Samarbeids- partnere:





|
STILLEHAVSORKANEN PALI: - Kom for nær Ekvator og mistet all kraft og energi
Bærum, 18.01.16: Om ettermiddagen torsdag 7.1. oppdaget orkanmeteorologene i Honolulu et iltert lavtrykkssenter øst for Butaritari Island og Gilbert Island, som kunne utvikle seg til en orkan. Om kvelden fem døgn senere er Pali på sitt sterkeste.
Lavtrykksenteret som orkanmeteorologene i Honolulu på Hawaii oppdaget på posisjonen cirka 6,5 grader nord og 170 grader vest (ti grader vest for datolinjen i Stillehavet) utviklet seg raskt i det varme, ekvatoriale Stillehavet der det igangværende El Niño-systemet akkurat er på topp. Raskt fikk det som var i utvikling, navnet Pali. Pali beveget seg den første uken litt rundt sin egen akse.
- Sterkest tirsdag og onsdag Tirsdag kveld den 12.1. kl. 18.00Z (19.00 norsk tid) hadde Pali de siste 12 timene forflyttet seg i retning sørsørvest (200 grader) med en fart av seks knop (11,1 km/t), ifølge bulletin nr 22 fra NWS Central Pacific Hurricane Center, Honolulu, og lå på posisjonen 6,2*N og 171,3*W. Maks. middelvind lå da på 157,4 km/t (43,7 m/s), med vindkast opp i 194,5 km/t (54,0 m/s). Kl. 07.00 norsk tid onsdag 13.1. var kursen satt rett sørover i retning av Ekvator - posisjonen var da 5,2*N og 171,4*W.
- På sin sørligste posisjon Om kvelden fredag 15.1. var Pali fortsatt orkan, med redusert til en kategori I-orkan med middelvind på 120,4 km/t (33,4 m/s) og vindkast oppe i 148,2 km/t (41,2 m/s). Da har Pali nærmet seg så mye mot Ekvator at den befinner seg på sin sørligste posisjon i sin utvkling og levetid: På 3,0*N, med andre ord ca 365 kilometer nord for Ekvator. Og nærmer seg stadig datolinjen (180*W eller 180*E)! Søndag kveld (i går) er det det siste vi hører fra Honolulu om Pali - den har passert datolinjen og befinner seg omkring 178*E og på breddegrad 3,2 nord. Og mister sin kraft og ender opp som en ex-orkan og senere vanlig lavtrykk som forsvinner ut av historien omtrent når dette skrives på motsatt side av jordkloden.
- Corioliseffekten På grunn av jordomdreiningen vil vinden på den nordlige halvkule - som jo orkanen Pali hele tiden befant seg over - dreie MOT klokken (slik som vannet lager virvel ut av sluket i et badekar), mens vinden inn mot et lavtrykks- eller orkansenter på den sørlige jordhalvkule dreier MED klokken. Da så Pali kom så nær som 365 kilometer fra selve Ekvator, ble den dreid til høyre og rett og slett mistet all piffen.
- Helt off season - Men det som orkanvarslingsmeteorologene over hele verden undret seg over i de tidlige januar- dagene nå i år, var det faktum at en stillehavsorkan på de nordlige breddegradene utviklet seg allerede i januar. Normalt varer orkansesongen i det nordøstlige Stillehavet fra mai til november. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TIENDE HØYESTE JANUAR-MÅLING I FORGÅRS: - Marstein Jernbanestasjon ved Åndalsnes nådde 17,0*C på onsdag
Bærum, 27.01.23: En aldri så liten værnyhet har unngått all medieoppmerksomhet: Under onsdagens varmluftsfremstøt i Midt-Norge nådde høyeste maks.temp. 17,0 grader. Det kvalifiserte til en tiendeplass på Vær og Vinds TI-PÅ-TOPP-liste for januar!
Les mer |
06.9.2003: - Novembervarmerekorden ble offentliggjort som første nyhet i NRK-Dagsrevyen av Vær og vinds ansvarlige
CY-Pafos, 06.09.22: Idag er det på en time nær nitten år siden den nye og stadig gjeldende norgesrekorden i novembervarme ble presentert som toppslag på NRK- Dagsrevyen kl. 19.00 av undertegnede og ikke statsmeteorologen kveldens tv-værmelder...
Les mer |
OM HISTORIELØSE VÆRVARSLINGSMETEOROLOGER: - Har de helt glemt de store september-rekordene?
Mandal-Eigebrekk, 04.09.22: I ettermiddagens sending på NRK P1, Søndagsliv, uttrykte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe stor entusiasme over at det nok en dag over i høstmåneden september er temperaturer opp på 20-tallet på de varmeste stedene...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|