Samarbeids- partnere:





|
RETTELSE: Vær og Vinds nedbøroversilkt i dag manglet den nesthøyeste døgnverdien; 90,7 mm på Sande-Lauvkollmyr
Mandal-Eigebrekk, 28.09.21: På grunn av avbrudd i dataoverføringen fra 26996 Sande-Lauvkollmyr på indre Vestfold til Meteorologisk institutt i et par ettermiddagstimer i går kom ikke den nesthøyeste døgnverdien med i Vær og Vinds nedbøroversikt...
Det er grunnleggeren til starten på værnettstedet Vær og Vind, nemlig Viggo Ryggetangen på Galleberg i Sande i nordre Vestfold som startet nettstedet Værviggo i 2004, som forteller til Vær og Vind at den automatiske klimastasjonen 26996 Sande-Lauvkollmyr (437 m.o.h.) på grensen til Lågendalen logget ut til sammen 90,7 mm nedbør fra mandag morgen kl. 08.00 sommertid til samme tid i morges. På vår oversikt tidligere i dag ville denne verdien ha havnet på en god annenplass -- og vesentlig høyere enn den maksimalnedbør som var grunnlag for Meteorologisk institutts farevarsel om mye nedbør i Vestfold, Telemark og østlige deler av Agder. Ja, faktisk er de registrerte 90,7 mm mer enn femti prosent mer enn hva maks-nedbøren skulle være i deler av de tre nevnte fylkene østenfjells! I vår oversikt pekte vi dessuten på det faktiske forhold at det var mange steder som fikk langt over de "opptil 40 til 60 millimeter" som var grunnlaget for farevarselet. Dessuten: Det var mange steder, f.eks. i Buskerud og Akershus (innen det nye storfylket Viken), som fikk opp mot maks-grensen som var varslet for Vestfold, Telemark og østlige deler av Agder.
- Ikke bare 70% av september-normalen... Nettopp uteglemte 90,7 mm på Sande-Lauvkollmyr utgjør iht Vær og Vinds beregning av den nye september-normalen (normalperioden 1991 -- 2020, som er uteglemt av Observasjon- og klimadivisjonen på Meteorologisk institutt) nettopp der utgjør 86,4 prosent av den anslåtte, nye normalen beregnet av Vær og Vind i kveld! Nedbørdata fra Sande-Lauvkollmyr, som har vært i virksomhet i ca 20 år nå, viser at dagens 90,7 mm er den nest største døgnverdien for september. Den 2.9.2015 kom det nemlig 99,8 mm der. Det var samme dag som den tidligere døgnrekorden i det nye storfylket Vestfold og Telemark forekom på Postmyr i Drangedal i Telemark (117,8 mm).
- En kommentar Når såpass mange steder som tolv, inklusive steder UTENFOR det definerte fareområdet, får opptil det dobbelte av hva farevarselet beskrev, kan vær og Vind ikke unngå å peke på at farevarselet langt fra tok høyde for den betydelige døgnnedbøren tirsdag 28. september anno 2021 som virkelig pøste ned! Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FØRSTE TROPENATT I JUNI VED VERVARSLINGA I TROMSØ PÅ 102 ÅR: - Ikke under 21,0* der i natt; og tropenatt på hele 21 steder i Nord-Norge
Mandal-Eigebrekk, 29.06.22: Hvor spesiell tropenatten sist natt var i Nord-Norge, kan kanskje best illustreres ved det faktum at KLI 90450 TROMSØ-VERVARSLINGA hadde sin første tropenatt i juni måned siden oppstart på samme sted for 102 år siden!
Les mer |
TROPENATTREKORD I GAMLE TROMS FYLKE I NATT: - Måsvik i Tromsø topper med 22,8*C i minimum i natt
Mandal-Eigebrekk, 29.06.22: På den nest siste dagen i juni ble det i natt satt ny norgesrekord for varm tropenatt. På den nye værstasjonen Måsvik i Tromsø kommune ble det ikke kjøligere enn 22,8 grader i natt. Dermed røk Bodøs gamle norgesrekord!
Les mer |
NY JUNI-VARMEREKORD I GAMLE TROMS FYLKE: - Skibotn varmest i landet tirsdag med 31,9*C
Mandal-Eigebrekk, 28.06.22: Tirsdagens varmeste -- 31,9 grader -- ble målt både på Saltdal-Nordnes i Nordland og på Skibotn V i Nord-Troms. På sistnevnte sted ble det ny varmerekord i juni i det gamle Troms fylke idet den 83 år gamle rekorden røk!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|