Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNT BYGE: Blant "the big five" og mange andre store i 40 graders varme


Kruegerparken, Soer-Afrika, 23.11.06: Til et besoek, og en liten rundreise i Nelson Mandelas land, hoerer ogsaa Kruegerparken -- et omraade paa knapt 20.000 kvadratkilometer. Det er nesten 40 grader i skyggen i Skakuzi.
"The big five" er boeffel, elefant, leopard, loeve og nesehorn, regnet opp i alfabetisk orden. Det er disse fem store som rikfolk fra "all over the world" kommer til Afrika for aa jakte paa. Men i Kruergerparken skjer det ikke annen jakt enn fotojakt fra spesialbygde safari-biler som frakter turister fra nær og fjern, ti i hver bil, sammen med en lokalkjent sjaafoer og guide. Et nett av grusveier og delvis asfalterte veier foerer oss til enkeltdyr eller flokker av de fem stoerste, foruten en rekke andre. Turistboekene forteller at Kruegerparken omfatter et areal paa 19.633 kvadratkilomter, som svarer til seks prosent av Norges flateinnhold.

De ville dyrene
Det skal finnes over 100.000 impalaer (en liten antilopesort), ca 14.000 elefanter, 5.000 giraffer, 3.000 flodhester og 2.000 løver, pluss altsaa nesehorn, krokodiller, sebraer, hyener og andre antilope-arter og dyrearter som man ikke har tall paa.
Det er ikke godt aa gjoere opp status for hva som var mest fascinerende etter en dag fra aapningstid seks om morgenen til to paa ettermiddagen -- aa moete an giraff-kjempe paa mindre enn ti meters hold, en flokk flodhester og krokodiller som holdt til i en liten innsjoe -- eller elefantfamilien paa 16 store og smaa som krysser veien mindre enn fem meter fra oss.
Kruegerparken er noe man maa faa med seg paa en reise "I reise i Nelson Mandelas land". Paa en onsdag, mot slutten av november, er det levelige temperaturer oigsaa for oss nordboere: Uoffisielt i Skakuza var det 38,8 grader kl. 14.00 lokal tid (13.00 norsk tid) onsdag, da denne BYGEn skulle skrives og sendes litt senere paa ettermiddagen.

Tordenvaeret tok internet´en
Midt paa dagen var det tilnærmet skyfritt vaer, med bare noen smaa og lette godvaershaugskyer paa himmelen. Fire timer senere, etter en avslappende og oppsummerende pause i et stramnt oppsatt program, hyller et tropisk tordenvær oss inne paa hotellet, der stroemmen gaar for et kort oeyeblikk, men lenge nok til at internett-sambandet med omverdenen er brutt.
Kl. 18.00 er temperaturen ved vaerstasjonen ved vaart lokale hotell i Sabie, rett ved Kruegerpoort, sunket til 32,8 grader. Etter en times styrtregn, ledsaget av tropiske lyn, har ikke temperaturen falt mer enn til 31,5*C kl. 19.00 lokal tid, og vi inntar middagen i tropisk uvær fra alle lydene som tropeskogen kan varte opp med ...


Tilbake

Nyheter

ORANSJE FAREVARSEL OM STYRTREGN I VESTFOLD OG ØSTFOLD TORSDAG: - Da var skybruddet over Tjøme over for tre timer siden

Børum, 01.08.21: På Meteorologisk institutt nettside --
som Kommunikasjon er ansvarlig for -- ble det lagt ut
oransje farevarsel for styrtregn i Vestfold og Østfold kl.
11.50, samtidig med at de nye norgesrekordene for
korttidsnedbør var målt...

Les mer


REGNMÅLREN PÅ TJØME FIKK FULLTREFF AV SKYBRUDD TORSDAG MORGEN: - På halvannen time ble 13% mer enn månedsnormalen for juli fanget opp

Bærum, 30.07.21: Mens Vær og Vind opplevde danske
sommerregnbyger torsdag morgen, ble det fulltreff av det
lokale skybruddet over Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme i den
offisielle måleren på 27420 TJØME. På litt over en time var
månedsnormalen nådd!

Les mer


NORDJYSK SKYBRUDD TRAFF IKKE DMIs REGNMÅLERE: - "Bare" 3,8 mm på ti minutter i byen Tylstrup

DK-Bredsten, 28.07.21: Det voldsomme skybruddet som
Vær og Vind passerte gjennom på E 39 i går ettermiddag,
traff ingen av DMI sine offisielle regnmålere. Vi har dagen
derpå gått gjennom hva de ulike stedene fikk, ifølge DMIs
nettsider.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©