Samarbeids- partnere:





|
FØLG PØSREGNET PÅ RADAREN: - Men hva betyr kraftig eller lett nedbør?
Mandal-Eigebrekk, 30.09.16: Denne ingressen lnnledes med et titteloppslag på nettportalen "yr.no" i forgårs, etterfulgt av spørsmål om hva som menes med "rød" = kraftig nedbør, "oransje", "gul", "mørkere grønn" eller "lysest grønn" = lett nedbør..
_______________________
Værkommentar: Bernt Lie _______________________
Det var nettopp dette oppslaget på nettportalen "yr.no" i forgårs (den 28.9.) som rådet folk flest til å følge pøsregnet på radaren, som trigget oss til å hente fram fra arkivet vårt fra en dag i slutten av august i år. Da interpellerte Vær og vind den ansvarlige på VA (Værvarslingsavdelingen) på Meteorologisk institutt på Blindern for Instituttets mange værradarer om hva de fem fargene på radarplottene betydde. Seniorrådgiver, statsmeteorolog Laila Fodnes Sidselrud, den ansvarlige som følger opp radarnettet til Met.no, svarte slik i første omgang på vårt spørsmål: - Grensene for de ulike nedbørintensitetene for radardata på "yr.no" er: ¤¤ Rød = Kraftig nedbør, 33 dBZ og høyere ¤¤ Oransje = 25 opp til 33 dBZ ¤¤ Gul = 16 opp til 25 dBZ ¤¤ Mørkere grønn = 5 opp til 16 dBZ ¤¤ Lysest grønn = Lett nedbør, -3 opp til 5 dBZ.
- Merknad - Vi har med hensikt delt dette inn uten å bruke nedbørintensitet i mm/time siden ulike vannfaser vil reflektere forskjellig, understreker seniorrådgiver Fodnes Sidselrud. - Sludd og snø reflekterer mer enn flytende vann. Vi må også huske på at radaren skyter oppover, så selv om det ved bakken regner, kan det godt hende at radarsignalet har målingen sin fra sludd og indikerer en altfor høy nedbørintensitet, legger seniorrådgiveren til, som ber oss nevne det problematiske med reflektivitet og nedbørfase.
- Ja vel, nei... Vær og vinds ansvarlige, som ikke engang er realist, men bare besitter økonomisk artium fra Oslo Handelsgymnasium, skjønte ikke "bæret" av dette, og returnerte spørsmålet som egentlig var blitt stilt: - Hvilke nedbørintensiteter betyr de ulike fargene, for eksempel som millimeter nedbør pr time (mm/time).
- Tilstrekkelig forklaring - Som nevnt tidligere, er det altså med god grunn at vi ikke har lyst til å oppgi nedbørintensitet i konkrete tall, men altså:
¤¤ Rødt (kraftig nedbør) = Mer enn ca 4,0 mm/time, (m.a.o. over 48 mm på 12 timer; red's merknad) ¤¤ Oransje = Ca 1,0 - 4,0 mm/time (m.a.o. 12,0 - 48,0 mm på 12 timer) ¤¤ Gul = Ca 0,5 til 1,0 mm/time (m.a.o. 6,0 - 12,0 mm på 12 timer ¤¤ Mørkere grønt Ca 0,1 - 0,5 mm/time (1,2 - 6,0 mm i løpet av 12 timer) ¤¤ Lysegrønt: Mindre enn ca 0,1 mm/time (m.a.o. mindre enn 1,2 mm på 12 timer).
- Ytterligere forklaring - Så har det seg slik at radarsignalet dempes med avstand til radaren, så det er ofte mulig at lysegrønt ekko langt unna radaren egentlig indikerer en sterkere nedbørintensitet, skriver seniorrådgiver, statsmeteorolog Laila Fodnes Sidselrud i sin andre e- post til Vær og vind. - Radardata er flotte data som gir oss mye informasjon om nedbørfordeling. Men det er viktig å kjenne til feilkilder for å kunne gi uttalelser både om nedbørintensitet og hvor mye nedbør som er kommet i et område i løpet av en periode. Det lages åtte radarbilder i løpet av en time. Selv om ett av disse bildene viser rødt ekko, kan ikke folk være sikre på at det er minst fire millimeter i måleglasset ute på plenen. Det er jo ikke sikkert at den kraftige nedbøren varer en time, avslutter Fodnes Sidselrud sin forklaring om værradar, radarplott og fargene på værkart.delene over de ulike delene av Norge. - - - Vær og vind takker for forklaringen, men forstår at Instituttet som sådan ikke ønsker å spesifisere fargekodene så kategorisk i forklaringen sin på nettportalen "yr.no" som vi har ønsket akkurat nå.
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|