Samarbeids- partnere:





|
LA NIÑA ER ETABLERT: - Overflaten i det sentrale Stillehavet er nesten en grad kaldere enn normalt
Melbourne/Bærum, 07.12.17: - La Niña etablert i det tropiske Stillehavet, lyder tittelen på den ferskeste ENSO- rapporten fra det overnasjonale australske værbyrået BOM - Bureau of Meteorology - i Melbourne. Årets La Niñå ventes å leve et kort liv.
- Byråets ENSO-oversikt lagt ut i forgårs (tirsdag 5.12.) indikerer at overflatevannet i det tropiske Stillehavet nå har nådd grenseverdien for en La Niña-tilstand. Våre modeller antyder at kommende La Niña vil være svak og ha et kort liv, antakelig med varighet til tdilig sør-høst i 2018, heter det. ENSO står for El Niño Southern Oscillation, der SO står for den sørlige svingningsindeksen for trykkforskjellen mellom Haiti og Darwin i Northern Territory (NT).
- Svak og kortvarig - Tegn på en ny La Niña i det ekvatoriale Stillehavet har økt ut gjennom sør-våren. Det sentrale til østlige tropiske Stillehavet er blitt nedkjølt siden sør-vinteren og overflatetemperaturene har falt til under grenseverdien 0,8*C under det normale (1961 - 1990). Atmosfæriske indikatorer, inklusive Southern Oscillation Index, passatvindene og skydekket viser alle sammen klare La Niña-mønstre, skriver BOM. For at det skal beskrives som en La Niña-tilstand, må fenomenet vare i minst tre måneder. Foreliggende klimamodeller utarbeidet av BOM antyder at denne La Niña-tilstanden bare vil vare over sør-sommeren og vil være vesentlig svakere enn den sterke La Niña-en i 2010-12.
- Typisk For det australske kontinentet bringer en typisk La Niña- tilstand atskillig våtere vær enn normalt ut gjennom sør-våren og sør-sommeren. Imidlertid viser overflatetemperaturene i Indiahavet og havområder nærmere Australia nivåer som ikke er typiske for La Niña. Men årets sesong kan også omfatte økt sannsynlighet for kortvarige varmeperioder i den sørøstlige delen av Australia, dvs. det sørlige Queensland (Qld), hele New South Wales (NSW) og hele Victoria (Vic), avslutter BOM sin to dager gamle ENSO- rapport. I og med at BOM regner denne La Niña-forekomsten som både svak og kortlivet, betyr den sannsynligvis lite for været her oppe på våre breddegrader. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|