Samarbeids- partnere:





|
ALLER SISTE NYTT FRA METEOROLOGISK INSTITUTT: - Noen målestasjoner kan sette rekorder, andre kan ikke
Mandal-Eigebrekk, 04.08.18: Det skal stilles strengere krav til hvilke målestasjoner som kan sette rekorder. Vestfold, Østfold og Buskerud har alle mistet sine. Når vi skal telle rekorder for høy temperatur/tropedager, må vi være pinlig nøyaktige.
Dette er bokmålsovdrsettelsen av siste nytt fra Meteorologisk institutt, formidlet av NRK-Buskerud lørdag morgen kl. 09.25 fra statsmeteorolog Jon Smith til Buskerud-journalist Anders Martin Helle. - Nevnte Jon Smith er identisk med den profilerte tv-meteorologen, statsmeteorolog John Smits, som NRK-journalist Helle åpenbart ikke hadde hørt om eller sett navnet til før!
- Klimadata Statsmeteorolog Smits kan videre fortelle på NRK- Buskerud sin nettside at en dag eller to etter at værdata blir målt, får de navnet KLIMADATA. - For værmeldingen i morgen er ikke en halv grad for mye, eller for lite, så viktig. Men når vi skal sammenligne klimadata med tidligere temperaturer, så må vi sette strenge krav til kvaliteten på måleren (oversettelsen fra nynorsk er gjort så pinlig nøyaktig som overhodet mulig; red's merknad). En av målerne som ikke holdt høy nok kvalitet i år, er Gulsvik i Flå kommune. Der var de godt på vei til ny troperekord på 31 dager med temperaturer over 30 grader (upresis formulering; i tilfellet Gulsvik var det to tropedager med 30,0*C i maksimum; red's merknad). Men området rundt måleren var ikke godt nok for å kunne godkjenne rekorden. - Grushauger, bygg og tett skog i nærheten gjør at det blir et magasin med varme der, som gir noen tideler ekstra. Det blir en form for temperaturdoping, forteller Smith (som fortsatt heter Smits. Vær og vind deler ikke statsmeteorolog Smits sin oppfatning av forholdene rundt automatstasjonens mast etter å ha sett dronefoto av værstasjonen før BaneNOR ryddet vekk ett stykk vei- midtdeler i grå betong og et par grushauger med grå og ikke svart grus; red's merknad).
- To andre mistet rekorden I Østfold og Vestfold mistet de også to varmerekorder på grunn av dårlig kvalitet på målestasjonene. Målestasjonen står i Rygge (navnet er Rygge-Huggenes; red's merknad) og holder ifølge statsmeteorologen ikke høy nok standard for måling av rekordtemperaturer. Den gamle rekorden fra 1982 på 34,2 grader står derfor fremdeles (målt både på Moss-Rygge og på Rygge- Huggenes som ble godkjent i 2014; red's merknad). I Vestfold var det måleren på Nøtterøy (Nøtterøy-Torød) som viste rekordtemperaturer. Men denne stasjonen måler for høye temperaturer og kan ikke brukes i rekordmålinger, ifølge Meteorologisk institutt. - I Vestfold er rekorden fremdeles på 33,3 grader i Sande (på Sande-Galleberg; red's merknad).
- Skal lage nye kategorier Meteorologisk institutt jobber nå for å lage et nytt klassesystem for målere med ulik kvalitet på dataene som de leverer. - Da kommer det til å bli slik at hvis stasjonen havner i en for lav klasse, så kommer den ikke med på listen over høyeste temperatur i landet i dag, og den kommer ikke med på rekordlisten over antall tropedager, forteller Smith (fortsatt i korrekt bokmålsoversettelse, men med etternavnet Smits).
- Vår konklusjon For fremtiden skal altså Meteorologisk institutt operere med værstasjoner som ikke kan brukes til rekordmålinger, mens resten av stasjonsnettet kan brukes til værvarslingsformål. - Var det ikke heller en idé at samtlige klimastasjoner produserte korrekte temperaturdata både hver time og gjennom hvert døgn med riktige og uomtvistelige ekstremtemperaturer, og at klimastasjonene sto på et stort nok grøntareal og minst ti meter unna ulike bygningstyper? - Når kommer versjon to av Klimatologisk månedsoversikt fra Obsklim-divisjonen, som massemediene, inklusive vænettstedet Vær og vind, kan hente korrekte data fra? Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TIENDE HØYESTE JANUAR-MÅLING I FORGÅRS: - Marstein Jernbanestasjon ved Åndalsnes nådde 17,0*C på onsdag
Bærum, 27.01.23: En aldri så liten værnyhet har unngått all medieoppmerksomhet: Under onsdagens varmluftsfremstøt i Midt-Norge nådde høyeste maks.temp. 17,0 grader. Det kvalifiserte til en tiendeplass på Vær og Vinds TI-PÅ-TOPP-liste for januar!
Les mer |
06.9.2003: - Novembervarmerekorden ble offentliggjort som første nyhet i NRK-Dagsrevyen av Vær og vinds ansvarlige
CY-Pafos, 06.09.22: Idag er det på en time nær nitten år siden den nye og stadig gjeldende norgesrekorden i novembervarme ble presentert som toppslag på NRK- Dagsrevyen kl. 19.00 av undertegnede og ikke statsmeteorologen kveldens tv-værmelder...
Les mer |
OM HISTORIELØSE VÆRVARSLINGSMETEOROLOGER: - Har de helt glemt de store september-rekordene?
Mandal-Eigebrekk, 04.09.22: I ettermiddagens sending på NRK P1, Søndagsliv, uttrykte statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe stor entusiasme over at det nok en dag over i høstmåneden september er temperaturer opp på 20-tallet på de varmeste stedene...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|