Samarbeids- partnere:





|
UVÆRETS STØRSTE DØGNSUMMER: - 36,2 mm på Flesberg i Numedal ble nedbørtopp
Mandal-Eigebrekk, 07.06.19: Værvarslene om opptil 50,0 mm nedbør i løpet av uværet torsdag og natt til fredag resulterte i noe mindre nedbør enn dette. Vær og vinds søk i Meteorologisk institutts eKlima-database viser 36,2 mm som største døgnnedbø
Det har vært noen ytterst travle timer for værvarslingsmeteorologene i Oslo og Bergen siden onsdag formiddag da Meteorologisk institutt gikk ut med de første varslene om lokalt mye nedbør -- opptil 50,0 mm --, mye tordenvær med tilsvarende antall lynnedslag, og endatil tornadoer. Med slike varsler er det ikke rart i at de ble nedringt av mssemediene! Nedenstående oversikt over siste døgns nedbør fram til i morges kl. 08.00 CEST viser de største døgnsummene, basert på Vær og vinds søk i eKlima-databasen hos Meteorologisk institutt:
¤ 36,2 mm, Flesberg i Numedal ¤ 35,5 mm, Ål III-Øvre Ål ¤ 34,4 mm, Ilseng-Bjørke på Hedemarken ¤ 31,7 mm, Hamar III ¤ 28,3 mm, Hemsedal-Hølto ¤ 27,8 mm, både Tunhovd i Nore og Uvdal, og Veggli II i Numedal ¤ 27,5 mm, Tofte-Rulleto i Hurum ¤ 26,9 mm, Rena Flyplass i Østerdalen. ¤ 26,0 mm, Hønefoss.Høyby ¤ 25,0 mm, Hedalen i Valdres II.
- Tornado-varsel Flere ganger på både NRK radio og fjernsyn kunne værvarslingsmeteorologene Bente Marie Wahl og Siri Wiberg fortelle om tornadoer som var varslet. Riktig nok nedtonet de begrepet tornado til å være den norske utgaven av fenomenet til å bety tromber eller små skypumper. Vær og vind vil tro at en rekke mindreårige barn og skolebarn som hadde hørt og sett "noe" om tornadoer som var varslet, ble bekymret eller rett og slett redde! Symptomatisk for dette var da naboens yngste på 12 nettopp hadde kommet hjem med skolebussen fra Mandal og de første tordenkrallene dundret over Eigebrekk fra kl. 14.22. - Bernt, er tornadoer farlige også her hos oss? spurte den unge damen. Så godt jeg kunne, forklarte jeg hva meteorologene hadde ment med "tornadoer" og beroliget med at det verste som kunne skje, var at det dannet seg små skypumper ned fra de laveste tordenskyene til havoverflaten og kunne lage små hvirvler. Hos oss er det overhodet ikke snakk om kilometerbrede tornadoer som raser fram i voldsom fart og gjør store villaer om til ruinhauger på tideler av et sekund. Og jeg minnet henne om de små skypumpene vi hadde sett ute over Skagerrak sist sommer. - Ta det helt rolig. Nå har dessuten vinden dauet helt ut, og det lyner heller ikke så mye. Men du behøver jo ikke å være utendørs i de nærmeste timene..., var mitt råd til henne. - - - Tolvåringen over veien for oss på Eigebrekk var nok ikke den eneste skoleungdommen som var litt engstelig i går ettermiddag etter å ha hørt om varslene om tornadoer. - Kanskje en liten påminnelse til værvarslingsmeteorologene om å bruke andre begreper enn tornadoer om det de varsler, antyder Vær og vind. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|