Samarbeids- partnere:





|
GLOBALTEMPERATUREN: - To grader varmere enn i førindustriell tid nås allerede om 39 år
Bærum, 17.11.17: På den siste dagen av FNs klimakonferanse i Bonn finner Vær og vind grunn til å rope et høyt varsku i forbindelse med to-gradersmålet som vil være nådd i år 2100. Vår beregning på basis av de siste 20 års oppvarming gir år 2056!
Ved flere anledninger under FNs klimakonferanse i den vest-tyske hovedstaden har NRK-TV vist reportasjer fra den britiske øygruppen Fiji i det sentrale Stillehavet. Der har havnivåstigningen vært så markant at befolkningen i visse strandområder nå må flytte inn til høyere nivåer på øyene for at bebyggelsen fortsatt skal stå på tørt land i de nærmeste ti-årene. Øyruppen består av 322 øyer - av disse er 100 bebodd. Den største, Viti Levu, ligger omkring 18*S og 178*W. NRK-reporter Eivind Malde, som nettopp har vært der, har imidlertid ikke rapportert om hvor mye havnivået omkring Fiji-øyene har steget de seneste årene.
- Ikke El Niño Den siste ENSO-rapporten fra den australske værsentralen i Melbourne, hos Bureau of Meteorology (BOM) viser at en ny La Niña-periode i det ekvatoriale Stillehavet er i ferd med å bygge seg opp helt mot slutten av inneværende år. Det betyr at overflatetemperaturene i øyeblikket ligger få tideler under det normale (normalperioden 1961 - 1990) og at havtemperaturene ned mot hundre meters dybde vil ligge nær to grader undet normale. Relativt kjølig hav- vann omkring Fiji vil si at havnivået akkurat nå er lavere enn "normalt", men likevel at visse samfunn må flytte innover land når det blir en ny El Niño-periode om tre til fem år. - To grader varmere i 2056 Det er den globale oppvarmingen hittil på 2000-tallet som har vist seg å øke langt mer enn forskere tidligere har antatt. Vær og vind - som i et nyhetsoppslag her på nettstedet den 9. november - gjennomgikk den globale årsmiddeltemperaturen for løpende 30-årsperioder (tilsvarer lengden på en offisielle normalperiode) fra 1880 til og med fjoråret. Vi har fremskrevet disse verdiene og ser at ved utgangen 30-årsperioden 2027 - 2056, altså om 29 år, allerede vil ha nådd to- gradersmålet. Da vil den globale årstemperaturen havne på 15,70 grader, m.a.o. akkurat på to-gradersgrensen som er hva verdens klimaforskere i 1997 satte som grense for Moder Jord, eller "the tipping point". Kanskje kommer det et offisielt kommuniké når klimakonferansen - UNFCCC COP 23 - avsluttes i dag. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|