Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 HJEMLIG JANUARVÆR: - Ekstremt på alle måter i hele landet; nedbørkvote fra 16% av det normale i Troms til 378% i Hardanger og snørekorder i to fylker


Patong By-Thailand, 04.02.15: Uten at Vær og vind fikk med oss de viktigste rekordpermene til det varmeste i Sør-Thailand, blir det helt beskjedent i forhold til vanlige som vi kan berette, som ikke allerede har vært omtalt bl.a. på nettportalen yr.no.


- Månedstemperaturen for hele landet lå 2,6 grader over normalen i januar. Det var relativt mildest på Østlandet med avvik på fem til sju grader. Månedsnedbøren for hele landet var 140 prosent av det normale. Enkelte stasjoner på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet fikk mellom to og en halv ganger og fire ganger den normale nedbøren, skriver Klimadivisjonens medarbeidere i ingressen til tekst og tabeller til Klimatologisk månedsoversikt for januar.

- 54 graders forskjell
Månedens høyeste maksimumstemperatur på 11,9 grader ble målt på Rekdal i Vestnes i ytre Romsdal torsdag den 1. (nyttårsdagen). Normalt (normalperioden 1961 - 1990) høyeste landsmaksimum i januar er 12,4 grader, typisk målt i Tafjord på indre Sunnmøre med 43 prosent sannsynlighet.
Den laveste minimumstemperaturen ble minus 42,0 grader på Karasjok-Márkannjárga mandag den 12. Det gir en månedsamplityde på 53,9 grader - ikke så veldig mye til å være i januar måned. - Normalt laveste januar-temperatur er minus 41,2 grader, typisk målt i Karasjok med hele 53 prosent sannsynlighet.

- Landstemperaturen
Klimadivisjonen forteller i månedsoversikten for januar at landstemperaturen (landsmiddeltemperaturen) ble 2,6 grader høyere enn normalt.
Vind og værs gjennomgang av de mange sidene med værtabeller viser at den lokale månedsmidlene svingte fra 1,8 grader UNDER det normale på Cuovddatmohkki på Finnmarksvidda (middeltemp. = minus 17,6*C) til 6,6 grader varmere enn normalt på Rena Flyplass i Østerdalen (middeltemp. = minus 5,8 grader).
I tabellene finner vi også den forholdsvis nye værstasjonen Gran (på Hadeland) der måneden skal ha vært hele 7,1 grader varmere enn normalt. Her mener Vær og vind at Klimadivisjonen må ha beregnet feilaktig NORMAL (1961 - 1990) for middeltemperaturen i januar - andre nærliggende målestasjoner i Oppland fylke ligger omkring fem grader over normalen.

- Rekordvått i vest
Bergenserne har aldri tidligere i noen januarmåned fått så mye nedbør som denne gang: 516,1 mm, som er hele 271,6 prosent av det normale. Det er rekord for nedbørmålingene på Bergen-Florida f.o.m. 1983, og for byens værstasjoner andre steder i sentrum like siden 1850-årene. På Bergen-Florida var den tidligere januar-rekorden 491 mm fra 1998, og for Bergen-Fredriksberg, Bergen-Pleiestiftelsen og Bergen-Lungegårdshospitalet tidligere enn 1985 og tilbake til midten av 1850-årene lik 405 mm i 1920.
Blant steder med lang observasjonsperiode er også det våteste stedet i januar: Eikemo i Etne i Sunnhordland med en månedssum på 782,3 mm. Dette er 279 prosent av den lokale januar-normalen.
Uten at vi har våre tre tykke rekordpermer tilgjengelig her i Sør-Thailand, forekommer det oss at dette er den høyeste januar-summen på landsbasis nest etter Hordalands-rekorden på 833 mm fra Samnanger-Kvitingen i 1998 og Sogn og Fjordane-rekorden på 828 mm fra Hovlandsdal i Fjaler i Sunnfjord.

- Mye snø
Hordalandsrekorden for snødybden i januar ble satt på nedbørstasjonen Jordalen-Nåsen i Voss kommune med 280 cm om morgenen fredag 30. januar. Utenom fjelltraktene er dette ny fylkesrekord.
Også i Møre og Romsdal ble det satt ny fylkesrekord for snødybder i januar, nærmere bestemt på den nye værstasjonen Ørsta-Eitrefjell med 223 cm også fredag den 30.
Største døgnnedbør ble 111,5 mm på Hovlandsdal i Fjaler i Sunnfjord lørdag den 17. Der og da utgjorde dette ene døgnet 15,9 prosent av månedsnedbørsummen. - I løpet av de fem våteste døgnene akkurat der kom det 374,7 mm!

- Tørt i midt og nord
Fra tabellene i Klimatologisk månedsoversikt har vi notert oss at trønderhovedstaden hadde hele seks penværsdager og bare seks overskyede dager nå i januar. Det tyder på lite nedbør og veldig mye fint vintervær. På Trondheim-Voll ble månedsnedbørsummen 70,3 prosent av det normale (= 42,2 mm).
Aller tørrest i landet var det på Skibotn V i Nord-Troms der månedssummen endte på beskjedne sju millimeter. Det utgjør 16 prosent av det normale. Stedet i Storfjord kommune fikk dermed bare sjuendeparten av normal nedbørkvote i siste måned.
NB: Vær og vind beklager at vi ikke fikk med oss i flybagasjen mer av våre rekordstatistikker hit til Sør-Thailand.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

TROPENATTEN FREDAG 28.6.2024: -- Ny norgersrekord for juni satt på Sunndalsøra. Ikke kaldere enn 24,4*C i natt

Mandal-Eigebrekk, 28.6.24: Ikke mindre enn 28 av
Meteorologisk institutts klimastasjoner i Møre og
Romsdal, Trøndelag og Nordland fylker opplevde i natt
årets første tropenatt. Så mange steder samtidig i juni
måned hører til sjeldenhetene!

Les mer


TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©