Samarbeids- partnere:





|
NÅR PÅ DAGEN ER DET VARMEST?: Nettportalen «yr.no» spør, varslingsmeteorolog Gislefoss jr svarer
Mandal-Eigebrekk, 04.07.18: - Visste du at temperaturen er høyest like før den synker? var spørsmålet som nettportalen «yr.no» beskrev i en bildetekst til spørsmålet NÅR PÅ DAGEN ER DET VARMEST. For det var et meget interessant svar som ble gitt..
_______________________
Værkommentar: Bernt Lie
_______________________
- Hvis du bor i Oslo, kan du nyte en varm sommerdag mye lenger enn du kan i Bergen, skriver den anonyme yr.no-meteorologen i et oppslag på nettopp den kjempepopulære værnettportalen «yr.no», lagt ut kl. 10.00 om formiddagen søndag 1. juli, altså for vel tre døgn siden. Vær og vind beklager sterkt at vi ikke tidligere enn akkurat har grepet fatt i yr-meteorologens forklaring og svar. Oppslaget er heller ikke blitt justert eller korrigert i mellomtiden.
- I løpet av mai slo vi en haug md gamle varmerekorder. Da ville alle vite når på dagen det egentlig var varmest i løpet av en dag, heter det i ingressen til nevnte oppslag.
- Det er varmest like før det blir kaldere Slik lød mellomtittelen før vi fikk dette postulatet (sitatet er 100% korrekt gjengitt): - I Norge kommer ofte maksimumstemperaturen sent på ettermiddagen. For å skjønne dette må man se på det som kalles strålingsbalansen. Strålingsbalansen sier noe om hvor mye solstråling som kommer inn i atmosfæren og når jordoverflaten, og hvor mye stråling som reflekteres tilbake ut i verdensrommet. Altså balansen mellom hvor mye varme vi får og hvor mye vi taper. Når solen står opp, begynner oppvarmingen, og raskt får vi mer varme enn vi taper. Sånn fortsetter det helt til utpå ettermiddagen eller kvelden. Da snur dette, og vi får så lite varme fra solen at vi taper mer varme enn vi mottar. Tiden like før dette snur, er det ofte det varmeste tidspunktet på dagen. På sommerstid faller dette tidspunktet som regel mellom klokken 15 og 18 på ettermiddagen. På vinteren er dagen mye kortere enn om sommeren, så da kommer den høyeste temperaturen mye tidligere på dagen, blir vi forklart.
- Raskere kaldt ved kysten Hvis man bor nær kysten, når man som regel maksimumstemperaturen litt tidligere. Hvis du for eksempel bor i Bergen, er det varmest litt tidligere på dagen enn i Oslo. Det skyldes det vi kaller solgangsbris, blir vi forklart. - På fine sommerdager starter solen å varme opp jorden om morgenen. Det går raskere å varme opp landområdene enn sjøen, og luften over land blir derfor varmere, og lettere, enn den over havområdene. Dette fører til at varm luft over land stiger opp, og et lite lavtrykk dannes. Resultatet er at lufttrykket over sjøen blir høyere enn over land. - Naturen forsøker hele tiden å jevne ut forskjeller. Derfor blåser det fra høytrykk mot lavtrykk, og dette gir oss en kjøligere vind fra sjøen inn mot land.
- Varmen i Oslo varer lenger enn i Bergen Denne forskjellen så man tydelig når på dagen begge byene satte nye varmerekorder i mai. Mens rekorden i Bergen (31,2 grader; red’s merknad) ble satt mellom kl. 13 og 14, kom ikke rekorden før mellom klokken 16 og 17 i Oslo. Oslo har også solgangsbris, men denne vil på ettermiddagen komme fra sørvest og ikke bidra til en nedgang i temperaturen på samme måte som i Bergen. Det vil med andre ord si at hvis man bor i Oslo, kan man nyte en deilig ettermiddag i solen lenger enn bergenserne, avslutter den anonyme yr.no- meteorologen. NB: Et stort foto ledsages av billedtekst som forteller at det er tv-meteorolog Kristian Gislefoss som har svart på leserspørsmålet. - Og for ordens skyld legger Vær og vind til at Bergens nye rekord 31,2 grader også ble logget ut i timen mellom 14.00 og 15.00
- Tre døgn uten korreksjoner Vær og vind har ventet i vel tre døgn (72 timer) før vi har tatt tak i dette temaet, spesielt der forskjellige forklaringer ikke stemmer særlig godt med de faktiske forholdene i de to byene Oslo og Bergen rekorddagen mandag 30. mai eller i de øvrige 30 mai-døgnene som vi la bak oss for fem uker siden. Vi regner derfor med at nettportalens meteorologiansvarlige, direktør Roar Skålin vd Meteorologisk, går god for hva som hans medarbeider, statsmeteorolog Kristian Gislefoss har beskrevet for oss. - Men … Den vitenskapelige forklaringen om at det er varmest like før det blir kaldere, slutter vi oss fullt og helt til!!! som salig Dusteforbundets president Darwin P. Erlandsen ville ha uttrykt det. Det som de faktiske tallene for maksimumstemperaturen (TAX) for Bergen (50540 BERGEN-FLORIDA VVV) og Oslo (18700 OSLO- BLINDERN) viser for den aktuelle måneden mai 2018, jfr data i Meteorologisk institutts datavarehus (eKlima- databasen for oss utenfor Met.no) er at maksimumstemperaturen i fire av de 31 mai-dagene (egentlig døgnene) forekom etter kl. 20.00 CEST dagen (datoen) før. I Oslo skjedde dette i tre dager. Videre: I Bergen forekom maksimum’en i ytterligere fem dager FØR kl. 14.00 CEST; på Blindern i Oslo skjedde dette bare to dager (torsdag den 3. og mandag den 21.). Ser vi bort fra de dagene da maksimum’en forekom kvelden i forveien, står vi igjen med følgende fakta fra mai 2018 (som yr.no-meteorolog Gislefoss jr hadde basert seg på) at fem dager var det varmest i Oslo FØR maksimum’en i Bergen ble nådd. Da står vi igjen med 16 dager som det i virkeligheten var varmest i Bergen tidligere på dagen enn i Oslo. 16 av 31 døgn gir en "treffprosent" på 51,6 prosent. – Vær og vind sier, og skriver, ikke mer … Etter som nevnte yr.no-meteorolog ikke hadde tatt noe forbehold om hvordan strålingsbalansen var på eventuelt overskyede dager, blir vår konklusjon at det var ikke mye hold i varslingsmeterorlogens svar på kardinalspørsmålet NÅR PÅ DAGEN ER DET VARMEST?
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|