Samarbeids- partnere:





|
AGDER ENERGI-DIREKTØR TIL DAGENS NÆRINGSLIV I DAG: -Ikke lett å forutsi at vi skulle få den tørreste våren på 140 år
Mandal-Eigebrekk, 10.07.22: Konserndirektør for kraftforvaltning i Agder Energi, Anders Gaudestad, forklarer en forestående kraftkrise i sør basert på feilaktige nedbørtall på Agder for vårsesongen i år. Vi har ikke lykkes å få kontakt med ham.
_______________________
Værkommentar: Bernt Lie _______________________
- Ikke lett å forutsi at vi skulle få den tørreste våren på 140 år, siteres Agder Energi sin konserndirektør for kraftforvaltning, Anders Gaudestad, på i et oppslag på «dn.no» i dag. Vær og Vind har gjort flere forsøk på å nå kraftverkdirektøren pr mobiltelefon i formiddag og i middags, men har ikke fått noen respons.
- Stemmer ikke Ifølge Klimatologisk månedsoversikt fra Meteorologisk institutt for mai, og dermed hele vårsesongen 2022, var våren på Østlandet og i Agder den femte tørreste vi har registrert siden den griddete datarekken ble påbegynt i 1901. Vær og Vinds umiddelbare reaksjon på Gaudestads konstatering at våren 2022 har vært den tørreste på 140 år, er det at områdene omkring kraftmagasinene i Setesdalen og grenseorådene i Vest-Agder og Rogaland ikke hadde nedbørmålinger tilbake til 1882. I Sørlands-hovedstaden Kristiansand S., der Agder Energi har sine kontorer, kom det f.eks. på nedbørstasjonen Mestad i Oddernes til sammen 115,4 mm nedbør i løpet av de tre vårmånedene mars, april og mai i år. Det normale der i den nye normalperioden 1991— 2020 er 304 mm. Med andre ord en fyllingsprosent på 38,0 prosent! Nedbørmålingene på Mestad i Oddernes like nord for bysenteret i Kristiansand S. startet i år 1900, og de to aller tørreste vårsesongene i de 123 årene senere er rekordåret 1974 med 92 mm (avrundet verdi) og 103 mm i 1938. Kraftverksdirektør Gaudestads påstand om at årets vårsesong har vært den tørreste på 140 år, holder derfor ikke. – Vær og Vind er ikke kjent med offisielle nedbør- eller klimastasjoner hos Meteorologisk institutt som har vært i virksomhet f.o.m. 1882 i ndslagsområdet til Agder Energi!
- Feilaktige værvarsler? Vi skulle gjerne ha forespurt direktør Anders Gaudestad hvor Agder Energi henter sine nedbørprognoser fra når de planlegger kraftproduksjonen sin i de kommende månedene. Fyllingsgraden i vannmagasinene sør i landet er av NVE for få dager siden oppgitt til å være den aller laveste på 26 år, med andre ord siden 1996. Det må være åpenbart at nedtappingen av vannmagasinene i Setesdalen og Vest- Agder/Rogaland til fordel for en betydelig krafteksport til utlandet har skjedd på bekostning av betjening av «hjemmemarkedet».
Tilbake
|
 Nyheter
SVENSK TROPEVARME TORSDAG: - 37,3*C i Östra Småland varmeste i juli-Sverige på 89 år!
Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Torsdag 21.7. blir stående i moderne svensk klimahistorie med landets høyeste temperatur i juli siden 1933. For 89 år siden, den 9.7.1933, ble det målt 38,0*C i Ulltuna, samme dag som Halden hadde norsk tropenattrekord.
Les mer |
VARM SØRLANDSMORGEN; INGEN TROPENATT: - Morgentemperaturer kl. 08.00 oppe på 20-tallet
Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Om natten her nede på Sørlandet har vært varm, ble det ingen tropenatt! Og heller ikke andre steder i resten av landet. - Og det kan ventes kraftige byger, legges det til av klimaforsker Jostein Mamen på Met.no.
Les mer |
KRISTIANSAND S. I DAG: - Yr.no-prognose 30; det ble bare 25,9 grader
Mandal-Eigebrekk, 21.07.22: I dag, torsdag, skulle det bli virkelig tropevarmt i Sørlandshovedstaden. På hjemfarten fra Hirtshals med kveldsavgangen i går endret prognosen på skipets tv-skjermer seg fra 28 til 30 grader. Det ble bare 25,9*C...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|