Samarbeids- partnere:
|
NRK-SOGN OG FJORDANE: - Fremtidens vær er her allerede; klimaforsker Carlo Aall ved Vestlandsforsking har funnet ut det
Mandal-Eigebrekk, 04.10.18: I mer enn to døgn har oppslaget " - Framtidas vêr er her allereie" toppet nyhetssidene til NRK-Sogn og Fjordane. I sommer stod varmerekordane for fall. I september gjorde nedbørrekordane det same, seier klimaforskar.
Ett av de mange offisielle målestedene til Metorologisk institutt på Vestlandet som satte nye rekorder for månedsnedbøren i septemer, var Myklebust i Breim i Gloppen i Nordfjord. Der ble den 101 år gamle septemberrekorden på 470,0 mm slått med hele 26,1 mm, til 496,1 mm. Det har fått klimaforsker Carlo Aall ved Vestlandsforsking til å konstatere at fremtidens vær er her allerede, slik de tre NRK-journalistene Sondre Dalaker, Solveig Svarstad og Håvard Heggen har presentert værnyheten tirsdag 2. oktober kl. 05.04, oppdatert senere samme dag kl. 11.40. I dag, vel to døgn senere, står oppslaget "- Framtidas vêr er her allereie" som toppsak på nettsidene til NRK- Sogn og Fjordane. Derfor må vel også vi på Vær og vind tro at dette er korrekt...
- Hva er korrekt? Joda, det er helt korrekt at den 101 år gamle nedbørrekorden for månedssummen i september 1917 ble slått på den offisielle nedbørstasjonen 58320 MYKLEBUST I BREIM (i Gloppen i Nordfjord). Den nye rekorden er 26,1 mm høyere enn 1917-rekorden. Uttrykt i prosent utgjør økningen 5.6 prosent, ifølge Vær og vinds beregning. Vi tror gjerne at klimaforsker Carlo Aall ved Vestlandsforsking har kommet til det samme resultatet - og dermed trukket den konklusjonen at 5,6- prosentøkningen er den som passer for år 2080. - Eller var det det faktiske forholdet at den nye september-rekorden fra Myklebust i Breim er 130 prosent større enn gjeldende normalperiode 1961 - 1990 og at dermed nedbørøkningen på de 90 årene mellom 1991 og 2080 utgjør 130 prosent, dvs. langt over en dobling?
- Klimaforsker Aall - Septemberværet på Vestlandet ble en stor kontrast til sommeren vi nettopp har lagt bak oss. Listen over målestasjoner som aldri har fått mer regn enn i september, er lang. Sommeren var stikk motsatt i store deler av Norge, med varmerekorder og ekstrem skogbrannfare, uttalte Aall til de tre NRK-Sogn og Fjordane-journalistene, riktig nok i deres nynorske målform.
- Langt inn i fremtiden Klimaforsker Carlo Aall ved Vestlandsforsking (som er avbildet ved NIBIO-klimastasjonen Leikanger-Njøs), forteller at rekordskredet tyder på endringer, - Det tyder på at vi er i ferd med å legge bak oss gårdagens klima. Vi går inn i det nye klimaet som er spådd og varslet grundig gjennom arbeidet til FNs klimapanel, sier Aall, og legger til: - Dagens nedbørmengde på Vestlandet er det modellene sa at vi antakelig skulle få i år 2080. Så vi er allerede langt inn i fremtiden, dessverre, sier han og henviser spesielt til den nye rekorden fra Myklebust i Breim i i Gloppen i Nordfjord. Vær og vind skal klokelig avholde oss fra å kommentere klimaforsker Aalls nyoppdagelse... - - - Inntil Meteorologisk institutt får på plass den høyeste av månedsnedbørsummene på Vestlandet - nemlig den som mangler fra 50865 GULLFJELLET i Bergen - har Vær og vind anslått at den vil ligge på omkring 870 mm, basert på målingene fra "moderhuset" til Vêrvarslinga på Vestlandet, 50540 BERGEN-FLORIDA. Akkurat der ble det ny rekord med en månedssum på 520,3 mm - en rekord som Bergens Tidende og senere nyhetsbyrået NTB brakte videre. Det ble ikke skrevet ett ord om at målingene på Bergen-Florida begynte i 1983, eller at hittil største månedsnedbør i september innen Bergen by og kommune er 817,0 mm fra Tarlebø i 1917 (for øvrig samme år som Myklebust i Breim i Gloppen i Nordfjord) satte den rekorden som ble stående i 101 år. Fra den første hovedværstasjonen i Bergen SENTRUM, Bergen-Lungegårdshospitalet, via Bergen-Pleiestiftelsen og Bergen-Fredriksberg ligger byens 1975-rekord trygt og godt på 630,0 mm, mens Tarlebøs 824,0 mm fra 1917 etter all sannsynlighet ryker når de sju døgnsummene f.o.m. den 9.9. t.o.m. 15.9. fa 50865 Gullfjellet er kommet inn i databasen til Meteorologisk institutt. Ifølge Klimatologisk månedsoversikt fra Obsklim- divisjonen på Meteorologisk institutt var den største september-nedbøren den fra 56520 HOVLANDSDAL i Fjaler i Sunnfjord på 842,9 mm, som var 207 prosent av den lokale september-normalen. - - - Vær og vind tror ikke at 50865 GULLFJELLET sletter gjeldende norgesrekord for septembernedbør: Den er på 928,7 mm fra Hovlandsdal i Fjaler i Sunnfjord fra året 1975. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
EKSTREM DESEMBERVARME: - Tafjord satte ny desembervarmerekord med 18,7*C i dag
Bærum, 01.12.24: Søndagens varmeblaff over indre fjordstrøk på Sunnmøre ga en ny norgesrekord for desember-varme. Ikke uventet var det Tafjord som overtok norgesrekorden med en margin på fire tideler, til hele 18,7 grader, på desembers første dag.
Les mer |
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|