Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: Varmt og kvelende i New Delhi for pressefolk og kronprinspar


4.11.06: Mens et forsinket fly venter på å bringe vårt kronprinspar og pressekorpset hjem igjen til gamlelandet, er det kl. 12.00 lokal tid (07.30 norsk tid) 26 grader, klarvær -- men sterk by-røyk ("smoke") og mindre enn halvannen kilometers sikt.
Under siste del av kronprinsparets offisielle besøk i India har de og pressens representanter oppholdt seg i hovedstaden New Delhi. Midt på dagen har det vært over 30 grader, lite vind, stekende sol og svært tett byrøyk ("smoke") eller smog som det heter på norsk.
Mens Lufthansa-flyet fortsatt sto på Delhi internasjonale lufthavn Mahatma Gandhi lørdag, var det kl. 06.30 UTC (halvåtte norsk tid og 12.00 lokal tid) vestlig svak vind 5 knop, klarvær, smog og en siktbarhet mindre enn 1,6 kilometer! For oss her hjemme, f.eks. i Bærum der det er maksimal siktbarhet og tilnærmet krystallklar luft, må det fortone seg som rene Los Angeles-tilstander. Og det er nettopp det som preger de største millionbyene i forholdsvis vindstille vær, som Los Angeles og Beijing, Delhi og London, når de er innhyllet i et lokk av forurensninger. På det internasjonale flyspråket betegnes dette som smoke, direkte oversatt til norsk som by-røyk, eller mer kjent som smog. I sine reportasjer hjem fra kronprinsparets besøk er det ingen av de norske presseutsendte som har nevnt luftforurensningen spesielt.
Sist natt kl. 6.30 lokal tid krøp temperaturen i den indiske hovedstaden ned til 16 grader.

... og hjem igjen
Her hjemme opplevde vi i går at landets varmeste sted var Svinøy Fyr i Herøy kommune på Sunnmørskysten, som hadde hatt en maksimumstemperatur på 10,5 grader, etter hva vi kan lese på nettstedet til Meteorologisk institutt. Jeg kan ikke sist huske når nettopp Svinøy Fyr var varmest i landet -- i dette fylket er det gjerne Tafjord eller Sunndalsøra som kan oppvise det varmeste på landsbasis, da gjerne i forbindelse med lokale føn-situasjoner etter regnvær lenger sør på Vestlandet. I Tafjord var det fredag beskjedne 3,2 grader i maksimum. I fjor på denne datoen var det 17,1 grader i Tafjord, som er ny norgesrekord på datoen den 3. november! Og de som husker rimelig godt, vil sikkert gjenkjenne eller mimre om at Høylandet-Drageidet i Namdalen i Nord-Trøndelag den 1. november i fjor satte ny fylkesrekord for november i Nord-Trøndelag med overraskende 21,0 grader! På dagens dato (4.11.) er det 17,5*C fra Sunndalsøra, år 1994, som er norgesrekorden, mens det på morgendagens dato (5.11.) er Tafjord som har norgesrekorden med 18,5 grader fra 2003. Denne temperaturen var inntil i fjor en tangering av norgesrekorden for hele november måned som Sunndalsøra satte den 1.11.1984.

Noen snødybder
Fra slutten av oktober har Meteorologisk institutt lagt ut snødybden ved en del utvalte steder blant klima- og nedbørstasjoner i sitt stasjonsnett. Fredag var det mest snø i Tromsø med 67 cm, som er 20 cm opp fra torsdag. Berkåk-Lyngholt i Sør-Trøndelag hadde 45 cm om morgenen kl. 07.00 fredag, Bardufoss i indre Troms og Skåbu-Storslåen i Espedalen i Oppland 36 cm, alpinstedet Oppdal i Sør-Trøndelag 35 cm, alpinstedet Hemsedal 33 cm, Venabu på Ringebufjellet 31 cm, Vest-Torpa i Vest-Oppland 30 cm og Selbu-Stubbe i Sør-Trøndelag 29 cm.
Dette var de av de utvalgte stedene som hadde 25 cm snødybde eller mer, dvs. som pensjonert seniorrådgiver Gustav Bjørbæk ved Meteorologisk institutt i sine snø-utredninger satte som grense for skiføre.


Tilbake

Nyheter

ORANSJE FAREVARSEL OM STYRTREGN I VESTFOLD OG ØSTFOLD TORSDAG: - Da var skybruddet over Tjøme over for tre timer siden

Børum, 01.08.21: På Meteorologisk institutt nettside --
som Kommunikasjon er ansvarlig for -- ble det lagt ut
oransje farevarsel for styrtregn i Vestfold og Østfold kl.
11.50, samtidig med at de nye norgesrekordene for
korttidsnedbør var målt...

Les mer


REGNMÅLREN PÅ TJØME FIKK FULLTREFF AV SKYBRUDD TORSDAG MORGEN: - På halvannen time ble 13% mer enn månedsnormalen for juli fanget opp

Bærum, 30.07.21: Mens Vær og Vind opplevde danske
sommerregnbyger torsdag morgen, ble det fulltreff av det
lokale skybruddet over Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme i den
offisielle måleren på 27420 TJØME. På litt over en time var
månedsnormalen nådd!

Les mer


NORDJYSK SKYBRUDD TRAFF IKKE DMIs REGNMÅLERE: - "Bare" 3,8 mm på ti minutter i byen Tylstrup

DK-Bredsten, 28.07.21: Det voldsomme skybruddet som
Vær og Vind passerte gjennom på E 39 i går ettermiddag,
traff ingen av DMI sine offisielle regnmålere. Vi har dagen
derpå gått gjennom hva de ulike stedene fikk, ifølge DMIs
nettsider.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©