Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 







2014-OPPSUMMERING: - Meteorologisk institutt med direktør og seks forskere presenterte fjorårsværet og noen fremtidsaspekter utover til år 2100


Bærum, 06.01.15: For en fullsatt sal i Tallhall på Meteorologisk institutt mandag ettermiddag kunne direktør Anton Eliassen presentere tall som beviste at 2014 i Oslo, Bergen og Tromsø hadde vært tidenes varmeste 2,6, 2,3 og 1,1*C varmere enn normalt.

Blant det mest sensasjonelle som direktør Eliassen la fram i sin presentasjon av det norske vær-året 2014, var at februar måned på Svalbard (han mente nok i Longyearbyen, på Svalbard Lufthavn) var hele 14,5 grader varmere enn normalt. I hovedstaden rammet et voldsomt og lokalt bygevær med regn, hagl og torden om ettermiddagen den 26. juni. Det ble "full pott" i regnmåleren på Oslo-Blindern og ga hovedstadens hittil største timesnedbør (60-minuttersnedbør) = 46,1 mm.
I Finnmark ble det for første gang registrert tropevarme, dvs. maksimumstemperaturer på 30,0 og enda varmere, og Odda og Voss og Flåm ble rammet av flom og tidenes oversvømmelser etter mer enn tre hundre millimeter regn på tre døgn i oktober.
Eliassen utelot for eksempel de stedene i Finnmark som hadde hatt tropevarme og hvor høyt maks'en da hadde vært.
Heller ikke fikk vi vite hvor stor tre-døgnsnedbøren på Vestlandet var i oktober da bl.a. Odda, Voss og Flåm ble rasert.

- Ekstremt, og mer ekstremt
Det var noe av det ekstreme som direktør Anton Eliassen pekte på fra fjoråret og viste bl.a. et eksempel på fremtidens klima fram til år 2100 med gjennomsnittlig årsmiddeltemperatur på Østlandet. Kurven som for året 2010 viser et helt normalt år, viser at året 2014 er markert med en årsmiddeltemperatur fire grader høyere enn normalt. Klimamodellens kurve viser at i året 2020 kommer året på Østlandet til å være omkring 1,3 grader varmere enn normalt, året 2034 omkring fire grader varmere enn normalt, året 2040 ca 1,2 grader varmere enn normalt, året 2060 ca 5,6 grader varmere enn normalt og i 2098 hele 6,6 grader varmere enn normalt - illustrert av en kurve som fyker opp og ned, men som hele tiden holder seg godt over det normale for gjeldende normalperiode 1961- 1990.

- Spørsmål fra interesserte
Instituttet hadde fått en del spørsmål fra dem som hadde vært innom nettsiden met.no etter at Instituttet annonserte dette klimamøtet i midten av desember. Disse ble i tur og orden besvart av klimaforskerne Inger Hanssen-Bauer, Ketil Isaksen, Rasmus Benestad, Hanne Heiberg, Trond Iversen og Reidun Gangstø.
Blant de fremmøtte i salen ga dette mange nye tanker. Kanskje er ikke en temperaturøkning på Østlandet på for eksempel fire grader i løpet av de nærmeste 85 årene så helt galt likevel!?
Copyright: Bernt Lie



Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©