Samarbeids- partnere:





|
VARSLER SOMMERLIGE NOVEMBERTEMPERATURER: - Onsdag kan det bli opp mot 20 grader og dermed nye fylkesrekorder fra Rogaland til Trøndelag
Bærum, 06.11.18: Varmluft fra Middelhavsområdet som trenger over vannskillet og kommer ned som fønvind i fjordstrøkene vestpå i morgen, onsdag, har fått bergensmeteorologene til å snakke om at det kan bli rekorder for maks.temp'ene for november...
Det er nettportalen "yr.no" som gjengir toppoppslaget på nettsidene til NRK-Sogn og Fjordane i formiddag kl. 10.07 og oppdatert ved 13.45-tiden. Det er vakthavende meteorolog, statsmeteorolog Steinar Skåre ved Vêrvarslinga på Vestlandet, i Bergen, som gir det glade rekordvarselet til de tre NRK- jounalistene Solveid Svarstad, Anders Ekanger og Oddvar Løset. Takken for den varslede onsdagsvarmen kan vestlendingene og trønderne rette til en varm luftstrøm fra langt sør i Europa som slår ned i lavlandet når den passerer på vei nordover, den såkalte føn-effekten. - I vest ligger et lavrykk over Storbritannia mens et høytrykk hviler over Russland i øst, forteller statsmeteorolog Skare ved VVV i Bergen. - De høye temperaturene er likevel ikke helt uvanlige. Norgesrekorden har Tafjord (på indre strøk på Sunnmøre; red's merknad) med 21,8 grader fra den 6. november 2003, parerer Skare.
- Et femtenårsminne Vær og vinds ansvarlige husker veldig godt denne november-dagen for 15 år siden. En NTB-nyhetsnotis denne ettermiddagen der jeg antydet en ny norgesrekord for november-varme enten på industristedet Sunndalsøra eller i fjordbygda Tafjord, fattet NRK-Dagsrevyens interesse, og undertegnede ble tilkalt til Marienlyst for å sitte i studio på direkten. Toppoppslaget kl. 19.00 var nettopp at fjordbygda Tafjord hadde satt ny norgesrekord med 21,8 grader - hele 3,3 grader høyere enn den gamle fra 1.11.1984 på Sunndalsøra. Og nettopp industristedet Sunndalsøra ble slått med to tideler. - Så det er nok landesorg på Sunndalsøra i kveld, uttalte jeg til intervjueren, programsekretær Gry Blekastad Almås, mens programsekretær Christian Borch var medprogramleder i dagsrevystudioet. Den nye norgesrekorden var hele 3,3 grader høyere enn hva "konkurrenten" Sunndalsøra hadde hatt den 1.11.1984.
- Historiske 6. november Datoen den 6. går igjen på fylkesvarmeoversikten her på Vær og vind. I 1978 satte Jeløy v/Moss Østfold- rekorden på 15,4 grader mens Melsomvik-Melsom samtidig satte ny Vestfold-rekord med 16,5 grader. I 2003 var det Sandnessjøen Lufthavn-Stokka som satte Nordlands-rekord med 19,4 grader, mens altså Tafjord satte ny fylkesrekord for Møre og Romsdal og ny absolutt norgesrekord med 21,6 grader!
- Hva ryker i morgen, onsdag den 7.11.? Vær og vinds ansvarlige redaktør ser ikke bort fra at d varmeste stedene ifjordstrøkene i Rogaland kan flytte på gjeldende Rogalands-rekord på 18,2*C fra Hjelmeland i Ryfylke og den 1.11.2014, f.eks. på Lysebotn-Nedrebø, Hjelmeland, Fister-Sigmundstad eller Sauda. Heller ikke Hordalands-rekorden på 17,9 grader fra Bergen-Florida den 4.11.2011 kan være sikker på å overleve morgendagen. I Sogn og Fjordane står nok også fylkesrekorden fra Lærdal-Moldo og den 1.11.2005 på 18,7 grader. - Men hvilket av stedene Tafjord, Rekdal i Vestnes, Sunndalsøra III, Åndalsnes-Kamshaugen eller Marstein Jernbanestasjon v/Åndalsnes som eventuelt flytter på den 15 år gamle norgesrekorden til Tafjord, vil være spennende å se - alt etter hvor fønvinden slår ned med størst styrke. I det nye, store Trøndelag-fylket er det lite tvil om at Høylandet-Drageidet i Namdalen sin nord-trøndske rekord på 21,0*C fra den 1.11.2005 overlever. - Men kanskje Nordlands-rekorden på 19,4*C fra den 6.11.2003 og Sandnessjøen Lufthavn-Stokka ryker i løpet av ekstremdøgnet torsdag den 8. ett eller annet sted på Sør-Helgeland, antyder vi fra vårt ståsted i vestre Bærum. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|