Samarbeids- partnere:





|
HALVE SEPTEMBER: - Mer enn tre grader varmere enn normalt i hovedstaden; hittil ti dager med nordisk sommervarme
Bærum, 15.09.14: Hver en eneste dag hittil i september har det vært atskillig varmere enn normalt i hovedstaden. Søndag for en uke siden var det hele 4,7 grader varmere enn normalt, eller tre tideler over hva som er normalt når juli er på sitt varmeste.
Vi er kommet midtveis i september. En ny klarværsdag kan føres inn i protokollene. Vi noterte i morges den laveste minimum’en hittil i måneden. Dermed ble ikke døgnmiddeltemperaturen høyere enn 13,6 grader når Vær og vind gjør en beregning fem timer før temperaturdøgnet egentlig er over kl. 01.00 til natten. Og maks’en holdt seg en halv grad under 20-streken.
- Vel tre grader varmere enn normalt - Vi har beregnet middeltemperaturen for de 15 første døgnene av september, dvs. dermed akkurat halve måneden, til å bli 15,0 grader. Det er hele 3,1*C høyere enn normalen for første halvdel av september, kan Vær og vind fortelle i en tilnærmet skyfri tidlig kveldstime når det bare er rester av noen fjærskyer og slørskyer som "ødelegger" sky-statistikken.
- Allerede ti nordiske sommerdager Selv om maksimum'en i dag manglet en halv grad på å nå 20-streken - kvalifikasjonskravet for nordisk sommervarme - har det allerede vært til sammen ti dager med nordisk sommervarme på Oslo-Blindern ved halvgått septemberløp. I en helt normal september-måned, når for eksempel månedsmiddeltemperaturen ender på 10,8 grader, er det normalt bare to dager (nøyaktig 1,6) med nordisk sommervarme "hjemme hos" Meteorologisk institutt. Dette gjelder for den internasjonale normalperioden 1961 - 1990.
- Med nye normaler - Hvis vi fremskriver normalperioden med 20 år, til å gjelde 30-årrekken 1981 - 2010 som WMO (Verdens meteorologiorganisasjon i Genève) har tatt til orde for å beregne og så ta i bruk internasjonalt, ville normalen ha ligget på tre. I disse 30 årene er det to år (2002 og 2006) at september kunne oppvise hele 12 dager med nordisk sommervarme. Men i 12 andre år var det ingen dager at maks'en nådde 20-tallet. Etter at osloværet ble flyttet opp til Blindern i 1937, er største antall nordiske sommerdager 14, som, ifølge Vær og vinds statistikker, forekom både i 1939 og 1959.
- En halv grad på 20 år Med det samme Vær og vind er i det normal-historiske hjørnet, kan vi også fortelle at vi har beregnet normalen for månedsmiddeltemperaturen i september for "den nye" normalperioden 1981 - 2010. Den landet på 11,3 grader. Det gir en temperaturstigning på en halv grad på 20 år. Innen denne 30-årsperioden har vi hatt både tidenes kaldeste og varmeste september siden 1937: Den kaldeste i 1986 med 8,4 grader i middel og den varmeste i 2006 med 15,0 grader i middeltemperatur. Vi ser med spenning fram til hva september ender opp med når alle aktuelle data er "i boks" natten til onsdag 1. oktober. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|