Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNT BYGE: Blant "the big five" og mange andre store i 40 graders varme


Kruegerparken, Soer-Afrika, 23.11.06: Til et besoek, og en liten rundreise i Nelson Mandelas land, hoerer ogsaa Kruegerparken -- et omraade paa knapt 20.000 kvadratkilometer. Det er nesten 40 grader i skyggen i Skakuzi.
"The big five" er boeffel, elefant, leopard, loeve og nesehorn, regnet opp i alfabetisk orden. Det er disse fem store som rikfolk fra "all over the world" kommer til Afrika for aa jakte paa. Men i Kruergerparken skjer det ikke annen jakt enn fotojakt fra spesialbygde safari-biler som frakter turister fra nær og fjern, ti i hver bil, sammen med en lokalkjent sjaafoer og guide. Et nett av grusveier og delvis asfalterte veier foerer oss til enkeltdyr eller flokker av de fem stoerste, foruten en rekke andre. Turistboekene forteller at Kruegerparken omfatter et areal paa 19.633 kvadratkilomter, som svarer til seks prosent av Norges flateinnhold.

De ville dyrene
Det skal finnes over 100.000 impalaer (en liten antilopesort), ca 14.000 elefanter, 5.000 giraffer, 3.000 flodhester og 2.000 løver, pluss altsaa nesehorn, krokodiller, sebraer, hyener og andre antilope-arter og dyrearter som man ikke har tall paa.
Det er ikke godt aa gjoere opp status for hva som var mest fascinerende etter en dag fra aapningstid seks om morgenen til to paa ettermiddagen -- aa moete an giraff-kjempe paa mindre enn ti meters hold, en flokk flodhester og krokodiller som holdt til i en liten innsjoe -- eller elefantfamilien paa 16 store og smaa som krysser veien mindre enn fem meter fra oss.
Kruegerparken er noe man maa faa med seg paa en reise "I reise i Nelson Mandelas land". Paa en onsdag, mot slutten av november, er det levelige temperaturer oigsaa for oss nordboere: Uoffisielt i Skakuza var det 38,8 grader kl. 14.00 lokal tid (13.00 norsk tid) onsdag, da denne BYGEn skulle skrives og sendes litt senere paa ettermiddagen.

Tordenvaeret tok internet´en
Midt paa dagen var det tilnærmet skyfritt vaer, med bare noen smaa og lette godvaershaugskyer paa himmelen. Fire timer senere, etter en avslappende og oppsummerende pause i et stramnt oppsatt program, hyller et tropisk tordenvær oss inne paa hotellet, der stroemmen gaar for et kort oeyeblikk, men lenge nok til at internett-sambandet med omverdenen er brutt.
Kl. 18.00 er temperaturen ved vaerstasjonen ved vaart lokale hotell i Sabie, rett ved Kruegerpoort, sunket til 32,8 grader. Etter en times styrtregn, ledsaget av tropiske lyn, har ikke temperaturen falt mer enn til 31,5*C kl. 19.00 lokal tid, og vi inntar middagen i tropisk uvær fra alle lydene som tropeskogen kan varte opp med ...


Tilbake

Nyheter

SVENSK TROPEVARME TORSDAG: - 37,3*C i Östra Småland varmeste i juli-Sverige på 89 år!

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Torsdag 21.7. blir stående i
moderne svensk klimahistorie med landets høyeste
temperatur i juli siden 1933. For 89 år siden, den 9.7.1933,
ble det målt 38,0*C i Ulltuna, samme dag som Halden
hadde norsk tropenattrekord.

Les mer


VARM SØRLANDSMORGEN; INGEN TROPENATT: - Morgentemperaturer kl. 08.00 oppe på 20-tallet

Mandal-Eigebrekk, 22.07.22: Om natten her nede på
Sørlandet har vært varm, ble det ingen tropenatt! Og heller
ikke andre steder i resten av landet.
- Og det kan ventes kraftige byger, legges det til av
klimaforsker Jostein Mamen på Met.no.

Les mer


KRISTIANSAND S. I DAG: - Yr.no-prognose 30; det ble bare 25,9 grader

Mandal-Eigebrekk, 21.07.22: I dag, torsdag, skulle det bli
virkelig tropevarmt i Sørlandshovedstaden. På hjemfarten
fra Hirtshals med kveldsavgangen i går endret prognosen
på skipets tv-skjermer seg fra 28 til 30 grader. Det ble bare
25,9*C...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©