Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 ISING PÅ FLY: - Da statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved VVV i Bergen svarte yr-bruker Ida …


Patong By-Thailand, 22.01.15: I påvente av årsaken til at AirAsias Airbus A 320-200 styrtet i Javasjøen for mer enn tre uker siden, har Vær og vind hatt liggende til "observasjon" det svaret som VVV-meteorolog Fagerlid ga yr-bruker Ida torsdag den 15.1.

_______________________

Værkommentar: Bernt Lie
_______________________

For Vær og vind fortonet svaret fra statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid som et svar "ute i tåka": Ikke ett ord om marsjhøyde, flytyper og utetemperaturen på kortere, middelslange eller lange internasjonale flyturer (flighter) etc. etc..
Det som mange av oss har opplevd vinterstid ved avgang fra norske hovedflyplasser, er at maskinen vår blir sendt til de-icing (av-ising) før takeoff når det er fra null grader og ned mot minus 10. Det er fordi hele flykroppen under bakkeoppholdet, spesielt et bakkeopphold som strekker seg over natten, er avkjølt til utetemperaturen (lufttemperaturen utenfor flykroppen) og det har forekommet nedbør som yr, regn, sludd eller snø som har lagt seg som et lag på vinger og flykropp. For å unngå at dette fryser til og kan bety betydelig ekstra fly-vekt i tillegg til fullt passasjerbelegg, bagasje og nødvendig fuel (flydrivstoff) for den planlagte fighten, blir maskinen sendt til av-ising før takeoff. Det kan bety noen minutters forsinkelse i avgang når mange maskiner skal av-ises samtidig.

- Hindrer isdannelse før avgang
Av-isingsvæsken (glykolen) hindrer at det dannes is på vinger og flykropp under den første delen av oppstigningen gjennom ulike skylag til cruising level (marsjhøyde); beklager dette ble litt mange typiske flytekniske begreper på én gang!
I "gamle dager" da for eksempel Widerøes Twin Otter'e fløy kontaktflygning i Nord-Norge og på Vestlandet på svært lave marsjhøyder, var det helt nødvendig med av-ising før avgang. Da kunne marsjhøyde være under 7.000 fot (2.133 meter), og farten var brøkdeler av dagens nivåer.
På skandinaviske og internordiske flyvninger er det sjelden at marsjhøyden er større enn 23.000 og 24.000 fot (fly-ledene har "etasjer" på 1.000 fot (304,8 meter) i ulike retninger. Utetemperaturen er da ikke høyere enn minus 25 - 40 grader. Med marsjfart på 850 til 950 km/t er det nesten fysisk umulig at det kan legge seg is på vinger og flykropp ved kryssing gjennom skymassiver og maskinen kan få så stor overvekt at det kan være fare for ned-ising og dermed tap av marsjhøyde.

- "Meir ising i tropene"
Statsmeteorolog Fagerlid skrev i sin forklaring på nettportalen "yr.no" for nøyaktig en uke siden at det er mer ising i tropene, underforstått mer der enn på mer nordlige og sørligere breddegrader.
Dette får ikke Vær og vind til å stemme! I tropiske strøk ligger marsjhøyden for vanlige passasjerfly ikke sjelden på 41 - 44.000 fot (12.497 - 13.411 meter). I slike høydenivåer kan marsjfarten være oppe i 950 - 1.050 km/t (Vær og vinds personlige rekord er 1.143 km/t over det tropiske Stillehavet i en Qantas Boeing 747'er (jumbojet) under flygning mellom Sydney og Los Angeles). Det er høyere enn hva skytoppene i bygeskyer vanligvis ligger på.

- Flyr rundt
For dem som under en flytur virkelig følger med på flight schedule’n på tv-skjermen i stolryggen foran, vil man kunne se at pilotene - når de nærmer seg skikkelige uværsområder - legger om kursen og "flyr utenom" de mest velutviklede cumulus’ene. Det var jo dette mannskapet om bord i AirAsias Airbus A-320-200 ba om tillatelse til fra den indonesiske flykontrollen (de var ennå ikke kommet inn over malaysisk område av Javasjøen), men fikk avslag på. I stedet fortsatte de kursen 310 grader rett nordvest og steg så voldsomt (6.000 fot pr minutt) inntil maskinen stallet, og så styrtet fra noe over 40.000 fots høyde.
Og selv om utetemperaturen kan ligge på 65 - 85 kuldegrader, er iskrystallene der oppe så små at de ikke rekker å feste seg på vinger eller flyskrog i fartsnivået pluss/minus 1.000 km/t - og kan forårsake ising.

- Etterord
Vær og vind har aldri opplevd at det på flyplasser i tropene blir foretatt av-ising av fly på bakken før avgang.
Dette bare som en forklaring fra en som ikke sitter i ca 30 meters høyde over havet, på Florida i Bergen, der Vervarslinga på Vestlandet holder til, og er statsmeteorolog, men som for to uker siden krysset fra Oslo Lufthavn, Gardermoen til Phuket Airport i opptil 41.000 fots høyde. Hjem igjen om vel to uker kan det være snakk om 40 eller 42.000 fots høyde.


Tilbake

Nyheter

NORDJYSK SKYBRUDD TRAFF IKKE DMIs REGNMÅLERE: - "Bare" 3,8 mm på ti minutter i byen Tylstrup

DK-Bredsten, 28.07.21: Det voldsomme skybruddet som
Vær og Vind passerte gjennom på E 39 i går ettermiddag,
traff ingen av DMI sine offisielle regnmålere. Vi har dagen
derpå gått gjennom hva de ulike stedene fikk, ifølge DMIs
nettsider.

Les mer


NORDJYSK SKYBRUDD TIRSDAG ETTERMIDDAG: - Anslagsvis 40 -- 50 millimeter på en halvtime

DK-Bredsten, 27.07.21: Langs E 39 mellom Hjørring og
Limfjorden kjørte vi gjennom et skybrudd som varte i en
halvtime. Tidvis var det praktisk talt ikke sikt i det hele
tatt! Men trafikken stanset ikke opp, men holdt fram i "noe
redusert fart".

Les mer


ALLER SISTE TROPEVARMENYTT: - Mandagens landsmaksimum ble 31,5*C både i Namdalen og Lærdalen

DK-Bredsten, 27.07.21: En rask forflytning fra
sommerbasen på Eigebrekk, via Skagerrak med
FjordFASTR, og gjennom skybrudd i Nord-Jylland har vi
landet i den lille byen Bredsten som ligger midt mellom
storbyen Vejle og Legoland-byen Billund...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©