Samarbeids- partnere:





|
EKSTREMVÆR- ELLER OBS-VARSEL: - Vi vil vite HVOR MYE nedbør som kommer og NÅR den vil komme
Bærum, 24.10.17: Dette værnettstedet har i forbindelse med det helt ekstreme regnværet i Rogaland, Agder- fylkene og Telemark omkring siste månedsskifte vært opptatt av EKSTREMVÆR- og OBS-værvarslene fra Meteorologisk institutt. Var varslene feil?
________________________
Værkommentar: Bernt Lie
________________________
- Obsvarsel med lokalt store nedbørmengder er sendt for Agder, Rogaland, Telemark og Vestfold, twitret @Meteorologene på nettportalen "yr.no" kl. 13.49 i går middag. Den ledsagende kartskissen over det sørlige Norge bar tittelen "Nedbør tirsdag..." Interessant nok var ikke dette å finne på nevnte værnettportal i går; ikke før vi logget oss inn på PC-en vår i morges dukket denne opp. Obs-varselet gjaldt for tirsdag.
- Hva er tirsdag? Tirsdagen begynner for folk flest kl. 00.01 og varer fram til kl. 24.00 tirsdag 24. oktober. Tirsdag i klimatologisk / meteorologisk sammenheng i forbindelse med nedbør starter kl. 08.00 CEST (europeisk sommertid) MANDAG morgen og varer til 08.00 CEST i dag, TIRSDAG 24. oktober. Statsmeteorologene ved Værvarslingsavdelingene i Oslo, Bergen og Tromsø har gjennom et langt arbeidsliv vennet seg til at nedbørdøgnet går fra kveld-til-kveld 20.00 CEST; derfor er Vær og vinds spørsmål om når er TIRSDAG et helt relevant spørsmål. Vår mistanke om tirsdag 24.10.2017 startet allerede mandag kveld kl. 20.00 CEST, bestyrkes i middags ved at det allerede pr kl. 08.00 i morges var kommet 28,2 mm nedbør på Lyngdal i Vest-Agder og 21,1 mm på Laudal-Kleiven i Marnardal, også i Vest-Agder.
- Siste sørlandsregnvær Det "foregående" regnværet her sør i det lange landet vårt fikk et OBS-varsel for 2 1/2 døgn med en maksimal nedbørmengde på 170 mm. Vi utenfor Meteorologisk institutt fikk ikke vite NÅR disse 170 mm skulle komme (fordelte dette seg jevnt med ca 68 mm pr døgn?). Og så viste det seg at det på ett enkelt døgn, søndag 22. 10., kom det hele 103,8mm av en samlet mengde på 134,2 mm på Eikeland i Gjerstad kommune. Det som gjorde dette siste regnværet helt EKSTREMT, var at det skulle komme i forlengelsen av en ytterst fuktig oktober så langt og at jordsmonnet var fullstendig mettet med vann. Iht Meteorologisk institutts definisjoner for når EKSTREMVÆRVARSLER skal sendes ut, var det denne gang berørte området i de to Agder-fylkene for lite til at det tilfredsstilte kravet til EKSTREMVÆRVARSEL. Det fikk Vær og vinds i går ettermiddag en telefonisk tre kvarters forelesning om av langtidsmeteorolog, statsmeteorolog Bjart Eriksen. Det er i slike stunder vi funderer på hvorvidt det er Meteorologisk institutts fagekspertise som setter språk- og begrepsstandarden i norsk prosa når det gjelder været.
- Arbeidsfordeling Her i landet er det Meteorologisk institutt (Met.no) som står for all norsk offisiell værvarsling. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utfører flom- og rasvarsling. I forbindelse med den siste flommen og oversvømmelsene i mange sørlandskommuner var det interessant å se hvordan de to statsetatene vurderte nedbør- og flomvarsler ulikt. - - - I skrivende stund regner det faktisk en del også her i vestre Bærum, langt unna der OBS-varselet fra i går skulle gjelde for. Og vi minnes de helt ekstreme nedbørmengdene som falt i Nedre og Øvre Eiker kommune i den 6./7. august 2012 - som falt helt utenfor Meteorologisk institutts "radarer"
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|