Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: Melbourne opplevde 20 graders temp-fall på vel en time


Melbourne/Bærum, 10.12.06: (NB: Utvidet versjon.) Et lite håp for de flere tusen brannmannskapene som forsøker å nedkjempe skogbrannene i delstaten Victoria, er håpet om regn i forbindelse med to-tre frontsystemer som passerer det nærmeste døgnet.
De voldsomme skogbrannene (bush-fires) som herjer i det sørøstlige Australia, har også nådd norske tv-skjermer. Vi så litt i går, lørdag, fra delstaten Victoria der flammene i den nordøstlige delen av staten flyr fra tre til tre og evkalyptustrærne nærmest spruter "bensin" på det vanvittige bålet.
Delstatshovedstaden Melbourne, som ligger på god avstand fra brannområdene, men likevel er innhyllet i stikkende brannrøyk, opplevde søndag den varmeste desember-dagen på nøyaktig 53 år. Kvikksølvet nådde 42,1 grader kl. 14.45 AEDT (lokal tid, eller 05.45 norsk tid). Det var samme temperatur som ble målt 20.12.1953.
- Like etter denne rekordmålingen søndag ettermiddag lokal tid kom et tråg (gammelt frontsystem) inn over byen, og i løpet av fem kvarter falt temperaturen til 23,5 grader, melder avisen The Age på sine nettsider. Det var 18,6 graders temperaturfall på en time og 15 minutter, det!

Vinden snur ...
Samtidig snudde vinden på nord og økte i styrke, og selv om det ventes ytterligere to kaldfronter inn over delstaten senere søndag kveld og natt til mandag lokal tid, frykter man at den økte vinden fører til at skogbrannene sprer seg enda raskere enn de har gjort under varmebølgen i de siste dagene.
Australske meteorologer varsler vind opp i 30-40 km/t (15,4-20,6 knop, dvs. laber til frisk bris) sent i ettermiddag ved 18-tiden lokal tid (9-tiden norsk tid).
Men de frykter for at de beskjedne nedbørmengdene som er varslet, ikke er nok til å dempe farten der flammehavet raser fram i opptil halvannen mils bredde.

46 grader
Tvers over det australske kontinentet, nordvest i delstaten Western Australia (WA) er det stadig like varmt. Varmest søndag var det i Marble Bar med en maksimumstemperatur på 45,9 grader. På grunn av den ekstreme varmen og mangel på nedbør har værvarslingsseksjonen for delstaten søndag morgen gått ut med ekstremvarsel for brannfaren og ber folk sjekke sine rømmingsrutiner for det tilfellet at det skulle oppstå skogbranner også der nordvest i Australia.

Og så hjem igjen
Det ble nettopp nevnt 45 graders varme i WA. På dagens dato er det den tidligste datoen i vinterhalvåret at temperaturene her i landet har gått lavere enn minus 45. Den 10.12.1885, altså for 121 år siden, krøp temperaturene i Karasjok ned til minus 46,7 grader. Det er dermed norgesrekorden på dagens dato, bare tre uker før nyttårshelgen 1885/86 da det samme sted ble målt -51,3 den 31.12.1885 og norgesrekorden en tidel lavere, -51,4 grader, den 1.1.1886.


Tilbake

Nyheter

FREDAGENS ØSTLANDSSTORM GA NY NORGESREKORD: - 17,1 grader på Hokksund ble det varmeste under fønvind

CY-Pafos, 20.11.21: Avreisedagen for Vær og
Vind med følge åpnet med værgudenes
tordensalutt og heftige regnbyger et par
minteer før åtte på morgenen lokal tid. Og
tordenen ruller stadig over feriebyen tre timer
senere. Regnbygene kommer og går.

Les mer


NORGESREKORDEN I NOVEMBERKULDE ENDRET: - Er ikke lenger minus 41,8*C, men en grad mindre kaldt

CY-Pafos, 14.11.21: På denne datoen for 111 år
siden leste værobservatøren i Karasjok av
-41,8*C på stasjonens min.termometer,
korrigert for hva indeksen viste og differensen
mellom denne og hva topp min.term. i forhold
til hva hovedterm. viste

Les mer


NI KLARVÆRSDAGER PÅ RAD I PAPOS PÅ KYPROS: - Et fantastisk ferievær...

CY-Pafos, 12.11.21: Torsdagen her nede på 34
grader syd ble den niende på rad av rene
klarværsdager, dvs. at det var så lite skyer at
sum samlet skydekke morgen, middag og
kvelds holdt seg på 4, eller mindre. I hovedsak
har det vært fjærskyer.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©