Samarbeids- partnere:





|
HØYSOMMERVARMT, VARMERE OG VARMERE: - Fredag morgen kl. 08.00 over 19 grader på Lista og Lindesnes; i går var Otta varmest med 28,0*C
Mandal-Eigebrekk, 25.05.18: Fortsatt ingen tropenatt her alle lengst sør på Sørlandet. Men åtte i morges var det 19,4*C på Lindesnes Fyr, 19,3*C på Farsund-Lista Fyr, og 18,8 på Eigerøya i Egersund. I går var landets offisielt høyeste temp. 28,0.
_______________________________
Værkommentar: Bernt Lie
_______________________________
Dessverre ser det ut at noen yngre statsmeteorologer ved Værvarslingsavdelingen på Blindern tar alle tilgjengelige værdata for "god fisk". For erksempel at de 30,1 gradene som ble logget inn i Meteorologisk institutts database (eKlima for oss utenfor Instituttet) for i går var korrekte. For andre dagen på rad ble den automatiske værstasjonen 12980 LILLEHAMMER- BJØRNERUD landets varmeste ut fra innlogget maks.temp. - til tross for at det nede i byen ved Lillehammer Rådhus hadde vært nærmere fire grader mindre varmt! Dette fikk @Meteorologene til å twitre i går kveld kl. 21.35 om at dette var landets høyeste offisielle temperatur - og dermed årets første notering av tropevarme. NTB (Norsk telegrambyrå) bet umiddelbart på meteorologtwitter'n. Når varslingsmeteorologene er så ivrige etter å twitre i sin altfor travle arbeidstid, burde de heller overlate til meteorlogene på Obsklim-divisjonen dagen ietter (altså i dag morges) før de legger ut åpenbare feilmålinger av temperaturer. Men åpenbart feilaktige temperaturer er det kanskje ikke så lett å oppdage for en rimelig nyansatt varslingsmeteorolog. Her har kanskje selveste værvarslingsdirektøren Bård Fjukstad noen ord å informere de nyansatte om ...
- Mer i samme lei I Meteorologisk institutts datavarehus (og på eKlima) ligger det også temperaturdata fra en del steder innen Oslo by og kommune, som viser altfor høye temperaturer, så som Oslo-Ljabruveien, Oslo- Besserud og Oslo-Lilleaker. Dette er automatiske værstasjoner opprettet av Oslo kommune, Vann og avløp, i forbindelse med nedbørmålinger. Lilleaker nådde 29,4*C og Ljabruveien 29,1 grader i går - steder som Obsklim-divisjonen ikke benytter i sine daglige oversikter eller i Klimatologisk månedsoversikt.
- Torsdagens høysommervarme Oversikten over offisielle steder som kunne glede seg over ytterligere én høysommerdag (maks. lik eller over 25,0*C) blir så lang at Vær og vind setter stopp ved 26 blank. Og vi har luket ut åpenbare feilmålinger:
* 28,0 grader Otta-Skansen * 27,9 grader Askim-Kykkelsrud, Vestfossen i Øvre Eiker, Hokksund-NIBIO også i Øvre Eiker, og Gulsvik Jernbanestasjon * 27,8 gradr Minnesund Jernbanestasjon, og Nesbyen-Todokk * 27,6 grader Oslo-Bygdøy, og Drammen-Berskog * 27,5 grader Tønsberg-Kilen * 27,4 grader Hof-Eikenes i Lågendalen, og Sarpsborg-Brannstasjonen * 27,3 grader Rygge-Huggenes ved Moss * 27,2 grader Sande-Galleberg, Kongsberg Brannstasjon, og Hønefoss-Høyby * 27,1 grader Nord-Odal, og Kongsvinger * 27,0 grader Nøtterøy-Foynland, Skotselv i Øvre Eiker, og Hønefoss-Hverven * 26,9 grader Øsaker i Sarpsborg, Flesberg i Numedal, og Oslo-Blindern * 26,8 grader Folldal-Fjellheim, Alvdal, Ilseng-Bjørke, Hamar III, Nøtterøy-Borgheim, Horten-Nykirke, Asker-Sem, Fåvang-NIBIO, Årnes i Nes på Romerike, og Aurskog II * 26,7 grader Flisa II i Solør, Evenstad-DIH i Østerdalen, Lillehammer-Vårsætergrenda, Østre Toten-Apelsvoll, og Notodden Flyplass * 26,6 grader Lier-NIBIO, og Hakadal Jernbanestasjon * 26,5 grader Veggli II i Numedal, Tønsberg- Taranrød, Fagernes, Lillehammer-Sætherengen, og Kjeller Flyplass * 26,4 grader Horten III, Gran på Hadeland, og Rena Flyplass i Østerdalen * 26,3 grader Gvarv-Nes i Telemark * 26,2 grader Hemsedal III, Rakkestad, Askim II, Kise på Hedmark, og Moss-ygge * 26,1 grader Ås-Universitetet * 26,0 grader Melsomvik-Melsom ved Tønsberg, og Råde-Tomb ved Moss. NB: Synes du at stedene er fordelt ugeografisk, skyldes det at Vær og vind rangerer like varme steder ut fra høyde og havet og lokal beliggenhet. - - - - Hvor skal denne fantastiske mai 2018 ende? Ifølge Vær og vinds rekordoversikter er norgesrekorden for månedsmiddeltemperaturen 15,9 grader fra Oslo- Observatoriet i 1889. Den absolutte varmerekorden på 31,8*C er langt ferskere, fra Sigdal-Nedre Eggedal den 27. 5. i fjor, og norgesrekordene for antall tropedager (maks. lik eller over 30,0), høysommerdager (maks. lik eller over 25,0) eller nordiske sommerdager (maks. lik eller over 20,0) i løpet av mai? En uke til med ekstremt varmt sommervær kan slette det meste ...
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|