Samarbeids- partnere:





|
V&V STILLER SPØRSMÅL TIL VÆRVARSLINGSDIREKTØREN: - Han har ikke tatt seg til å svare oss
Bærum, 04.10.2017: Vær og vind hadde håpet at værvarslingsdirektør Bård Fjukstad ved Meteorologisk institutt hadde tatt seg tid til å svare oss på fem sentrale spørsmål i forbindelse med ekstremværet i Rogaland, på Agder og i Telemark i helgen.
__________________________
Værkommentar: Bernt Lie __________________________
Da Vær og vind fredag ettermiddag siterte nettportalen "yr.no" som hadde sendt ut et OBS-varsel om opptil 200 mm nedbør fra fredag kveld til mandag morgen for Rogaland, Vest- og Aust-Agder, og Telemark, kunne man lese mellom linjene at det var snakk om et varslet EKSTREMVÆR og ikke bare et OBS-VARSELVÆR. Vakthavende meteorolog fredag middag ved VA på Blindern, satsmeteorolog Vibeke Thyness, var helt klar på hun ikke varslet ekstremvær, men at situasjonen tilsa et OBS-VÆRVARSEL.
- Vi har fulgt været Fra vår sentrale posisjon midt i det ramte området, men helt ytterst på Skagerrakkysten, målte vi selv nedbør, fulgte med på Meteorologisk institutts værradar og hentet opp nedbørdata fra Instituttets eKlima-database, og mandag morgen kunne vi konstatere at det på det meste kom 281,6 mm nedbør på den offisielle nedbørstasjonen Senumstad i Birkenes kommune nordøst for Kristiansand S., men i Aust-Agder fylke. Altså vel 40 prosent mer enn varslet maks-nedbør i de fire fylkene sørligst i landet. I går formiddag formidlet Vær og vind fem - for oss - sentrale spørsmål i sakens anledning til værvarslingsdsirektør Bård Fjukstad. Tirsdag ettermiddag fikk vi e-postsvar som antydet at han skulle se om han fikk tid til å svare nettstedet Vær og vind. I løpet av tirsdag og dagen i dag har vi ikke fått svar på dem.
- Innledningsvis - Flere ganger de seneste årene har jeg som ansvarlig redaktør av det lille værnettstedet Vær og vind vært dypt uenig i flere OBS-VARSLER og EKSTREMVÆRVARSLER utstedt av Meteorologisk institutt. I forbindelse med helgens vær her lengst sør i landet tillater jeg derfor å stille følgende spørsmål til deg som direktør for Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt på Blindern, skriver jeg innledningsvis. Spørsmålene lyder slik:
Spm 1: - Var det en feilvurdering å ikke sende ut EKSTREMVÆRVARSEL for det varslede regnværet i Rogaland, på Sørlandet og i Telemark?
Spm 2: - Var 200 mm et riktig estimat for de aktuelle 2 1/2 døgnene som det skulle varsles for?
Spm 3: - I og med at lavtrykket mellom Island og Skottland var en rest av en tropisk orkan som hadde herjet noe voldsomt i Karibia og Florida tidligere i september, burde estimatet for nedbøren de nærmeste 60 timene ha vært satt høyere og mer i retning av det som virkelig kom?
Spm 4: - Er det vakthavende meteorolog alene, eller er det et team, som står bak utarbeidelsen av ekstremværvarsler eller obs-varsler?
Spm 5: - Hvordan vurderer du som værvarslingsdirektør de siste årenes treffsikkerhet på varslet vind og/eller nedbør i OBS- og EKSTREMVÆR-varslene fra Meteorologisk institutt? - - - Nettportalen "yr.no"s sentrale medarbeider, NRK- journalist Astrid Rommetveit ved NRK-Hordaland, har kjent til at Vær og vind ville stille værvarslingsdirektør Fjukstad noen spørsmål, som jeg her på Vær og vind signaliserte i forbindelse med oversikten over de største nedbørmengdene som ble MÅLT ved offisielle nedbør- og klimastasjoner i de fire fylkene som ble berørt hardest. NB: Denne gangen traff i alle fall OBS-VARSELET i de riktige geografiske områdene! Et tankespill i etterpåklokskapens navn kan være om det kom enda mer nedbør andre steder i kommunene nord for Arendal, Kristiansand S. og Mandal enn ved de offisielle målestasjonene til Meteorologisk institutt.
- Dagens yr.no-oppslag I yr.no-oppslaget, som ble lagt ut ved 12-tiden i formiddag mens jeg satt i bil underveis fra Vær og vinds sommerbase til hjemmebasen i Bærum, leser jeg at jeg bl.a. sitert på at jeg mener at det utsendte OBS- VARSELET til statsmeteorolog Vibeke Thyness (hennes navn er rimeligvis ikke nevnt i dagens yr.no-oppslag) var en fatal feilvurdering. Den påstanden står jeg på - kanskje enda sterkere i kveld!
Tilbake
|
 Nyheter
NORGESREKORDEN I MARS-VARME TI ÅR I DAG: - 23,1*C på Grimstad-Landvik i timene kl. 15.00 -- 16.00 og igjen 16.00 -- 17.00 den 27.3.2012
Mandal-Eigebrekk, 27.03.22: I ettermiddag er det på dagen og timen ti år siden NIBIO-klimastasjonen Landvik v/Grimstad logget ut 23,1 grader, som dermed ble den nye varmerekorden i mars-varme som har stått siden. Dagen før var det 21,5*C...
Les mer |
SOMMERTID FRA KL. 03.00 CEST I NATT: - Da er alle klokker i Europa stilt EN TIME FRAM
Mandal-Eigebrekk, 27.03.22: For 43. gang på rad ble det innført sommertid i Europa. Presis kl. 02.00 ble alle klokker automatisk stilt én time FRAM. De tre hovedobservasjonstidene for all værtjeneste ble plutselig kl. 08.00, 14.00 og 20.00 CEST...
Les mer |
SOMMERÅPNING UNDER REKORDHØYTRYKK: - Snøklokker, krokus, danske fioler og norske påskeliljer møtte oss...
Mandal-Eigebrekk, 20.03.22: Deilig å slippe fra isholkede turveier i Bærum og å komme ned til våren på Sørlandet. Her på matrikkelen, som grenser til Skagerrak, har snøklokker og krokus, danske fioler og norske påskeliljer slått ut i full blomst!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|