Samarbeids- partnere:





|
RETTELSE: - Samtlige av Oslos kommunes og Meteorologiske sine stasjoner i Oslo strøket i eKlima-databasen
Mandal-Eigebrekk, 10.05.16: Mens Vær og vind har forflyttet oss til sommerbasen på Eigebrekk i Mandal, har Obsklim-divisjonen på Meteorologisk institutt bestemt at alle temperaturmålingene fra værstasjonene i fellesprosjektet strykes i databasen.
Dette var beskjeden som førstekonsulent Stein Kristiansen ved Obsklim-divisjonen på Meteorologisk institutt kunne gi Vær og vind i ettermiddag. - Vi kan ikke gå god for at temperaturfølerne i kommunens "temperaturhytter"og oppfølgingen i vedlikeholdet av stasjonene er tilfredsstillende. Med gårsdagens temperaturer er det klart for oss at de hittil registrerte temperaturene ikke tilfredsstiller våre standarder. Derfor blir samtlige temperaturutlogginger som har vært registrert etter oppstart i de ulike årene, strøket med øyeblikkelig virkning, sier Kristiansen til Vær og vind, og legger til at de vel aldri skulle ha inngått i vårt eget datavarehus som er identisk med eKlima-databasen vår som allmennheten har tilgang på. Stein Kristiansen har hatt mistanke om at temperaturmålingene fra kommunens værstasjoner - som er rigget opp i forbindelse med isvarsling og varsling av glatt føre - viste for høye temperatur på solrike dager. Som ansvarlig for alle datatabellene i Klimatologisk månedsoversikt har han bare tatt med nedbørverdiene for månedssummer og største døgnverdi med dato da disse inntraff.
- Vær og vind stryker også - Dette innebærer at mandagens høyeste temperaturer 27,1, 27,0 og 26,8 grader fra henholdsvis Oslo-Lilleaker, Oslo-Haugenstua og Oslo- Ljabruveien, pluss alle de andre lokale målingene innen Oslo by og fylke - utenom Oslo-Blindern, Bjørnholt i Nordmarka og Tryvannshøgda I - blir strøket i databasen. Dette gjelder også samtlige temperaturutlogginger siden oppstart for en del år siden, blir vi fortalt.
- Likevel ny norgesrekord i går Vær og vind har dermed med umiddelbar virkning strøket de nye varmerekordene som disse værstasjonene har logget ut fram til nå. Det betyr at gjeldende norgesrekord i varme på datoen den 9. mai blir de 26,7 gradene som ble logget ut på Drammen- Berskog - den var tidelen høyere enn den siste norgesrekorden som Kotsøy Jernbanestasjon i Midtre Gauldal kommune (Sør-Trøndelag fylke) sto for i 2011. - Det som virkelig gjorde oss overbevist om at målingene viste for høye temperaturer, var at det på Oslo-Besserud (240 m.o.h.) ble logget 25,6 grader mens det nede på Oslo-Blindern (94 m.o.h.) bare ble 25 blank på det varmeste, legger Stein Kristiansen til overfor oss. Ansvarlig for eKlima-databasen er klimaforsker Hans Olav Hygen. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|