Samarbeids- partnere:





|
OBSKLIM-DIREKTØR CECILIE STENERSEN, METEOROLOGISK INSTITUTT SVARER PÅ VÆR OG VINDS SJU SPØRSMÅL FRA DEN 17. JULI
Mandal-Eigebrekk, 03.08.18: Vær og vind sendte sju konkrete spørsmål til Meteorologisk institutt tirsdag 17. juli, rettet til obsklimdirektør Cecilie Stenersen og værvarslingsdirektør Bård Fjukstad. I går, den 2.8.2018 kl. 12.42 mottok vi svar.
Før Vær og vind presenterer Instituttets svar på våre sju konkrete spørsmål av den 17. juli - avsendt midt i den travleste ferietiden også på Meteorologisk institutt - gjentar vi av hensyn til våre værklikkere de sju her:
Spm 1: Er det bare de manglende ekstrem-maks'ene fra de eldre Oslo-målingene som er forkastet?
Spm 2: Ved digitalisering av eldre værdata lenger tilbake enn fra 1.1.1957, da dataalderen kom til Meteorologisk institutt, hvorfor er ikke TAX gjort tilgjengelig?
Spm 3: Hva med TAN og hovedtemperaturene morgen, middag og kveld som er publisert i Inger Bruuns to bind for Oslo?
Spm 4: Hva med alle de øvrige data som Inger Bruun bearbeidet og publiserte som en bibel for medarbeidere ved daværende Det norske meteorologiske institutt (DNMI) og andre utenfor Met.no? Oppslagsverket i de to bindene var jo til salgs for allmennheten fra forlag/trykkeri?
Spm 5: Helt konkret: Hvem er det som på vegne av Meteorologisk institutt har forkastet Oslo-målingene fra (sommeren) 1901?
Spm 6: Synes dere to avdelingsdirektører at det er helt naturlig at en værvarslingsmeteorolog i Tromsø målbærer at "man" i juli 2018 har forkastet oslomålingene fra 1901?
Spm 7: Når vil Meteorologisk institutt revurdere å legge redaksjonen av nettportalen "yr.no" til kompetente medarbeidere ved Meteorologisk institutt?
- Direktør Cecilie Stenersen svarer dette på e-post til oss i går kl. 12.42:
Her kommer et litt mer utfyllende svar på spørsmålene dine. - Målingene er ikke underkjent som sådan. Men de er ikke homogeniserte og er derfor ikke tatt med i den lange homogeniserte tidsrekken for Oslo. Da brukes de heller ikke i forhold til rekorder, innleder Stenersen. - Det er viktig å forstå vilkårene som var til stede da målingene ble gjort. Det er ingen tvil om at Wild-hytta, (den offisielle instrumenthytten i Observatoriehaven; red's merknad!) slik den sto på Observatoriet, hadde nokså store strålingsfeil under klarvær om sommeren. Men strålingsfeil på gamle temperaturskjermer er det vanlige, fortsetter direktøren. Homogeniseringen av Oslo-rekken er dokumentert i et tidsskrift med fagfelle-vurdering. Her: Nordli, Ø., Hestmark, G., Benestad, R.E., and Isaksen, K.: "The Oslo temperature series 1837 - 2012: Homogenity testing and temperature analysis", Int. J. Climatol., 35, 3486-3504, doi:10.1002/joc.4223, 2015. - Det er også viktig å være klar over at vi stadig vil etterprøve tidligere arbeid og ta i bruk nye metoder i forskningen. Konsekvensen av dette er at vi må godta nye resultater (se f.eks. denne), understreker Stenersen - Når det gjelder TAN og TAX, ble dette ikke observert før 1938, så det er forklaringen på at disse ikke finnes digitalt. Det er også slik at vi dessverre ikke har hatt nok ressurser til å prioritere å digitalisere alle TAX/TAN, avslutter direktør Cecilie Stenersen.
- Vær og vinds kommentar Første kommentar: Det er ikke korrekt at TAN og TAX (minimums- og maksimumsekstremene) fra Oslomålingene ikke ble observert. De finnes i originalprotokollen for Kristiania-stasjonen fra 1867, en protokoll som befinner seg sentralt i Obsklim- divisjonens kontorer! Vær og vind har overhodet ikke vært opptatt av problemet omkring homologiseringen av de eldre oslodataene til for Blindern-data fra og med 1937. Også for oss er det helt elementært at det var varmere nede i byen enn oppe på universitetsområdet på Blindern, for juli måned bl.a. illustrert ved 1931 - 1960-normalene som var 0,7*C høyere enn på Oslo-Blindern. Etter å ha lest direktør Stenersens svar til oss av i går, er vi ytterst fristet til å gjenta de sju spørsmålene som ble referert i toppen av denne vær-saken.
- En kommentar fra Voss - Ja, då er tabellane i Klimatologisk månedsoversikt klare. Og med alt som har skjedd i det siste, er det like før eg sluttar å fylgje med på vêret, skriver en våre faste værklikkere blant de knapt 60.000 besøkende på dette nettstedet i løpet av den utrolige juli-måneden. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C
Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal- Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i maksimumstemperatur. Det er tangering av den bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme fra Drammen!
Les mer |
FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september
Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde 28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.
Les mer |
SOMMERENS TREDJE TROPENATT: - Ikke kjøligere enn 20,6 grader på Hammerfest Lufthavn i natt
Bærum, 03.08.23: Temperaturen i natt på Hammerfest Lufthavn gikk ikke under 20,6 grader mellom åtte i går kveld og åtte i morges. Vær og Vind kan dermed notere årets -- og sommerens -- tredje tropenatt i det laaange landet vårt...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|