Samarbeids- partnere:





|
EKSTREM FEBRUAR OG VINTER: - Tredjevarmeste og en av de aller våteste: nesten fire meter snø på Røldalsfjellet
Bærum, 01.03.20: Et par timer før Vær og vind setter seg på fly fra OSL til Buenos Aires via London kan vi all hast oppsummere det norske været i februar: Den varmeste nest etter februar 1990 og 1989. Og ny norgesrekord for vintertemperaturen!
Middeltemperaturene i februar har vært aller varmest i Rogaland der Kvitsøy-Nordbø utenfor Stavanger topper med 5,1 grader, som er 3,5 grader over den lokale februar-normalen. «Hjemme hos» Meteorologisk institutt på Blindern ble februar hele 5,9 grader varmere enn normalt. Med middeltemperatur på 1,9 grader traff den akkurat hva månedsmidlet var i 2014 og 2008, mens februar i 1990 og 1989 hadde et månedsmiddel på 3,4 og 2,6 grader. For nøyaktig tretti år siden var årets korteste måned ikke mindre enn 7,4 grader varmere enn normalt, kan Vær og vind melde rett før vi setter kursen mot Argentina.
- Foreløpig En helt foreløpig oversikt over nedbøren – før Klimatologisk månedsoversikt fra Observasjon- og klimadivisjonen på Meteorologisk institutt er klar mandag middag – viser at den nye klimastasjonen Skare i Ullensvang i Hardanger fikk mest nedbør med 618,5 mm. Innen Bergen by er det Gullfjellet II som kan skilte med 485,9 mm, mot normalt 206 mm på den nedlagte nabostasjonen Gullfjellet-Osavann. Vi kan trygt fastslå at det i alle fall i bergensområdet kom mellom det dobbelte og to og en halv ganger det normale. Samlet vinternedbør på Gullfjellet II i Bergen ble i år 1956,4 mm, mens vinterrekorden på Gullfjellet-Osavann var 1773,2 mm fra 1988/89. Vær og vinds rekordoversikter har norgesrekorden i norsk vinternedbør på 2390,8 mm fra nedbørstsasjonen Haukeland I i Masfjorden i Nordhordland i 1988/89, så den har stått seg godt gjennom vinteren som klimatologisk gikk ut av tiden i går morges kl. 07.00.
- Temperatursving Ekstremtemperaturene på landsbasis har, etter det Vær og vind kan se, variert fra 13,5 grader på Grimstad- Landvik torsdag den 6. til minus 32,3 grader på Cuovddatmohkki i Karasjok kommune tirsdag den 4. Den meget vårlige temperaturen i Grimstad blekner noe mot den fylkesvarmerekorden som samme sted satte i fjor: Hele 18,7 grader den 26.2.2019. Slike ekstreme temperaturer i vinterhalvåret på Sørlandet skyldes fønvind, der nettopp Landvik ved Grimstad er et slikt «utsatt» sted.
- Mye snø vestafjells TV-reportasje fra gjenåpningen av nedsnødde fjelloverganger vestafjells har meldt om opptil seks meter snø for brøytemannskapene på Vikafjellet å frese seg gjennom. Den største offisielle snødybden nå i februar som Vær og vind har funnet i eKlima-databasen, er 382 cm fra fjellstasjonen Røldalsfjellet (1010 m.o.h.) i Ullensvang i Hardanger søndag den 23.2. ¤ ¤ ¤ Vi beklager at vi ikke rekker mer om februar- og vinterværet her hjemme før vi må sette kursen for Flytoget og OSL. Hvordan internettforbindelsen er til og fra vårt cruiseskip på Atlanteren og i Middelhavet i tre uker mellom Buenos Aires og Barcelona, vet vi ikke noe om. Men skjer det «nor stort» på værfronten hjemme eller ute, håper vi å få med oss det til dette nettstedet. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TROPENETTENE FORTSETTER I NORD: - Åtte steder i Troms og Finnmark hadde over 20 grader på det kaldeste i natt
Mandal-Eigebrekk, 03.07.22: Til sammen 8 steder i vårt nordligste storfylke kunne glede seg over en varm natt i natt til søndag, eller om noen der oppe syntes at det ble vel varmt. Hammerfest hadde det varmest med en minimum på flyplassen på 22,2.
Les mer |
ENDA EN TROPENATT I NORD: - Lørdagen ga tre nye tropenatt-observasjoner; Bø i Vesterålen varmest i natt
Mandal-Eigebrekk, 02.07.22: Mens tropevarmen i hovedsak har forlatt fastlandet, henger det natt til lørdag såpass mye varmluft igjen over fjordstrøkene i de tre nordligste fylkene våre at 3 av de offisielle klimastasjonene hadde tropenatt i natt.
Les mer |
TROPEVARM JULISTART: - Både Brønnøysund, Snåsa i Nord-Trøndelag og Oslo-Hovin hadde tropenatt i natt
Mandal-Eigebrekk, 01.07.22: (NY!) Den aller første juli- dagen åpnet med 3 tropenatt-observasjoner, ifølge morgenens oversikt fra klimaforsker Jostein Mamen ved Met.no. Og fra det aller sørligste på Sørlandet var det 19,5*C kl. 08.00!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|