Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Svensk september-varme på 26,7 grader dagen før høstjevndøgn


Norrköping/Göteborg, 8.10.06: Vær-året 2006 kommer vi til å huske som året da rekordene ble slått på løpende bånd, skriver Göteborg-Postens værkronikør, meteorolog Sune Samuelsson, på sistesiden i G-P lørdag.
-- Vi har ikke mer enn lagt den rekordvarme sommeren bak oss før det er dags igjen. Nå når september er slutt, kan vi konstatere at det er mer enn 20 plasser i landet som har slått den gamle temperaturrekorden, skriver meteorolog Samuelsson i Göteborgs-Posten på avisens vær-side (siste-side) lørdag.
Spredningen geografisk er stor, fra Malmö i sør til Gunnarn i Södra Lappland i nord. Hele landet fikk et temperaturoverskudd på mellom 1 og 5 grader. Helt spesielt er det at Göteborg passet på å sette ny Sverige-rekord med 17,1 grader som middeltemperatur for måneden. Månedens høyeste temperatur ble imidlertid målt vesentlig lengre nordpå. Det var Hudiksvall (i Gävleborgs län mellom storbyene Gävle og Sundsvall; red.s anm.) som fikk 26,7 grader den 22. Det er ny september-rekord der i byen, og på Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI) sine nettsider beskrives dette som landets høyeste temperatur såvidt sent på året.
G-Ps værkronikør Sune Samuelsson skriver også at det det er uvanlig at man fikk oppleve høysommervarme i månedens siste uke. Aldri tidligere har temperaturer på eller over 25 grader senere enn den 23. september (høstjevndøgn). I år nådde Torup i Halland 25,3*C den 25.! Samtidig som det snødde for fullt i Norrbotten og en snødybde på 12 centimeter ble målt på Murjek (omtrent midtveis mellom Luleå og Gällivarre) fredag den 29.
-- Skiføre i nord, skjønne sensommerbad i sør. Sverige er virkelig et avlangt land og kontrastene er kanskje størst på denne tiden av året, slutter vær-kronikøren.
I SMHIs egen månedsoversikt på www.smhi.se beretter SMHI-meteorolog Weine Josefsson bl.a. om 111 mm nedbør i løpet av bare to døgn inntil om morgenen den 4.9. i Hattsjöbäcken nord for Örnsköldsvik i Ångermanland. De to høysommerdagene den 25. og 26. september er de seneste som noensinne er notert i Sverige. En kaldfront som utviklet seg over den sørlige delen av Den skandinaviske halvøy dro inn over Götaland om kvelden lørdag den 30. med kraftige skurer og tordenvær.
-- -- --
Litt tidligere på ettermiddagen og kvelden samme dag opplevde Oslo-området kraftige byger med torden, der Ås i Akershus fikk 66,0 mm nedbør på 12 timer. På tre timer mellom fem og åtte på kvelden kom det 30,6 mm ved Bioforsks klimastasjon der.
Når det gjelder den absolutte varmerekorden for september og Sverige kan www.varviggo.no tilføye at den er 29,1*C, satt i Stenhag i Skåne på den første septemberdagen i 1975.


Tilbake

Nyheter

ORANSJE FAREVARSEL OM STYRTREGN I VESTFOLD OG ØSTFOLD TORSDAG: - Da var skybruddet over Tjøme over for tre timer siden

Børum, 01.08.21: På Meteorologisk institutt nettside --
som Kommunikasjon er ansvarlig for -- ble det lagt ut
oransje farevarsel for styrtregn i Vestfold og Østfold kl.
11.50, samtidig med at de nye norgesrekordene for
korttidsnedbør var målt...

Les mer


REGNMÅLREN PÅ TJØME FIKK FULLTREFF AV SKYBRUDD TORSDAG MORGEN: - På halvannen time ble 13% mer enn månedsnormalen for juli fanget opp

Bærum, 30.07.21: Mens Vær og Vind opplevde danske
sommerregnbyger torsdag morgen, ble det fulltreff av det
lokale skybruddet over Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme i den
offisielle måleren på 27420 TJØME. På litt over en time var
månedsnormalen nådd!

Les mer


NORDJYSK SKYBRUDD TRAFF IKKE DMIs REGNMÅLERE: - "Bare" 3,8 mm på ti minutter i byen Tylstrup

DK-Bredsten, 28.07.21: Det voldsomme skybruddet som
Vær og Vind passerte gjennom på E 39 i går ettermiddag,
traff ingen av DMI sine offisielle regnmålere. Vi har dagen
derpå gått gjennom hva de ulike stedene fikk, ifølge DMIs
nettsider.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©