Samarbeids- partnere:





|
HUMPETE HJEMREISE FRA DUBAI: - Motvind av orkans styrke skapte turbulens over iransk og russisk luftrom
Bærum, 02.03.16: Under tredje og siste etappe hjem fra Singapore, fra Dubai, var det til tider så mye turbulens på grunn av sterk motvind opptil 120 km/t, at lunsjservering ble stoppet og kabinpersonalet måtte innta takeoff og touchdown-posisjon.
Mens en rekke lokale tordenvær natt til tirsdag i Malakkastredet sør for Kuala Lumpur og videre vestover over Indiahavet til Sri Linka og hovedstaden Colombo overhodet ikke var merkbart for oss oppe i 34.000 fots høyde (10.363 m), og heller ikke på neste flyeetappe Colombo – Dubai, var det den kraftige motvinden på siste etappe Dubai – OSL over Iran og Russland som tvang Emirates-kapteinen på vår «treble seven-maskin» til å gå ned til vesentlig lavere høyde. Mens det ristet og dumpet som verst over iransk område sør for hovedstaden Teheran, ble «fasten seat belt»-skiltet satt på og tatt av flere ganger. Etter en snei ute over Kaspihavet husket det godt igjen i russisk luftrom på høyde 34.000 fot.
- Motvind av orkans styrke Motvinden (head wind) økte til 120 km/t, ifølge flight- recorderen som vi satt som fjetret til å følge med på i seteryggen foran oss. Noe sør for Moskva, på planlagt trasé rett over Sukhinitji midtveis mellom byene Brjansk og Kaluga var marsjfart (cruising speed) nede i 770 km/t, inntil kapteinen valgte å gå raskt ned fra 34.000 til 26.000 fot (7.925 m) for å unngå den kraftige motvinden – og voldsomme turbulensen. I mer enn halvannen time satt kabinpersonalet på sine faste plasser som under avgang og landing! Og vi passasjerer satt med flybrettet med ulike tallerkener og småfat som danset på brettet, og kaffen og teen som forsvant over koppekanten like lenge hos dem av oss som tidligst ble servert.
- Fra 26.000 til 36.000 fot Opp igjen til 36.000 fots høyde over Vest-Estland akkurat idet vi kom ut over Bottenhavet (nordligste delen av Östersjöen), økte marsjhastigheten til langt mer normale 870 km/t, som stort sett holdt seg over finsk og svensk luftrom inntil vi landet meget behagelig fra sør på OSL (Oslo Lufthavn, Gardermoen) presis 12.00. Utetemperaturen på 208 m.o.h. var null grader ved landing. Ute over Bottenhavet ca en time og ti minutter før landing var utetemperaturen nede i minus 67 grader som det laveste. Under mellomlanding i Dubai var vi nedkjølt til 22 grader i en tidlig morgentime lokal tid, i forhold til 28 grader i Colombo midt på natten lokal tid, og 30 grader ved takeoff fra Singapore Airport, Changi ved 0.30-tiden lokal tid (17.30 norsk tid).
- Ingen ettermiddagsbyge Også vår andre dag under stop-over i Singapore var helt uten den «klassiske» ettermiddagsbygen. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|