Samarbeids- partnere:





|
VINTERHALVÅRETS FØRSTE SNØFALL I OSLOOMRÅDET: - Kom akkurat to uker senere enn normalt
Bærum, 20.10.21: I går morges våknet også lavlandet på Østlandet til vinterhalvårets første snøfall. Er det tidlig eller sent til å være på datoen den 19. oktober? @Meteorologene twitret om dette. Og i morges var snøen forsvunnet i lavlandet!
Her i hovedstadsområdet er spesialprosjektet til nå pensjonerte seniorrådgiver på daværende Klimaavdelngen på Meteorologisk institutt, Gustyav Bjørbæk, fortsatt etter at han ble pensjonist. Han så spesielt på nedbørstasjonen 18500 BJØRNHOLT i Nordmarka, rett ved Bjørnsjøen, i 360 meters høyde over havet, der han hadde fulgt både de daglige nedbørmålingene, mens spesielt snødybdemålingene med hver måling kl. 08.00 om morgenen fra 1871, senere kl. 07.00 normaltid.
- Normalt første snøfall om høsten I foregående normalperiode 1961 -- 1990 var middeldatoen for første dato med snødekke den 27. oktober. I den fjerde internasjonale normalperioden 1991 -- 2020, som alle verdens meteorologiske institutter har tatt i bruk fra og med janauar i år, er datoen blitt den 2. november. I den mellomliggende 30-årsperioden er altså vinterhalvårets første snøfall blitt utsatt med seks døgn. Årets første var dermed nøyaktig 14 dager (to uker) senere enn normalt!
- Ekstremt tidlig og sent Twittermeteorologen, helt sikkert en av dem på Meteorologisk institutt i Oslo, har dukket ned i materien med 150 års målinger på Bjørnholt i Nordmarka og funnet ut at det er et stort sprang fra tidligste til seneste dato om høsten for dette utfartsstedet i Nordmarka i Oslo. -- Normaldatoen er den aritmetiske middeldatoen i disse 30 år lange normalperiodene. I 1975 snødde det så pass at det lå snø på bakken (målbar snødybde) på Bjørnholt allerede den 7. september. Nøyaktig 38 år senere, etter hvert som også høstmånedene er blitt mildere og nedbøren senere går over i snø, lå det snødekke på Bjørnholt den 9. desember. Vi var da kommet fram til år 2013.
- Hva med mediandatoen? Vær og Vind benytter anledningen til å understreke at normaldatoen er den aritmetiske middeldatoen i de to nevnte normalperioden. MEDIANDATOEN derimot er ikke beregnet; det er midtendatoen fra tidligste til aller seneste dato for første snøfall om høsten.
- Og på Dønski i Bærum Vær og Vinds offisielle målinger i tjeneste for Meteorologisk institutt her i 59 meters høyde over Oslofjorden foregikk i perioden februar 1970 -- august 2003. I privat regi fortsatte vi til utgangen av mai 2013. I disse vel 43 årene var tidligste dato for første snøfall den 13. oktober (året var 1976), med åtte centimeter snødybde om morgenen den 14.10.1976. Seneste dato for første snøfall var hos oss var natten til den 3. november. Året var 1989. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
FEBRUARNEDBØREN I LOFOTEN: - Ny norgesrekord for ett døgns nedbør i februar på Kvitfossen i Vågan = 221,9 mm!
Bærum, 02.03.23: Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt viser bl.a. at den nye norgesrekorden for ett døgns nedbør i februar økte til 221,9 mm på Kvitfossen i Vågan øst i Lofoten den 9.2. Tidligere norgesrekord var på 188,3 mm.
Les mer |
FØNVINDEN ØSTAFJELLS FREDAG KVELD I SIGDAL: - Tidenes nest største temperaturstigning på en klokketime
Bærum, 13.02.23: Vær og vind må gjøre en liten justering på en tidels grad i den temperaturstigningen vi skrev om i forgårs på klimastasjonen Sigdal-Nedre Eggedal. Den var på 18,6 grader og ikke 18,5. Det ble en 2.-plass og ikke ny norgesrekord!
Les mer |
FØNVIND ØSTAFJELLS: - Fredag kveld steg temperaturen på Sigdal-Nedre Eggedal med hele 18,5 grader på EN time!
Bærum, 11.02.23: Her i Vestre Bærum ble vi bråvekket et par minutter før to i natt av kraftig vind som hylte rundt hushjørnet. Da steg temperaturen -- som følge av den kraftige fønvinden -- på fem kvarter fra minus 3,9 grader til åtte plussgrader!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|