Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







DANMARK BLIR MINDRE: - Kattegat og Skagerrak forsyner seg av Grenen nord for Skagen


DK-Skagen, 24.09.14: Lengst nord i Jylland møtes Kattegat og Skagerrak. På den absolutte nordspissen nord for badebyen Skagen, Grenen, skyller bølgene over sandstranden. De to ulike bølgeretningene gjør at "havet spiser av landet", dvs. sandtangen ...

I løpet av de to årene som er gått siden Vær og vind sist besøkte det aller nordligste punktet i Danmark - Grenen en håndfull kilometer nord for den kjente bade- og malerbyen Skagen - har bølgene i Kattegat og Skagerrak forsynt seg av det danske fastlandet. Fastland og fastland, fru Blom.
Den verdenskjente sandtangen - som er døpt Grenen - blir stadig vekk mindre etter hvert som bølgene i de to havene som møtes på den danske nordspissen, graver med seg sand ut fra sandlandet.
Det foreligger ingen offisidelle målinger av hvor mye mindre areal som Danmark har fått i løpet av de siste par årene. Men hvert år mister vårt naboland i sør noen kvadratmeter, og nordspissen av Grenen trekker seg noen få meter sørover hvert år. Fareskiltet der den lokale bussen "Sandormen" - en traktor som trekker et busschassis på gummihjul ut gjennom sanddynene - står snart ute i vannet, og turistene må gå i vadere eller høye gummistøvler for å stå med fast grunn under føttene ytterst på Grenen.

- Høstjevndøgn
Tirsdag var det høstjevndøgn. Presis kl. 04.29 passerte Solen over Ekvator på sin tre måneder lange vei sørover til den sørlige vendesirkel, Tropic of Capricorn (23,5 grader sørlig bredde).
Denne gårdagen for vårt besøk i det nord-jyske var første gang at noen av Danmarks Meteorologiske Instituts (DMIs) værstasjoner registrerte frost denne høsten. Isenvad i det sentrale Jylland hadde målt minus 0,1 grad pr kl. 05.00 i går. Innen natten var omme kl. 08.00 om morgenen, hadde den laveste temperaturen vært nede i minus 0,2 grader i den lille byen Isenvad, kunne DMI melde på sine nettsider mens vi var der nede.
I fjor var det også Isenvad som "kom" med den første efterårsfrosten i Danmark, men da først den 28. september. DMI skriver at man må ni år tilbake i tid for å ha hatt den første høstfrostnatten så vidt tidlig som den 24.9. For fem år siden (i 2009) måtte man vente til den 13. oktober - da var det den nordjyske lufthavnen Karup som registrerte den første frosten.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!

Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra
Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye
norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til
221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2.
Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.

Les mer


FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime

Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering
på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i
forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var
på 18,6 grader og ikke 18,5.
Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!

Les mer


FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!

Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et
par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt
hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den
kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader
til åtte plussgrader!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©