalsøra. Ikke kaldere enn 24,4*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 28.6.24: Ikke mindre enn 28 av
Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal, Trøndelag og Nordland fylker opplevde i natt
årets første tropenatt. Så mange steder samtidig i juni
måned hører til sjeldenhetene!

Les mer


TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©