Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Storm på Lindesnes og Kråkenes fredag formiddag, mest regn i Vest-Agder


27.10.06: Fredag formiddag hadde høstens første storm-lavtrykk krysset Den skandinaviske halvøy og lå med sitt senter på 976 hPa midt ute i Bottenviken mellom Sundsvall og Umeå. Over 50 mm nedbør høljet ned siste døgn flere steder i Vest-Agder.
Høstens første uværssentrum forflyttet seg med rekordfart siste døgn diagonalt over Den skandinaviske halvøy. Fredag formiddag kl. 11.00 sommertid lå lavtrykkssenteret på 976 hectoPascal i Bottenviken utenfor byene Sundsvall og Umeå i Norrbotten og hastet videre østover med en hastighet av 20 til 25 knop. Samtidig lå to høytrykk begge på 1025 hPa ganske i ro; det ene over Nord-Italia og det andre over Grønland. En trykkforskjell på cirka femti hectoPascal over en avstand av ca 2.200 kilometer setter raskt opp vindhastigheter på 20 -- 25 m/sek, dvs. liten til full storm som middelvind.

Lindesnes og Kråkenes
Liten storm var nettopp det som blåste i formiddag på de mest "utsatte stedene" Lindesnes Fyr og Kråkenes; på landets sydspiss fra nordvest og lengst nordvest på Vestlandet fra nord.
I ytre Oslofjord, nærmere bestemt på Færder Fyr, var det bare frisk vestlig bris, og i hovedstadsregionen blåste det bare laber bris.
Og med den vinden ble det en slags fønvirkning. På Dønski i vestre Bærum var luftens relative fuktighet bare 38% ved middagsobservasjonen kl. 14.00, mot 90% kl. 08.00 i morges.
Etter at uværssenteret passerte våre trakter sent i natt, steg lufttrykket ganske raskt. Kl. 06.00 fredag morgen var lufttrykket (redusert til havets nivå) på Dønski på sitt laveste nivå 983,1 hPa. Åtte timere senere var trykket steget til 1000,4 hPa.

-- Langt fra ekstrem nedbør
Det tilhørende nedbørområdet i forbindelse med høstens første storm-lavtrykk førte med seg en god del nedbør, som kom som snø i områder over ca 500 meter på Østlandet. Mest nedbør fra nedbørområdet nådde inn til det sørligste av Sørlandet sent onsdag kveld, og inntil fredag morgen kl. 08.00, er 72,5 mm på Konsmo-Høyland i Vest-Agder. Førstekonsulent Stein Kristiansen ved Klimadivisjonen på Met.no forteller til www.varviggo.no at de største nedbørmengdene fra torsdag morgen til fredag morgen er 51,6 mm på Bakke ved Sira og 51,0 mm i Skreådalen i Øvre Sirdal, begge i Vest-Agder.
Konsmo fikk siste døgn 50,5 mm og Eik-Hove i Lund kommune i Sør-Rogaland 46,3 mm.

Hardt i Mellom-Sverige
Sterk vind og kraftig snøvær lammet fredag formiddag deler av Mellom-Sverige og Norrbotten. Nedblåste trær kuttet strømforsyningen mange steder.


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©