Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Storm på Lindesnes og Kråkenes fredag formiddag, mest regn i Vest-Agder


27.10.06: Fredag formiddag hadde høstens første storm-lavtrykk krysset Den skandinaviske halvøy og lå med sitt senter på 976 hPa midt ute i Bottenviken mellom Sundsvall og Umeå. Over 50 mm nedbør høljet ned siste døgn flere steder i Vest-Agder.
Høstens første uværssentrum forflyttet seg med rekordfart siste døgn diagonalt over Den skandinaviske halvøy. Fredag formiddag kl. 11.00 sommertid lå lavtrykkssenteret på 976 hectoPascal i Bottenviken utenfor byene Sundsvall og Umeå i Norrbotten og hastet videre østover med en hastighet av 20 til 25 knop. Samtidig lå to høytrykk begge på 1025 hPa ganske i ro; det ene over Nord-Italia og det andre over Grønland. En trykkforskjell på cirka femti hectoPascal over en avstand av ca 2.200 kilometer setter raskt opp vindhastigheter på 20 -- 25 m/sek, dvs. liten til full storm som middelvind.

Lindesnes og Kråkenes
Liten storm var nettopp det som blåste i formiddag på de mest "utsatte stedene" Lindesnes Fyr og Kråkenes; på landets sydspiss fra nordvest og lengst nordvest på Vestlandet fra nord.
I ytre Oslofjord, nærmere bestemt på Færder Fyr, var det bare frisk vestlig bris, og i hovedstadsregionen blåste det bare laber bris.
Og med den vinden ble det en slags fønvirkning. På Dønski i vestre Bærum var luftens relative fuktighet bare 38% ved middagsobservasjonen kl. 14.00, mot 90% kl. 08.00 i morges.
Etter at uværssenteret passerte våre trakter sent i natt, steg lufttrykket ganske raskt. Kl. 06.00 fredag morgen var lufttrykket (redusert til havets nivå) på Dønski på sitt laveste nivå 983,1 hPa. Åtte timere senere var trykket steget til 1000,4 hPa.

-- Langt fra ekstrem nedbør
Det tilhørende nedbørområdet i forbindelse med høstens første storm-lavtrykk førte med seg en god del nedbør, som kom som snø i områder over ca 500 meter på Østlandet. Mest nedbør fra nedbørområdet nådde inn til det sørligste av Sørlandet sent onsdag kveld, og inntil fredag morgen kl. 08.00, er 72,5 mm på Konsmo-Høyland i Vest-Agder. Førstekonsulent Stein Kristiansen ved Klimadivisjonen på Met.no forteller til www.varviggo.no at de største nedbørmengdene fra torsdag morgen til fredag morgen er 51,6 mm på Bakke ved Sira og 51,0 mm i Skreådalen i Øvre Sirdal, begge i Vest-Agder.
Konsmo fikk siste døgn 50,5 mm og Eik-Hove i Lund kommune i Sør-Rogaland 46,3 mm.

Hardt i Mellom-Sverige
Sterk vind og kraftig snøvær lammet fredag formiddag deler av Mellom-Sverige og Norrbotten. Nedblåste trær kuttet strømforsyningen mange steder.


Tilbake

Nyheter

SVENSK TROPEVARME TORSDAG: - 37,3*C i Östra Småland varmeste i juli-Sverige på 89 år!

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Torsdag 21.7. blir stående i
moderne svensk klimahistorie med landets høyeste
temperatur i juli siden 1933. For 89 år siden, den 9.7.1933,
ble det målt 38,0*C i Ulltuna, samme dag som Halden
hadde norsk tropenattrekord.

Les mer


VARM SØRLANDSMORGEN; INGEN TROPENATT: - Morgentemperaturer kl. 08.00 oppe på 20-tallet

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Om natten her nede på
Sørlandet har vært varm, ble det ingen tropenatt! Og heller
ikke andre steder i resten av landet.
- Og det kan ventes kraftige byger, legges det til av
klimaforsker Jostein Mamen på Met.no.

Les mer


KRISTIANSAND S. I DAG: - Yr.no-prognose 30; det ble bare 25,9 grader

Mandal-Eigebrekk, 21.07.22: I dag, torsdag, skulle det bli
virkelig tropevarmt i Sørlandshovedstaden. På hjemfarten
fra Hirtshals med kveldsavgangen i går endret prognosen
på skipets tv-skjermer seg fra 28 til 30 grader. Det ble bare
25,9*C...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©