Samarbeids- partnere:





|
TWITTERMETEOROLOGENE PÅ "YR.NO": - Mener at Kristiansand S. får flest soltimer i juli, når seks av månedens 31 døgn er kartlagt
Mandal-Eigebrekk, 07.07.17: Fredagsmorgenens meget interessante twitter-melding på NRK og Met.no sin felles nettpoprtal overgår det meste som Vær og vinds ansvarlige har lest om vær og klima de siste 70 årene. Og vi har lest og sett mye fra Met.no
_________________________
Værkommentar: Bernt Lie
_________________________
Det må åpenbart være agurktid på den kjempepopulære nettportalen "yr.no". Eller så har vakthavende meteorolog som hadde vakt i minuttene før halvsju i morges hatt altfor lite å gjøre! - Hvem ligger an til å få mest sol i juli? Kristiansand leder så langt, men det er ikke helt usannsynlig at Nord- Norge vinner, meldes det i twittermeldingen som er lagt ut kl. 06.30 - enten av avtroppende nattevakt eller den nettopp tiltrådte første morgenvakten.
- Norgeskart med seks steder Twittermeldingen er illustrert med et norgeskart med til sammen 6 - seks - steder der det NORMALE antall soltimer er illustrert i de sju "gule solene". Vær og vind regner med at disse normalene dreier seg om normalene for gjeldende internasjonale normalperiode, som er 30-årsrekken 1961 - 1990. Vi finner på den samme nettportalen ingen tall for de seks døgnene hittil i juli og de antall soltimer som er registrert i Meteorologisk institutts datavarehus. De seks stedene representerer et tilfeldig utvalg av de til sammen 18 offisielle værstasjoner som har solskinnsautografer, som registrerer hvert eneste minutt som det er solskinn! Her i Vær og vinds feriefylke, Vest-Agder, er det bare Kristiansand S. som har slike solskinnsregistreringer; i nabofylket i øst er det Grimstad-Landvik.
- Når seks av 31 døgn er i boks Vær og vind vet ikke om den twitrende statsmeteorologen ved VA på Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo vet hvor mange værstasjoner, automatiske og manuelt betjente klimastasjoner og manuelle nedbørstasjoner som er i virksomhet på norsk jord. De seks stasjonene som er plassert på "yr.no" sitt norgeskart, utgjør under én prosent av antall norske værstasjoner. Når seks dager (døgn, det er jo midnattssol i nord) er registrert, betyr det at 19,4 prosent av månedens 744 timer er kartlagt. Rent statistisk blir dette et altfor snevert grunnlag til å si noe som helst juli 2017 - så sant den ukjente og morgentwitrende statsmeteorologen skulle ha en hundre prosent treffsikker prognose for de resterende 25 døgnene (600 nærmeste timene) av juli 2017.
- NRK-Sørlandet refererte solnyheten Vær og vind ble tilfeldigvis oppmerksom på Kristiansands gode sjanser for å bli solvinneren nå i juli 2017. Det var den kvinnelige bulletinredaktøren på NRK- Sørlandet som i nyhetsoversikten kl. 11.05, 12.05 og 13.05 ga oss dette innspillet til å kommentere at "statistikk, du lyver". Man kan da ikke vente at en tilfeldig NRK-medarbeider skal kunne sile ut de verste meningsløshetene som kommer fra Meteorologisk institutt.
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|