Samarbeids- partnere:





|
SOMMERBYGER TIL BESVÆR: - Værvarsler med null treffsikkerhet
Mandal-Eigebrekk, 08.08.19: På den lokale Golden Beach ble det en våt fornøyelse da noen medlemmer av Eigebrekk Morgenbaderforening skulle ta sin daglige svim i noe kjølig Skagerrak-vann. Nettportalen «yr.no» sin prognose var 0– 2,1 mm på en time.
_______________________
Værkommentar: Bernt Lie _______________________
De nettopp nevnte inntil 2,1 mm nedbør endte som 10,8 mm. Den varslede sørvestlige laber brisen, 6,0 m/s, ble i stedet helt vindstille! - Helbom united, var morgenbadernes konklusjon.
Derimot på Vær og vinds hjemmebase på Dønski i Bærum var stoda sent i går ettermiddag langt mer alvorlig. På stedsnavnet Dønski var det ikke varslet noe nedbør, og i lokalavisen Budstikka på avisens sisteside for Sandvika lød terminen kl. 12.00 – 18.00 på «Delvis skyet, pent vær, med lett bris 4,8 m/s fra sør».
- Video av styrtregn I timen mellom kl. 17.00 og 18.00 ble det logget ut ikke mindre enn 36,2 mm nedbør på 19490 GJETTUM BRANNSTASJON i vestre Bærum, nokså nøyaktig 420 meter nordnordøst for Vær og vinds hjemmebase. Neste time ga ytterligere 20,1 mm, og så dabbet det av med bare 5,0 mm på timen fram til kl. 20.00 CEST. Det innledende tordenværet som dro inn fra nordnordvest, ga bare en tidels millimeter nedbør fram til kl. 17.00. Vær og vind har også liggende inne stedsnavnet Dønski på nettportalen «yr.no». Der lå det intet verken oransje eller rødt farevarsel om lokalt kraftige regnbyger; ikke der eller for andre deler av Østlandet!
- Vanskelig å varsle hvor bygene treffer Også vi på Vær og vind har avfunnet oss med at det er vanskelig å varsle akkurat hvor bygene treffer. I dette tilfellet fra sent i går ettermiddag i våre hjemtrakter utgjorde de nevnte 36,2 mm nedbør ikke mindre enn 39,8 prosent av hele augustnedbøren fordelt på 744 timer! To-timersnedbøren utgjorde 61,9 prosent av hele månedsnormalen. I de nokså nøyaktig 50 årene som vi har bodd i vestre Bærum, er dette den nest største korttidsnedbøren som er registrert ved bl.a.19480 DØNSKI, 19490 GJETTUM eller andre offisielle målesteder i Bærum. Ved 19480 DØNSKI, som denne værkommentator hadde ansvaret for målingene ved i vel 30 år, fikk vi 67,2 mm nedbør i løpet av to og en halv timer den 17. juli 1973 – det er en foreløpig rekord i vestre Bærum. I går ettermiddag skulle det altså ifølge Meteorologisk institutt ikke komme noe nedbør i sentrale strøk av Bærum! Og at den ekstreme nedbøren var svært lokal, viser følgende nedbørdata: 67,2 mm på Gjettum Brannstasjon, 43,4 mm på Øvrevoll i østre Bærum og 5,2 mm på Bærum-Høvik i de samme tre ettermiddags- og kveldstimene.
- Maskinkjørte prognoser Også Vær og vind er helt klar over at det er vanskelig å varsle hvor de kraftigste bygene vil treffe. Men at intensiteter på opptil 36,2 mm pr time, er nesten det dobbelte av hva som er blitt «standarden» for oransje eller røde «farevarsler» om kraftig nedbør, går over vår begripelse – og aksept. Med erfaringer fra diverse ekstreme værsituasjoner sommeren 2019 er det på høy tid at Forskningsavdelingen, Utviklingsavdelingen og Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt kommer sammen og utvikler langt bedre verktøy for moderne værvarsling i et foregangsland som Norge en gang var! - Hjelper ikke å se på værradaren I slike tilfeller hjelper det lite å klikke seg inn på Meteorologisk institutts værradar for de ulike regionen av det laaange landet vårt. Den kraftigste nedbøren (de røde feltene) viser mer enn ca 4,0 mm nedbør. Hva så når det virkelig kommer nesten ti-ganger'n av dette?
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|