Samarbeids- partnere:





|
ENDELIG EKSTREMVÆR VESTPÅ: - Aina ble hennes navn; estremvarsel pga voldsom vind, voldsom nedbør, stor bølgehøyde og høy vannstand langs kysten
Bærum, 07.12.17: Presis kl. 18.07 i kveld bestemte de vakthavende meteorologene ved Vervarslinga på Vestlandet, Bergen, å legge ut EKSTREMVÆRVARSEL for Vestlandet sør for Stad, ifølge Meteorologisk institutts nettside. Hele fire viktige elementer
- Et stormsenter befinner seg torsdag kveld i nordlige Nordsjøen og beveger seg mot Vestlandet. Det ventes full til sterk storm utsatte steder og kraftige vindkast inn over land. Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørmengder og høy vannstand gir potensiale for store ødeleggelser, skriver Met.no i sin innledning til selve ekstremværvarselet.
- Aina ble navnet Ekstremværet fikk navnet - nå har Meteorologisk institutt begynt på nytt i alfabetet, og da ble det Aina (neste ekstremværvarsel blir navngitt med et mannsnavn på B. Etter som den ansvarlige redaktør av Instituttets nettside nettside (www.me.no) selv navngir de to bergensmeteorologene som står for ekstremværvarselet, forteller Vær og vind at det er statsmeteorologene Martin Granerød og Reidun Holmøy, begge ved VVV (Vervarslinga på Vestlandet, Bergen). Vær og vind våger å trosse meteorologidirektør Bård Fjukstad ved VA på Blindern i Oslo om ikke å navngi de ansvarlige for slike varsler, etter som det alltid er et team som står bak vurderingen og avgjørelsen om EKSTREMVÆRVARSEL og OBS-VARSLER.
- Kraftig stormsentrum Ekstremværvarselet for Aina forteller imidlertid ikke om hvor kraftig stormsenteret i den nordlige delen av Nordsjøen eller noen nærmere posisjon for deres analyse. Vær og vind iler til med detaljer: Stormsenteret på under 960 hPa (720,1 mm Hg) ligger torsdag kveld kl. 19.00 CET på cirka-posisjonen 62,5 grader nord og 3,5 grader øst, etter hva vi kan se av det lille værkartet på nettportalen "yr.no". Sentralt over Grønland ligger et høytrykk på mer enn 1045 hPa (783,9 mm Hg). Denne betydelig trykkforskjellen setter opp voldsom vind idet seløve stormsenteret nærmer seg land på Nordvestlandet.
- Voldsomt Torsdag kveld varsles det økning til full, til dels sterk, storm 30 m/s utsatte steder sør for Sognefjorden. Det ventes vindkast på 35 - 40 m/s inn over land. Natt til fredag er det ventet høy vannstand, 35 - 45 centimeter over høydene oppgitt i tidevannstabellen. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, estimert til åtte til elleve meter meter.
- Etter voldsom nedbør Siste 12 timer fram til kl. 19.00 CET i kveld var det kommet opptil 73,4 mm på indre strøk av Hardanger, nærmere bestemt i Skjeggedal i Odda. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|