Samarbeids- partnere:





|
METEOROLOGBLØFF OM ASKERVIND: - Hvorfor ikke uttale at i Asker har vi ikke vindmålinger lenger?
Bærum, 30.10.17: - Meteorologisk institutt opplyser søndag ettermiddag at det er registrert vindkast opp i 16 m/s på Blindern. Vinden i Asker og Bærum skal ikke ha ligget noe lavere enn Oslo, melder Budstikka i dagens avis om vind som tok gjerdet.
___________________________
Værkommentar: Bernt Lie ___________________________
- Nå bruker vi ikke vindbegreper som bris og kuling på vindkast. Men en middelvind på 15 m/s er stiv kuling. Så det er snakk om forholdvis kraftige vindkast, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes til Budstikkas journalist Richard Sveaas Dale. Foranledningen til denne kommentaren er et nyhetsoppslag på side 10 i dagens utgave av Budstikka (tidligere Asker og Bærums Budstikke).
- Middelvinden i vårt distrikt har ligget rundt frisk bris søndag, konstaterer statsmetorologen. - Det kan fortsatt være noe vind igjen mandag morgen. Men den vil avta utover mandagen, forteller hun, og legger til at mandag og tirsdag vil gi oss pent vær før det ser ut til å komme inn litt nedbør onsdag, avsluttes nyhetsoppslaget VIND TOK GJERDET med stikktittelen «Sterke vindkast søndag skapte trøbbel». Årsaken til Budstikkas nyhetsoppslag på side 10 i dagens avis var at rundt 20 meter av et byggegjerde veltet ut i Semsveien i Asker søndag ettermiddag. Semsveien trafikkeres bl.a. av Ruters bussrute 275, en vei som på en søndag har stor biltrafikk. På grunn av det nedblåste gjerdet kunne ikke buss og bil eller to biler passere hverandre.
- Fakta Statsmeteorologene ved Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt på Blindern står hardt på at de ikke bruker vindbegreper som bris og kuling (og storm eller orkan; red’s merknad) på vindkast, eller at det er de sterkeste vindkastene som gjør skade på trær, strømledninger og bygninger – i gårsdagens tilfelle et byggegjerde rundt et anleggsområde i Semsveien i Asker.
- Dansk meteorolog ville ha sagt … I en værkommentar her på dette nettstedet i går forklarte Vær og vind hvordan danske meteorologer varsler og beskriver i ettertid når det har «stormet riktig ille». De har riktig nok noen andre betegnelser på kuling og storm iht Beaufort-skalaen enn hva Meteorologisk institutt har når det gjelder ulike trinn av Beauforts vindskala. Som sitert i gårsdagens værkommentar av undertegnede ble det etter lørdagsnattens og søndagsmorgenens vind over Danmark beskrevet som stormende vind opptil 24,5 m/s med vindkast (dansk: vindstød) opp i orkans styrke (38,6 m/s, styrke 13 i den utvidete Beauforts-skalaen som går til vindstyrke 18 som er mer enn 61,2 m/s).
- Mandagsmorgenen Vær og vind våknet til vindstille vær her i vestre Bærum og tilnærmet skyfri himmel. Ut gjennom morgenen skyet det raskt til, og i skrivende stund har det de to siste timene vært nesten overskyet vær (7 åttedeler samlet skydekke, gløtt av blå himmel lengst i nordvest over Ringerike), med lagskyer som solskiven ikke lenger kan skimtes igjennom. Fra lagskyene felles det ut fallstriper med nedbør Det pene været som statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes varslet til Budstikka, varte bare til ved 9-tiden i morges. Hva den ansvarlige for dette nettstedet mener om det, kan noen enhver selv tenke seg.
- «Været er nedlagt» I en av landets mest folkerike kommuner ble værstasjonen på Fornebu nedlagt i oktober 1998 da OSL ble flyttet fra Fornebu til Gardermoen. Her på Dønski i vestre Bærum måtte vi selv melde oppbud fra september 2003 etter 33 ½ års observasjonsvirksomhet på grunn av utstrakt fravær som følge av reisevirksomhet, og i nabokommunen Asker – der et byggegjerde ble blåst ned i går middag - ble vind og alle visuelle observasjoner rasjonalisert vekk fra 1. juli 2012. Så for fremtiden må varslingsmeteorologene bare GJETTE SEG TIL hva slags vind- og værforhold vi har i hovedstadens nabokommuner Bærum og Asker med våre vel to hundre tusen innbyggere.
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|