Samarbeids- partnere:





|
VÆRVARSLENE I SOMMER: - Ikke mye å stole på. Men fra nå av blir det mye bedre ...
Mandal-Eigebrekk, 20.08.15: Værvarslene i sommer er blitt det daglige samtaleemnet her nede aller lengst sør på Sørlandet: - Det har ikke vært mye å stole på i sommer, verken i radio, på fjernsyn (NRK fra Meteorologisk institutt) eller i avisene.
__________________________
Værkommentar: Bernt Lie
__________________________
Onsdag middag kunne yr.no-redaksjonens trofaste medarbeider, NRK-journalist Astrid Rommetveit ved NRK-Hordaland, bringe til torgs i oppslaget FERIEN ER OVER - SOMMEREN KOMMER et virkelig scoop på den norske værfronten. Under mellomtittelen "- Dette varselet kan du stole på" forteller "Oslo-meteorolog", dvs. statsmeteorolog, Nina Larsgård ved Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt på Blindern, som skal ha uttalt (sitat): - Vi vet at du har hørt det før: Nå kommer sola! Og så kommer regnet. Kanskje er det særlig på Østlandet at folk har blitt overrasket av regnbygene denne sommeren, siteres statsmeteorologen på.
- Vanskelig? - Sommerværet har vært vanskelig i år, med ustabil luft og skiftende vær. Da er bygene vanskelig å varsle. De er jo så små. Selv om vi vet at bygen kommer, kan den fort hoppe en kilometer til høyre eller venstre i forhold til der vi vil ha den... Vær og vind stopper allerede her. Gjentatte ganger i sommer er vi blitt advart med OBS- varsler om lokalt store nedbørmengder. Disse store mengdene, som i virkeligheten flere ganger har blitt dobbelt så store som varslet, har ikke bare kommet en kilometer eller to til høyre eller venstre for hva som varslet - men flere hundre kilometer vekk fra det skisserte OBS-området! Sist helg målte vi her på Vær og vinds sommerbase 68,5 mm nedbør på 18 timer - i den verste timen logget elektronikken ut 20,1 mm på EN TIME! Vi befant seg midt i maksimalsonen sist helg! Dette er bare ett enkelt eksempel på at verken "maskinutkjøringene" på nettportalen "yr.no" eller muntlig fremførte varsler av navngitte statsmeteorologer i radio og fjernsyn på NRK har hatt spesielt stor treffsikkerhet denne sommeren. Vær og vind har lenge lurt på hvorfor ikke de vakthavende statsmeteorologer på Blindern kikker litt på Instituttets værradarbilder, eller kaster et blikk på hva kollegene i sør, meteorologene ved Danmarks Meteorologiske Institut, lokaliserer- og som har truffet Sørlandet denne sommer x antall ganger. - - - Men i dag er det en ny klarværsdag i Mandalsregionen ...
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|