Samarbeids- partnere:





|
EKSTREMVÆR ER IKKE EKSTREMT: - Fylkesberedskapssjef kritiserer Meteorologisk institutt for manglende ekstremværvarsel da Sally dundret løs i Nordland
Mandal-Eigebrekk, 25.09.20: Mandag ble store deler av det langstrakte Nordland fylke truffet av restene av den tropiske orkanen Sally. Både vind, nedbør, havnivå og bølgehøyde gikk godt utenom de varslede elementene i farevarselet fra Met.no.
_______________________
Værkommentar: Bernt Lie _______________________
Når restene av en tropisk orkan – som den som gikk på land i Mexicogulfen som en kategori II-orkan – for snautt to uker siden – treffer norsk fastland, har den så mye mer uforløst energi i seg til at det kan være vanskelig for norske værvarslingsmeteorologer å varsle hvor sterk vind (bl.a. kraftigste vindkast) kan komme opp i. Eller bølgehøyde? Eller nedbørmengder? På nettsidene til nrk.no/nordland blir uværet etter ex- Sally beskrevet, og fylkesberedskapssjef Asgeir Jordbru mener at Meteorologisk institutt burde ha utstedt ekstremværvarsel (rødt farevarsel) i forkant av uværet. Værvarslingsdirektør Bård Fjukstad ved Meteorologisk institutt forsvarer instituttet og Tromsø-meteorologen som ble sitert på det oransje farevarselet i NRK både radio og på nett.
- Ikke-meteorolog Vær og Vinds ansvarlige er ikke meteorolog av utdannelse, har faktisk heller ikke realartium, men en økonomisk sådan. Men å ha levd med været og klima på nært hold og studert det i mer enn 70 år, har jeg antakelig opparbeidet en viss kompetanse både når det gjelder værvarsler og værstatistikk. Onsdag middag (den 23.9. ved 12.00-tiden) interpellerte Vær og Vind værvarslingsdirektør Bård Fjukstad om dette:
- Hva er (det nye) kriteriet for å utstede ekstremværvarsel for (deler av) Nordland? Eventuelt Troms?
- I et nyhetsoppslag på nrk.no/nordland i går ser jeg at du forsvarer at VNN (Værvarslinga for Nord-Norge) ikke sendte ut ekstremværvarsel for hva restene av den tropiske orkanen Sally kunne forårsake av sterk vind og meget store nedbørmengder på kysten av Nordland og i mer sentrale deler av fylket? - Etter mine begreper – når det varsles opptil 140 mm nedbør på inntil to døgn og vinden på utsatte steder kan gi vindkast på opptil 35,0 m/s – er det ekstremvær. Derfor spør jeg implisitt om VA (Værvarslings- avdelingen) på Blindern har innført nye definisjoner for når det skal utstedes ekstremværvarsel, som også blir navnsatt, skrev jeg i mail’en til værvarslingsdirektør Fjukstad.
- Direktør Bård Fjukstads svarer slik - Våre rutiner og kriterier kan leses her: https://www.met.no/vaer-og-klima/ekstremvaervarsler- og-andre-farevarsler .
- Jeg vil særlig vise til : https://www.met.no/vaer-og- klima/ekstremvaervarsler-og-andre- farevarsler/faregradering-i-farger og ber deg merke deg beskrivelsen av hva som er forventet med et orange farevarsel.
- og også https://www.met.no/vaer-og- klima/ekstremvaervarsler-og-andre- farevarsler/vaerfenomener-som-kan-gi-farevarsel-fra- met/farevarsel-for-nedbor som har karter med de kriteriene som vi praktiserer i dag. Bemerk at vi har god kommunikasjon med NVE og berørte fylkesberedskapssjefer i forkant av varslene for å vite om det er forhold som gjør at vi bør justere kriteriene i den aktuelle situasjonen, fortsetter Fjukstad.
- Retningslinjene og kriteriene samt bruken av disse er felles for alle MET sine varslingssentraler. I dag er det ikke lenger slik at et mulig ekstremvær håndteres av en sentral, dette er nå et team-arbeid mellom flere sentraler avhengig av den praktiske situasjonen, avslutter værvarslingsdirektøren sitt svar til Vær og Vind.
- Nyhet for oss At det ikke bare er vedkommende værvarslingssentral, men alle de tre sentralene i Tromsø, Bergen og Oslo som samarbeider om mulige ekstremværvarsler, var en nyhet for oss, som vi dermed videreformidler til alle våre værklikkere. I mellomtiden avventer vi den rapporten som Meteorologisk institutt skal utarbeide etter det voldsomme uværet i Nordland tidligere i uken, der både sterkeste vindkast langt overgikk de verdiene som det oransje farevarselet hadde angitt.
Tilbake
|
 Nyheter
DEN ANDRE TROPENATTEN I ÅR: - Bare på Namsskogan i gamle Nord-Trøndelag fylke holdt natten seg over 20,0 grader
Mandal-Eigebrekk, 28.06.22: Det var ikke den helt store oversikt over tropenattobservasjoner som klimaforsker Jostein Mamen kunne supplere Vær og Vind med på en tirsdags morgen. Ett eneste sted i Midt-Nporge var det hele. Hammerfest var 0,1 unna!
Les mer |
SOMMERENS FØRSTE TROPENATT: - På Lurøy på Helgeland gikk ikke nattetemperaturen under 22,1*C
Mandal-Eigebrekk, 27.06.22: (NY!) Sommerens, og dermed årets, første tropenatt inntraff i natt, på den fjerde siste junidatoen. Klimaforsker Jostein Mamen ved Obsklim-divisjonen på Meteorologisk institutt bekrefter overfor Vær og Vind dette.
Les mer |
SOMMERENS FØRSTE TROPEDAG: - Voss varmest i landet med 30,5*C i maksimum på Vangen; to andre steder hadde over 30
Mandal-Eigebrekk, 24.06.22: I NRK-Dagsrevyens værmelding like før kl. 19.30 i kveld kunne statsmeteorolog Siri Wiberg fortelle at Voss-Vossevangen hadde vært varmest i landet i dag, lørdag, med 30,5*C, som dermed er sommerhalvårets hittil høyeste!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|