Samarbeids- partnere:





|
NRK-NYHETER: - Skriver om indian summer når det blir over 20 grader lenge før september er omme
Mandal-Eigebrekk, 20.09.19: Så lenge det er NRK som har redaktøransvaret for nettportalen "yr.no" - som har vært et samarbeidsprosjekt mellom Meteorologisk institutt og Norsk rikskringkasting (NRK) - må værineresserte stadig finne seg i feilinfo.
______________________
Værkommentar: Bernt Lie
______________________
Onsdag morgen var det NRK-journalist Kristin Rivrud ved NRK-Telemark som i oppslaget "FINN FREM BADEBUKSA -- TIL HELGEN KAN DET BLI OVER 20 GRADER" og der det i ingressen står å lese atr Sør- Norge kan få en smak av "Indian summer". I en faktaramme ved siden av ingressen forklares det at indian summer vanligvis forekommer i november, eventuelt desember, etter at den frostperiode på det nord-amerikanske kontinentet hadde gitt nytt liv til en avling nummer to for den amerikanske urbefolkningen, indianerne. Det er statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes som var kilde for Rivruds indian summer-oppslag og prognose om over 20 grader denne helgen i Sør-Norge. Oppslaget kom på nettportalen "yr.no" etter å ha vært på NRK- Telemark. I dagens (fredagens) NRK-nyheter er det et oppslag fra NRK-Sogn og Fjordane ved journalist Ola Weel Skram, lagt ut kl. 11.30, der det skrives at "det er duka for ein smakebit av "Indian summer" denne helga" (sitat slutt). Kilden for dette sommerblaffet er statsmeteorolog Anne Solveig Andersen ved Vêrvarslinga på Vestlandet (egentlig Meteorologisk institutt, Bergen).
- Ikke særlig sensasjonelt med 20 grader rundt den 21./23. september Ingen av de nevnte værvarslingsmeteorologene har kunnet fortelle sine NRK-journalister hva som har vært det aller varmeste i disse dagene av september like før eller på høstjevndøgn. Det kan derimot Vær og vind gjøre. Her følger norgesrekordene på aktuelle datoer:
# Den 20. september (i dag): 24,6*C, Måkerøy på Tjøme (i 1988) # Den 21. september (lørdag): 24,4*C, Notodden Flyplass (i 2006) # Den 22. september (søndag): 25,8*C, Bergen-Florida (også I 2006) # Den 23. september (mandag, høstjevndøgn): 26,1*C, Tafjord på indre Sunnmøre (stadig i 2006). # Den 24. september (tirsdag): 25,1*C, Bergen- Fredriksberg (i 1938). NB: Seneste dato om høsten for at det har vært norsk høysommervarme (maks. 25,0*C eller enda høyere) er den 14. oktober (første vinterdag på den gamle primstaven). Det var så nylig som i fjor (2018) da både Tafjord på indre Sunnmøre og Surnadal-Sylte nådde 25,5 grader. - - - I skrivende stund her på Mandal-Eigebrekk har maksimum'en inntil kl. 12.30 nådd 17,4 grader, men jeg regner med å nå 20-streken i ettermiddag. På eKlima pr kl. 12.00 CEST topper Gulsvik Jernbanestasjon med foreløpig maks. på 20,4*C, mens Sigdal-Nedre Eggedal har hatt 19,6, og 17,9*C er logget ut på Horten-Skoppum.
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|