Samarbeids- partnere:





|
KALDESTE JULI PÅ ØSTLANDET: - Meteorologisk institutt forklarer Vær og Vind hvordan den griddete datarekken fra år 1900 fungerer
Mandal-Eigebrekk, 11.08.20: I et oppslag her på Vær og Vind den 4.8. der Meteorologisk institutt kunne fortelle at Østlandet har opplevd sin kaldeste juli på 50 år, og som vi er dypt uenige i ut fra de faktiske tallene, svarer Met.no oss i dag.
Vårt utgangspunkt var data for månedsmiddeltemperaturene som vi fant i Klimatologisk månedsoversikt fra Observasjon- og klimadivisjonen på Meteorologisk institutt for bl.a. Østlandet. For et fåtall av klimastasjonene i region Østlandet stemte dette mens det for andre deler (nye fylker) stemte det overhodet ikke. Derfor stilte vi i vårt oppslag spørsmål ved hele beregningsmetodene for månedstemperaturen i hele landet og også regionalt. På en tirsdag morgen som dette, den 11. august, kommer forklaringen fra Meteorologisk institutt på hvorfor de aktuelle fakta stemmer med den griddete datarekken etter år 1900.
- Tilsvar til publisering på "verogvind.net" den 4.8.2020 1. Er det beregningsfeil i månedsmiddeltemperaturene for juli 2020 for de klimastasjonene som har normaler for normalperioden 1961 -- 1990? Det korte svaret her er nei. Beregninger av månedsmiddeltemperatur på en enkelt målestasjon har vært testet en rekke ganger, både før implementering i database og under senere bruk, og alltid kommet ut som korrekt.
2. Er det beregningsfeil i de tidligere middeltemperaturene i juli for årrekken fram til 2019? Igjen, om vi holder oss til den enkelte stasjon, så er svaret nei. Når det gjelder indekser for hele Norge og regioner av Norge kommer svaret på det under punkt 3.
3. Betyr det rett og slett, som Vær og Vind mener, at landstemperaturen for Norge som helhet og at f.eks. temperaturen i region Østlandet ikke stemmer? Meteorologisk institutt utarbeider månedlig en klimatologisk oversikt for Norge der avviket for landstemperaturen mot normalperioden 1961 - 1990 inngår. Avviket i landstemperaturen er et mål for hvordan temperaturen i hele landet utvikler seg over tid, hvordan klimaet endres over tid. Avviket for landstemperaturen beregnes med veldokumenterte og anerkjente interpolasjonsmetoder. Utgangspunktet er alle stasjoner som har normaler for normalperioden 1961 - 1990. Avviket i månedsmiddeltemperaturen for disse tilordnes sin geografiske plassering i et kart over Norge der landet er delt opp i “bokser” på 1 x 1 kilometer. Interpolasjonsrutinen kjøres i ArcGIS med utgangspunkt i stasjonenes månedsmiddelavvik og hver “boks” på 1 x 1 kilometer blir tilordnet et middelavvik for måneden. Resultatet er et griddet datasett for månedsmiddelavvik. Middelverdien av alle grid-cellene, 1 x 1 kilometer- cellene, er månedsmiddelavviket for landet, eller avvik for landstemperaturen. Denne metoden er brukt for alle år tilbake til 1900, målt mot 1961 - 1990-normalen, og gir oss et konsistent mål på hvordan den klimatologiske utviklingen er for landet sett under ett. Metoden er beskrevet i detalj i MET report 04/2006 “Comparison of grid-based and station- based regional temperature and precipitation series”, Inger Hanssen-Bauer, Ole Einar Tveito & Hanna Szewczyk-Bartnicka. Rapporten er tilgjengelig for alle, den kan lastes ned her: https://www.met.no/publikasjoner/met-report/met- report2006/_/attachment/download/dd9d9481-5986- 4790915454dd5a4ceae7:4b95bfe33dcc6651f34bed4e1e 36399cb19bbdef/MET-report04-2006.pdf Når månedsmiddelet for landet er beregnet, innføres regionsgrensene og middelverdien av de grid-cellene som er avgrenset av regionsgrensene, beregnes. Meteorologisk institutt har etter Vær og Vinds publisering eregnet månedsmiddeltemperatur for regionene på nytt for juli måned i årene 1970 og 1974. Resultatet er det samme som vi tidligere har publisert; månedsmiddeltemperaturen for region Østlandet i juli 2020 er kaldere enn for juli 1974 og såvidt varmere enn for juli 1970, altså den kaldeste på 50 år målt mot normalperioden 1961 -- 1990. Arealet som utgjør region Østlandet har ikke hatt en lavere månedsmiddeltemperatur for juli måned siden 1970. Månedsmiddeltemperaturen for region Østlandet stemmer. Med vennlig hilsen Hans Olav Hygen, seksjonsansvarlig for klimainformasjon ved Observasjon- og klimadivisjonen på Meteorologisk institutt.
- Etterord Vær og Vind takker for svaret og oppklaringen fra klimaforsker Hygen. Sommerhilsen fra Bernt Lie.
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|