Samarbeids- partnere:





|
MER @METEOROLOGTWITTER I HYTT OG GEVÆR: - Kanskje klimameteorologene skulle twitre med større saklighet?
Mandal-Eigebrekk, 24.06.20: Det er åpenbart at noen av værvarslingsmeteorologene som twitrer opptil flere ganger hver eneste hverdag, ikke kjenner den norske vær- og klimahistorien spesielt godt. Et eksempel er fra i går, en twitring i 15-tiden.
- Minimumstemperaturen holdt seg over 20 grader på tre målestasjoner på #Helgeland i natt. Det er andre natt på rad at Kvaløyfjellet i Sømna hadde tropenatt, og første gang det noensinne er registrert tropenatt i juni på de to andre stasjonene, het det i twittermeldingen åpenbart signert en av værvarslingsmeteorologene i Tromsø. Den nye klimastasjonen Sømna-Kvaløyfjellet (302 m.o.h.) i kommunen av samme navn på Sør-Helgeland ble verdenskjent i fjor da den noterte seg for tidenes aller varmeste norske tropenatt. Natten til onsdag 28. juli falt ikke temperaturen lavere enn til 26,1 grader i løpet av de 12 nattetimene mellom kl. 20.00 den 27.7. og kl. 08.00 den 28.7. De to andre stedene "på #Helgeland" var Brønnøysund Lufthavn og Lurøy. Temperaturmålingene på Brønnøysund Lufthavn startet først fra august 2002, så akkurat der gikk det snautt 18 år før den første tropenatten i juni ble registrert. Men Brønnøysund som by fikk sin første klimastasjon allerede i 1861. Med nye dagbok-skjemaer f.o.m. 1875 som hadde kolonne også for minimumstemperaturen, dukket byens to første tropenetter opp allerede i august 1879, men første tropenatt i juni var i 1889, og ved de forskjellige klimastasjonene i Brønnøysund er det blitt mange tropenetter i årenes løp i alle de tre typiske sommernettene pluss høstmåneden september. Når det gjelder Lurøy, ble temperaturmålingene der startet først den 1. januar i forfjor (i 2018, på samme sted som nedbørmålingene startet allerede i 1923), så på Lurøy ble det første tropenatt i juni i løpet av 2018, 2019 og hittil i år -- vel å merke ikke over en 97 år lang observasjonsperiode! Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|